Εκτός ελέγχου το μεταναστευτικό. Φόβοι ότι η Μόρια είναι μόνο η αρχή

Εκτός ελέγχου το μεταναστευτικό. Φόβοι ότι η Μόρια είναι μόνο η αρχή
Migrants leave Moria camp following an explosion and fire on the island of Lesbos early on November 25, 2016.Angry migrants set fire to a camp on the Greek island of Lesbos after a woman and a six-year-old child died following a gas cylinder explosion, local police said. / AFP / STR (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)
Migrants leave Moria camp following an explosion and fire on the island of Lesbos early on November 25, 2016.Angry migrants set fire to a camp on the Greek island of Lesbos after a woman and a six-year-old child died following a gas cylinder explosion, local police said. / AFP / STR (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)
STR via Getty Images

Ο Πρωθυπουργός, κόμματα, ΜΚΟ και άλλοι φορείς δηλώνουν συγκλονισμένοι με το τραγικό συμβάν στον καταυλισμό της Μόριας όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο καθένας, ανάλογα τι εκπροσωπεί, ασκεί και την αντίστοιχη κριτική, ενώ δεν λείπουν και οι κόντρες στο εσωτερικό της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού όπως φάνηκε από την αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με τον βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη.

Η τραγωδία στη Μόρια και ηβίαιη αντίδραση μέρους των προσφύγων, τα πρόσφατα επεισόδια με μετανάστες και πρόσφυγες στη Χίο και στη Σάμο που διαμαρτύρονται για τον εγκλωβισμό τους στα νησιά, την απόφαση της Αυστρίας να αποσύρει τους Βέλγους εμπειρογνώμονες από τα ελληνικά νησιά, με το αιτιολογικό ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, ο διχασμός μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων στα νησιά και τις «αλληλοκατηγορίες με τα ευφυολογήματα από το σύνολο των κομμάτων, δείχνουν ξεκάθαρα την έλλειψη στρατηγικής και μαρτυρούν ότι τα hot spots πραγματικά «καίνε».

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και τα πολιτικά παιχνίδια που εξυφαίνονται σε διεθνές επίπεδο, με την Ελλάδα να είναι απλά θεατής και να μετατρέπεται σε μεθοριακό σταθμό της ΕΕ για τους εκατοντάδες χιλιάδες δυστυχισμένους, προκαλεί μόνο ανησυχία, δεδομένου ότι υπό το πρόσχημα του ανθρωπισμού η κερκόπορτα έχει ανοίξει προκαλώντας ανησυχία για τον τρόπο διαχείρισης μιας κατάστασης, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με ανυπολόγιστες συνέπειες

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η Τουρκία απειλεί την ΕΕ ότι εάν δεν προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία θα την «πνίξει» στους μετανάστες και ο πιο αδαής αντιλαμβάνεται ότι το κύμα των «αντιποίνων» θα χτυπήσει πρώτα την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί εδώ, αρκετοί εκ των οποίων ίσως για πάντα, είναι άθλιες, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται, ενώ πραγματοποιείται μια βίαιη κοινωνική μετάλλαξη με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να νιώθουν αβοήθητοι και αρκετοί να μετατρέπονται από αρωγοί που ήταν στην αρχή σφόδρα αντίθετοι στη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων που ζητούν καταφύγιο στη χώρα μας.

Πρόκειται για πραγματικότητες που τα αθηνοκεντρικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και αυτά της ΕΕ τις βλέπουν αν όχι εξ αποστάσεως ίσως με κάποια προκατάληψη.

Κόντρα Μουζάλα με ΚΚΕ και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη

Την ίδια ώρα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στον απόηχο της τραγωδίας στη Μόρια και των πρόσφατων περιστατικών βίας στη Χίο, κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις, αν και παραδέχθηκε τις μεγάλες καθυστερήσεις και ελλείψεις, άσκησε κριτική σε τοπικές κοινωνίες των νησιών και δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν θα απεγκλωβίσουμε άμεσα τα νησιά» επικαλούμενος κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ενώ καταφέρθηκε εναντίον των Ευρωπαίων λέγοντας πως δεν τηρούν τη συμφωνία για παροχή στήριξης στην αντιμετώπιση των αιτήσεων ασύλου.

Ειδικότερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημέρωσε ότι για το άσυλο «από τα 400 άτομα που μας έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι μας έστειλαν 36. Τελικά κάναμε μία συμφωνία να μας στείλουν 100 και ακόμα περιμένουμε».

Επίσης απαντώντας σε τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, του κ. Χρήστου Κατσιώτη, όπου έκανε λόγο για άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά ο κ. Μουζάλας όπως αναφέρει η Καθημερινή άφησε αιχμές για λαϊκισμό από μέρους των τοπικών κοινοτήτωνείπε τα εξής: «Δεν θα απεγκλωβίσουμε άμεσα τα νησιά». Και αφού επανέλαβε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ήταν η καλύτερη που μπορούσαμε να πάρουμε», καθώς «έχει γλυτώσει τη χώρα από 100-150 χιλιάδες πρόσφυγες», υποστήριξε:

«Για να βελτιωθούν οι χώροι διαμονής και να πάψουν οι τραγωδίες, θα πρέπει να δοθούν νέα καμπ. Αν δεν γίνει αυτό, οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν υιοθετήσει λαϊκίστικη θέση να φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά».

Για να συμπληρώσει πώς ευθύνες έχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα καθώς, όπως υποστήριξε, δεν λέει όλη την αλήθεια για το ζήτημα.

«Μου φαίνεται ότι εκβιάζετε τους κατοίκους όπως κάνει ο Ερντογάν με την Ελλάδα και την Ευρώπη: «Μην φωνάζετε, συμβιβαστείτε, γιατί υπάρχουν χειρότερα». Αποφεύγετε να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Δικές σας είναι και της ΕΕ οι ευθύνες. Ούτε αυτούς που έχουν έστω προσωρινό άσυλο δεν παίρνετε από τα νησιά. Οι σκηνές είναι καλοκαιρινές. Ευτυχώς που δεν επεκτάθηκε η τραγωδία» είπε ο κ. Κατσώτης.

«Το χθεσινό τραγικό δυστύχημα στη Μόρια της Λέσβου είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που, με ευθύνη κυβέρνησης - ΕΕ, επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται από το διπλό εγκλωβισμό περισσότερων από 16.000 προσφύγων και μεταναστών, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, από πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου και αβεβαιότητα για την τύχη τους, με επιπτώσεις και στη ζωή των κατοίκων των νησιών» αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ. «Αποτελεί επιτακτική ανάγκη το αίτημα, που έθεσε το ΚΚΕ σε επίκαιρη ερώτησή του, για: Άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά και, στη συνέχεια, από τη χώρα, το κλείσιμο των hot spots και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών προσωρινής υποδοχής και καταγραφής, την αποκατάσταση των πιθανών ζημιών που οφείλονται στην αναγκαστική συμβίωση σε ακατάλληλους χώρους και περιοχές. Άμεση αντιμετώπιση της προβοκατόρικης δράσης φασιστοειδών και αντιδραστικών δυνάμεων» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Όμως ο κ. Μουζάλας είχε και αντιπαράθεση με τον βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρη Σεβαστάκη.

«Συνταχθήκατε με όσους αρνούνται να δοθεί νέος χώρος για πρόσφυγες-μετανάστες» είπε ο κ. Μουζάλας ενοχλημένος από την ερώτηση του κυβερνητικού βουλευτή, ιδιαίτερα καθώς υποστήριξε πως σε επιμέρους διάταξη της επίμαχης συμφωνίας με την Τουρκία, υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα μετακίνησης πληθυσμών προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

«Η πρόταση που καταθέτετε στη Βουλή θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία», σχολίασε σε αυστηρό τόνο ο κ. Μουζάλας.

«Οι νησιώτες το καλοκαίρι σας άκουγαν να λέτε όχι δεύτερο χοτ σποτ και τώρα να λέτε άλλα» απάντησε μεταξύ άλλων ο κ. Σεβαστάκης.

«Αρνείστε εσείς και η τοπική αυτοδιοίκηση να φτιάξουμε νέο κλειστό κέντρο για βελτίωση συνθηκών», ανταπάντησε ο κ. Μουζάλας.

