«Συγνώμη» από τους White Helmets οι οποίοι προσπάθησαν να (ξανα)τραβήξουν την προσοχή μας στη Συρία

«Συγνώμη» από τους White Helmets οι οποίοι προσπάθησαν να (ξανα)τραβήξουν την προσοχή μας στη Συρία
YouTube/RSF

Στην εικόνα παρατηρούμε τη Συριακή Πολιτική Άμυνα, γνωστή ως οργάνωση White Helmets, να σπεύδει να διασώσει άνδρα ο οποίος βρίσκεται χτυπημένος ανάμεσα σε χαλάσματα στο Χαλέπι. Το βίντεο διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα τα οποία όμως ήταν αρκετά για να προκαλέσουν σάλο. Κι αυτό γιατί οι άνδρες των White Helmets υπέκυψαν για καλό σκοπό στη νέα τρέλα του Ίντερνετ, το Mannequin Challenge. To βίντεο το τράβηξε η οργάνωση Revolutionary Forces of Syria (RFS), η οποία είναι κατά του καθεστώτος του Άσαντ και πριν λίγους μήνες είχε καταφέρει να τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης εκμεταλλευόμενη τη φρενίτιδα των περασμένων μηνών για το PokemonGo.

Αυτό που έκαναν ήταν πολύ απλό: Φωτογραφίες με παιδιά να κρατούν από μία φωτογραφία με ένα χαρακτήρα πόκεμον και να καλούν σε βοήθεια: «Είμαι από την Kafr Nabl στην επαρχία Idlib. Έλα και σώσε με».

Τότε τα είχαν καταφέρει. Αυτή τη φορά όμως με το Mannequin Challenge απέτυχαν να εκπληρώσουν τον σκοπό τους.

Ας δούμε το βίντεο:

Εκπρόσωπος της RSF είπε στο CNN ότι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα hashtags «reach the western audience», δηλαδή «να φτάσει το κοινό του δυτικού κόσμου» και «να δείξει μέρος των παθών του συριακού λαού» ('show them part of the Syrian suffering'). Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν διαφορετικές.

Στην επίσημη δήλωσή της η Συριακή Πολιτική Άμυνα, η οποία εξαιτίας του έργου της έχει προταθεί για βραβείο Νόμπελ, υπογράμμισε ότι πρόκειται για«κακή εκτίμηση».

«Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε από εθελοντές των RFS και της Συριακής Πολιτικής Άμυνας, οι οποίοι ήλπιζαν να δημιουργήσουν έναν σύνδεσμο ανάμεσα στον τρόμο της Συρίας και τον κόσμο έξω από αυτόν χρησιμοποιώντας τη viral ιδεά των ημερών 'Μannequin Challenge' . Ήταν κακή εκτίμηση και απολογούμαστε εκ μέρους των εθελοντών μας», υπογραμμίζεται.

Δυστυχώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι, όπως το ρωσικό RT, οι οποίοι με αφορμή αυτή την «κακή» στιγμή άρχισαν να αφήνουν υπονοούμενα για το έργο και τη δουλειά των δύο οργανώσεων σχολιάζοντας δεικτικά τα βίντεο και κυρίως τις ενεργείες και δράσεις της οργάνωσης RSF σημειώνοντας ότι προκαλούν πλέον δεύτερες σκέψεις για το εάν τελικά μεταφέρουν την πραγματικότητα από τη Συρία ως έχει ή όπως θέλουν εκείνοι να δείξουν.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι οι φωνές αυτές ταυτίζονται με δηλώσεις του ίδιου του Άσαντ ο οποίος αμφισβήτησε ακόμη και το βίντεο με τον 5χρονο Omran Daqneesh.

Δημοφιλή