Όταν ο Μοσκοβισί έδειξε ότι ετοιμάζεται λύση – πακέτο για χρέος, πλεονάσματα, αξιολόγηση

Όταν ο Μοσκοβισί έδειξε ότι ετοιμάζεται λύση – πακέτο για χρέος, πλεονάσματα, αξιολόγηση
SOOC

Συμφώνησαν Μοσκοβισί και Τσίπρας στη συνάντησή τους ότι είμαστε κοντά στο κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης με τον πρωθυπουργό να ζητά «γενναίες αποφάσεις από όλες τις πλευρές». Ο επίτροπος επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη μπορεί «να ανοίξει» ο δρόμος για μία συνολική λύση». Ουσιαστικά ο επίτροπος Μοσκοβισί έδειξε ότι ετοιμάζεται μία λύση – πακέτο για χρέος, πλεονάσματα, αξιολόγηση.

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε στον Π. Μοσκοβισί ότι τώρα είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις για όλες τις πλευρές και ο επίτροπος απάντησε πως είναι ώρα και για εμάς να αναλάβουμε την ευθύνη μας. Ξεκάθαρα ο Μοσκοβισί είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτή την συζήτηση. Για το Europgroup της 5ης Δεκεμβρίου ο επίτροπος τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση, κάτι που θα είναι ένα πάρα πολύ θετικό σήμερα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να γίνει από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης και ότι έχει επιτύχει εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα και βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης. Θέλουμε μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, σχολίασε ο Μοσκοβισί προσθέτοντας ότι «είναι η ώρα η Ελλάδα να καρπωθεί τα οφέλη των προσπαθειών της, με ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης».

Τα συμπεράσματα της συνάντησης: Τα εργασιακά γαι πρώτη φορά στον οδικό χάρτη

Κλίμα συμπόρευσης πάνω σε ένα οδικό χάρτη, που για πρώτη φορά περιλαμβάνει και τα εργασιακά, βγαίνει από την συνάντηση Τσίπρα – Μοσκοβισί. Στα εργασιακά φαίνεται ότι και οι δύο συμφώνησαν για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει: πολιτική συμφωνία για κλείσιμο δεύτερης αξιολόγησης, νομοθέτηση έως το Eurogroup του Γενάρη των προαπαιτουμένων που θα έχουν συμφωνηθεί, πσοσοτικοποίηση έως το Eurogroup του Γενάρη των μέτρων για το χρέος. Ανοιχτό φαίνεται να είναι και ένα δεύτερο Eurogroup εντός του Δεκέμβρη.

Στην τελευταία φάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται ουσιαστικά με την θέση που διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε μία προφανή απόπειρα να στερήσει από επιχειρήματα τον Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται πως δεν πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του ελληνικού χρέους διότι η Ελλάδα θα σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ανταγωνιστικότητα. Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ληφθούν μέτρα υπέρ της ανταγωνιστικότητας μέσα από την ρύθμιση του χρέους και την απομείωση των πλεονασμάτων. Γι’ αυτό ο κ. Τσακαλώτος πρότεινε την μείωση των πλεονασμάτων από 3,2% σε 2,5% μετά το 2019 και αυτό το 1% που προκύπτει να γίνει ελάφρυνση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων.

Το δεύτερο μείζον θέμα που συζήτησαν Τσίπρας και Μοσκοβισί ήταν τα εργασιακά. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση χωρίς την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και ο Μοσκοβισί διαβεβαίωσε ότι «θέλουμε λύση εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Το διπλό μήνυμα Μοσκοβισί

mosko

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Μοσκοβισί έστειλε ένα διπλό μήνυμα στους υπόλοιπους θεσμούς. Ότι ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους και ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει κατά νου τις ευαισθησίες στα εργασιακά.

Oι δηλώσεις Μοσκοβισί εξερχόμενος του Μαξίμου

Έχουμε πολύ ισχυρή και θετική πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση, σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε Staff Level Agreement πριν το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο Eurogroup την 5η Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία.

Σημείωσε ότι «η Κομισιον ήταν και είναι πάντα υπέρ μιας ισχυρής Ελλάδας εντός μιας ενισχυμένης Ευρωζώνης αφιερωμένης στην ανάτπυξη», για να υπογραμμίσει ότι «ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στη λιτότητα γι' αυτό». Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να υπογραμμίσει ότι όμως ένα πράγμα είναι να είμαστε σοβαροί στο να ενδυμανώμουμε την οικονομία και άλλο η λιτότητα.

«Και τώρα», τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, «είναι ώρα οι Έλληνες πολίτες να έχουν κάποια ανταπόδοση». «Εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε οι εταίροι της πρέπει επίσης να αναλάβουν τις δικές τους».

Το μήνυμα Μοσκοβισί υπέρ της παραμονής ΔΝΤ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:20 η συνάντηση του Επιτρόπου με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου στο κτίριο της οδού Νίκης.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση και ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν «για να κρατήσετε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα ζητήσετε από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα» ο κ. Μοσκοβισί έστειλε το παρακάτω μήνυμα υπέρ της παραμονής του Ταμείου:

«Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία (σσ global deal) συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα (σσ we need to have IMF on board) και οι θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για διαιρεμένους Θεσμούς. Οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο».

Διαβάστε επίσης:

  • Ομιλία Μοσκοβισί στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Δημοφιλή