Ο κ. Σεβαστάκης ανέφερε ότι το άρθρο 14 της συμφωνίας επιτρέπει τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα εφόσον ο διοικητής κρίνει ότι υπάρχουν οι αναγκαίες συνθήκες. «Περιφρουρούμε την παραβίαση της συμφωνίας, από 700 οι πρόσφυγες έχουν γίνει 2.700. Τα νησιά δεν έχουν την δυνατότητα να αποφορτίσουν μία μεγάλη υποδοχή» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «η ποιότητα ζωής, η βία, η ενδοβία δεν επιλύεται κατασταλτικά, αλλά με λόγο, με ανάλυση, με σχέση εμπιστοσύνης», ενώ πρόσθεσε πως η συνολική δυσφορία και κοινωνική αστάθεια εξαπλώνεται στον μέσο πολίτη, ενώ μέχρι πρότινος ήταν εντοπισμένη σε περιθωριακές κοινωνικές ομάδες.

Δηλώσεις Σεβαστάκη στη HuffPost Greece

Σε επικοινωνία που είχε η HuffPost Greece με τον Βουλευτή Σάμου, τον κ. Σεβαστάκη μας είπε πως τοπροσφυγικό έχει και μια μηχανική διάσταση εξηγώντας: «Εάν σε ένα λεωφορείο με χωρητικότητα 100 ατόμων βάλεις 300 τότε δημιουργείται ένταση. Μιλάμε για κοινωνίες που δεν έχουν τη δυνατότητα αποφόρτισης. Στη Σάμο είχαμε αρχικά 600 πρόσφυγες και σήμερα είναι 2.700, άρα η συμφωνία παραβιάζεται» είπε και διευκρίνισε ότι υπάρχουν κλειστές δομές με περιορισμένες δυνατότητες όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο Σάμου και άλλες δομές που ούτως ή άλλως είχαν ελλείψεις.

Στο σημείο αυτό ο κ.Σεβαστάκης επεσήμανε ότι δεν πρέπει να γίνει ιδεολογική εκμετάλλευση του ζητήματος.

«Εάν σε ένα λεωφορείο με χωρητικότητα 100 ατόμων βάλεις 300 τότε δημιουργείται ένταση. Μιλάμε για κοινωνίες που δεν έχουν τη δυνατότητα αποφόρτισης»«Από την αρχή κάναμε μια αρκετά καλή δουλειά αποφόρτισης» είπε εξαίροντας τη στάση των κατοίκων του νησιού ανεξαρτήτου πολιτικής καταβολής. Ωστόσο υπογράμμισε πως αν και στην αρχή δεν υπήρχαν φαινόμενα αντίδρασης αυτή τη στιγμή τα πράγματα αλλάζουν. «Πρέπει να προλάβουμε το ακροδεξιό ακροατήριο» τόνισε.

Στο σημείο αυτό και σε ερώτησή μας είπε πως σε συνάντηση που είχε πέρυσι με τον κ. Μουζάλα τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του hot spot αλλά «αργή» αποσυμφόρηση. Όμως σήμερα γίνεται συζήτηση για επέκταση του hot spot.

«Το άρθρο 14 της συμφωνίας επιτρέπει τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα εφόσον ο διοικητής κρίνει ότι υπάρχουν οι αναγκαίες συνθήκες. Επίσης το άρθρο 10 δίνει τη δυνατότητα για ένα πιο κλειστό πειθαρχημένο χώρο μέσα στον ήδη υφιστάμενο χώρο» είπε.

Επανέλαβε την ανάγκη να μη χαθεί η στήριξη από τους κατοίκους, επαναλαμβάνοντας πως οι ομάδες στήριξης δεν προέρχονταν αποκλειστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειάζονται ψύχραιμες λύσεις, τόνισε ο κ. Σεβαστάκης και υπεραμύνθηκε μιας ρύθμισης που θα γίνει σε χαμηλούς τόνους προκειμένου να μην υπάρξει κατάρρευση της συμφωνίας με την Τουρκία.

«Το άρθρο 14 της συμφωνίας επιτρέπει τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα εφόσον ο διοικητής κρίνει ότι υπάρχουν οι αναγκαίες συνθήκες. Επίσης το άρθρο 10 δίνει τη δυνατότητα για ένα πιο κλειστό πειθαρχημένο χώρο μέσα στον ήδη υφιστάμενο χώρο»Όσον αφορά την ανάσχεση των προσφυγικών ροών είπε πως ένα μέρος οφείλεται στη συμφωνία με την Τουρκάι αλλά και στο γεγονός ότι έκλεισαν τα βόρεια σύνορα.

