Νικητής ο Φιγιόν στις προκριματικές της γαλλικής δεξιάς

Νικητής ο Φιγιόν στις προκριματικές της γαλλικής δεξιάς
French politician Francois Fillon, member of the conservative Les Republicains political party, delivers a speech during a political rally as he campaigns for his party presidential primary in Strasbourg, France, November 7, 2016. REUTERS/Vincent Kessler
French politician Francois Fillon, member of the conservative Les Republicains political party, delivers a speech during a political rally as he campaigns for his party presidential primary in Strasbourg, France, November 7, 2016. REUTERS/Vincent Kessler
Vincent Kessler / Reuters

O πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν αναδεικνύεται ο νικητής του χρίσματος της γαλλικής δεξιάς παράταξης ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα την άνοιξη 2017, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του, του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προκριματικών εκλογών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, βάσει των αποτελεσμάτων από το 50% των εκλογικών τμημάτων, ο Φρανσουά Φιγιόν εξασφάλισε το 68,4% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Αλέν Ζιπέ συγκέντρωσε το 31,6% των ψήφων. Σε δηλώσεις του o κ. Ζιπέ επεσήμανε ότι θα υποστηρίξει το νικητή της αναμέτρησης Φρανσουά Φιγιόν στις προεδρικές εκλογές τον επόμενο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φρανσουά Φιγιόν κατέγραψε ήδη νίκη-έκπληξη στον πρώτο γύρο. Μάλιστα για πολλούς δεν θεωρούνταν ούτε αουτσάϊντερ ποσο μάλλον φαβορί. Το ντέρμπι έβλεπαν οι πολλοί να εκτυλίσσεται ανάμεσα στους δύο: Τον Ζιπέ και τον Σαρκοζί. Ωστόσο, ο Φιγιόν επικράτησε όλων. Αναλυτές και δημοσιογράφοι δεν παρέλειψαν σχολιάζοντας τον πρώτο γύρο να σχολιάσουν πώς δεν ήταν λίγοι οι Αριστεροί οι οποίοι έσπευσαν στις κάλπες της δεξιάς μόνο και μόνο για να αποκλείσουν μία νέα υποψηφιότητα Σαρκοζί. Είτε τα κατάφεραν εκείνοι είτε όχι ο Φιγιόν κέρδιζε μέρα τη μέρα έδαφος και η δημοτικότητά του ολοένα και μεγάλωνε. Για πολλούς ο Φιγιόν υπακούει στη θατσερική λογική. Ο ίδιος κάνει λόγο για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στη χώρα μέσω μίας «μιας θεραπείας σοκ» της οποίας δηλώνει οπαδός για την απαλλαγή της Γαλλίας από τον «κρατισμό». Σε ό,τι αφορά δε κοινωνικά ζητήματα, το πρόγραμμά του είναι συντηρητικό.

FT τον έχουν χαρακτηρίσει επαναστάτη της ελέυθερης αγοράς ενώ η γαλλική αριστερή Liberation κυκλοφόρησε προ ημερών με το Φιγιόν στο πρωτοσέλιδο να έχει την γνωστή κόμμωση της Θάτσερ.

Γιατί αφορά η νίκη Φιγιόν;

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Απέναντι σε μια αριστερά πιο διχασμένη από ποτέ, εκείνος που θα κερδίσει το χρίσμα της δεξιάς έχει ισχυρές πιθανότητες να περάσει σε λιγότερο από έξι μήνες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μαζί με την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, και να την κερδίσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Με τους Σοσιαλιστές τι γίνεται;

Τώρα τη σκυτάλη θα πάρει το σοσιαλιστικό στρατόπεδο όπου αναμένεται με τη σειρά του να οργανώσει προκριματικές εκλογές τον Ιανουάριο. Ήδη ζητά από τους ενδιαφερομένους να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους πριν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Τι περιμένουμε;

Με πολύ χαμηλή δημοτικότητα, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα αν θα επιδιώξει ή όχι μια δεύτερη θητεία. Ωστόσο, ενδέχεται να προσκρούσει στις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού του, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Σοσιαλιστών στις εκλογές.

Ο Βαλς ενέτεινε την πίεση στον Ολάντ καθώς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal de Dimanche, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος απέναντι στον Ολάντ στις προκριματικές εκλογές της αριστεράς.

Δημοφιλή