Απαντώντας σε ερώτησή μας δεν απέκρυψε ότι φοβάται ένα ντόμινο εξελίξεων, λέγοντας πως η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί.

«Όμως πρέπει να δώσουμε λύση γιατί η μονιμότητα δημιουργεί εντάσεις. Με διαβούλευση για να δημιουργηθεί μια αίσθηση εμπιστοσύνης. Ξέρετε οι τοπικοί βουλευτές είναι οι αερόσακοι, αυτοί μπορούν να αποκαταστήσουν την αίσθηση της εμπιστοσύνης εάν υπάρξει κοινή αντίληψη του ζητήματος, εάν δει ο πολίτης ότι προσπαθείς πείθεται. Η λύση πρέπει να είναι μακροσκοπική και επιχειρησιακή με όρους λειτουργικότητας» είπε.

Κληθείς να απαντήσει εάν η ΕΕ οδηγεί την Ελλάδα σε έναν ενδιάμεσο χώρο αποθήκευσης προσφύγων, εάν μας μετατρέπει σε ένα Εllis Island απάντησε: «Στην ΕΕ υπάρχουν διάφορες δυνάμεις. Υπάρχει μια γραφειοκρατία που δημιουργεί λύσεις υπεκφυγής, υπάρχει μια ομάδα σκληρών από την εθνοφοβική δεξιά, αλλά και άνθρωποι με σύνθετα πολιτικά εργαλεία που προσπαθούν να δώσουν λύσεις. Όμως υπάρχουν και εσωτερικά ζητήματα όπως η στάση των πολιτών που μπορούν να λειτουργήσουν ως μια πολιτική μεταβλητή».

Ο Μουζάλας ζητεί αυτοσυγκράτηση από τους πολίτες των νησιών και από την ΕΕ να επανεξετάσει της δυνατότητα μεταφοράς αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα

Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Μουζάλας εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τη θλίψη του για το τραγικό δυστύχημα στη Μόρια της Λέσβου το οποίο όπως είπε λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περίοδο για τα νησιά καθώς έχει εγκλωβιστεί σ’ αυτά μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών.

«Ζητάμε από τους πολίτες των νησιών που έδειξαν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία να συνεχίσουν να το κάνουν συμβάλλοντας στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε να αποσυμφορηθεί η ένταση στις περιοχές. Ζητάμε από τα Κ-Μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου ώστε να επισπευσθούν οι εξετάσεις των αιτημάτων ασύλου, καθώς και να συμβάλλει στην διαδικασία του relocation.

Ζητάμε από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας την επανεξέταση της πρότασης μας για δυνατότητα μεταφοράς αιτούντων άσυλο, σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της συμφωνίας» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σε κίνδυνο οι ζωές εκατοντάδων ανθρώπων

Σημειώνεται ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανάρτησή τους στο Twitter επισημαίνουν ότι η πληρότητα του κέντρου φιλοξενίας στη Μόρια είναι στο 200%. Υπογραμμίζουν δε ότι ΕΕ και Ελλάδα θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές περίπου 1000 ανθρώπων.

Επίσης οι Γιατροί του Κόσμου και καλούν τις Αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ασφάλειας εντός των κέντρων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.

Όπως περιγράφουν, κλιμάκιο της οργάνωσης παρέμεινε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες εντός του κέντρου, περιθάλποντας τραυματίες και βοηθώντας όλους όσοι είχαν ανάγκη. Σήμερα, επέστρεψαν κανονικά εντός του κέντρου, λειτουργώντας τα ιατρεία της οργάνωσης και παρέχοντας πλήρη ιατρική και ψυχοκοινωνική κάλυψη.

«Τραγικά περιστατικά σαν το χθεσινό αναδεικνύουν τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης υπό τις οποίες ζουν οι άνθρωποι που έφτασαν στη χώρα μας ως πρόσφυγες και μετανάστες», επισημαίνουν οι Γιατροί του Κόσμου και κάνουν λόγο για χώρους φιλοξενίας «χωρίς επίσημο καθεστώς και κανονισμούς λειτουργίας, ακατάλληλους για χειμερινή διαβίωση και με ελλιπείς παρεχόμενες υπηρεσίες για τους διαβιούντες σε αυτά».

«Η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας», προσθέτουν.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Για το τραγικό συμβάν της Μόριας με αρκετή καθυστέρηση εξέδωσε ανακοίνωση και η ΝΔ.

Ειδικότερα ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθήνας, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε: «Εκφράζουμε τη βαθειά μας θλίψη για το τραγικό συμβάν στη Μόρια της Λέσβου. Όπως και όλοι οι Έλληνες, είμαστε και εμείς συγκλονισμένοι.

Εμείς δεν ζητάμε παραιτήσεις, όπως κάποιοι έσπευδαν να ζητήσουν κατά το πρόσφατο παρελθόν, επιχειρώντας να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη από τέτοια δραματικά γεγονότα.

Ζητάμε, όμως, από την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Και, εφόσον - όπως αποδεικνύεται - δεν έχει, να υιοθετήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταθέσει, από τις αρχές Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος».

Κριτική στην κυβέρνηση και στην ΕΕ, με αφορμή τα γεγονότα στη Μόρια, ασκεί ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτηση του στο Facebook.

«Οι νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας δεν θέλουν λόγια και κάρτες συμπαράστασης από την Ευρώπη. Κυβέρνηση και ΕΕ έχουν ευθύνες.Η ΕΕ πρέπει επιτέλους να στείλει τους ανθρώπους που έχει υποσχεθεί στα νησιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου. Όχι άλλα έγγραφα. Η κυβέρνηση να προστατέψει τις οικογένειες των προσφύγων, να απομακρύνει όσους καταστρέφουν και ένας υπουργός να μένει μόνιμα στα νησιά» αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Η χθεσινή τραγωδία στη Μόρια της Λέσβου αποδεικνύει περίτρανα τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την παραμονή τους στην χώρα μας», υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων και ζητά «σε κάθε hot spot να φιλοξενείται συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων, έτσι ώστε να είναι ανθρώπινη η ζωή τους».

«Η χθεσινή τραγωδία στη Μόρια της Λέσβου είναι αποτέλεσμα της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου με το εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από την τακτική Πόντιου Πιλάτου που εφαρμόζουν Ευρώπη και Τουρκία με μεγάλη ευθύνη και της Ελληνικής κυβέρνησης. Πρέπει το συντομότερο δυνατό να βρεθεί λύση ώστε να μην κινδυνεύσουν άλλες αθώες ψυχές» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

Δεν κλείνει η υπόθεση στη Μόρια με τις υπουργικές διαβεβαιώσεις, αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Εξηγήσεις ζητάει από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και διατυπώνει ερωτηματικά, καθώς δεν αποδέχεται ότι η τραγωδία στη Μόρια είναι τυχαίο ή ατυχές γεγονός.

«Τον ενημερώνουμε ότι δουλειά των υπουργών είναι να μην αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους, αλλά να εφαρμόζουν τον νόμο. Για τις συνθήκες σε "οργανωμένες δομές" του ελληνικού κράτους έχουν ευθύνη όσοι τις διοικούν. Από τον απλό προϊστάμενο μέχρι τον υπουργό», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει με ένα γενικόλογο υπουργικό δελτίο Τύπου.

«Ρωτάμε τον υπουργό και τον συναρμόδιό του κ. Τόσκα: Ποιος είναι ο διοικητικά υπεύθυνος της δομής και ποια μέτρα έχει λάβει για την αποτροπή τέτοιων "τυχαίων γεγονότων"; Εφαρμόζονται οι προδιαγραφές του νόμου 4375/16 στο κέντρο υποδοχής της Λέσβου ή/και ο κανονισμός λειτουργίας της υπουργικής απόφασης του 2012; Ποιος επέτρεψε να υπάρχουν φιάλες υγραερίου μέσα σε σκηνές εντός του κέντρου υποδοχής;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Οι δικαιολογίες περί "τυχαίου γεγονότος" καθιστούν ακόμη περισσότερο αναγκαία την έρευνα σε βάθος και την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν. Όπως ακριβώς θα γινόταν σε περίπτωση που τα θύματα ήταν Έλληνες πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Δημοφιλή