ΔΙΕΘΝΕΣ
29/11/2016 05:30 EET | Updated 29/11/2016 05:30 EET

Ρωσικά σχέδια για επιστροφή σε ενεργό υπηρεσία και εκσυγχρονισμό μέχρι και 3.000 αρμάτων μάχης

Sergei Bobylev via Getty Images
MOSCOW REGION, RUSSIA - SEPTEMBER 9, 2016: The T-80U main battle tank pictured during a demonstration of military machinery and equipment at Alabino Firing Range as part of the Army-2016 international military-technical forum. Sergei Bobylev/Russian Defence Ministry Press Office/TASS (Photo by Sergei Bobylev\TASS via Getty Images)

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να επαναφέρει σε υπηρεσία κάποια από τα άρματα μάχης τύπου T-80BV τα οποία είχε αποσύρει και να τα εκσυγχρονίσει, σύμφωνα με πηγή της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Jane's.

«Αυτή τη στιγμή οι προετοιμασίες για την έναρξη του εκσυγχρονισμού των πρώτων T-80BV είναι στο τελικό τους στάδιο» δήλωσε η εν λόγω πηγή. «Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Omsktransmash και του SKBTM η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός των T-80BV θα αρχίσει το επόμενο έτος» ανέφερε η πηγή, συμπληρώνοντας πως ο ακριβής αριθμός των αρμάτων που θα εκσυγχρονιστούν και οι όροι του προγράμματος θα καθοριστούν από τον στρατό.

Τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης θα διαθέτουν προηγμένο σύστημα ελέγχου πυρός, αναβαθμισμένο κινητήρα και προηγμένη θωράκιση, ενώ θα ενδείκνυνται για επιχειρήσεις υπό τις κλιματικές συνθήκες της Αρκτικής, της Άπω Ανατολής και της Σιβηρίας, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή.

«Το T-80BV έπαιζε σημαντικό ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις, Ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού περίπου 3.000 αρμάτων ανάγεται στο 2002, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε...τα χαρακτηριστικά του εκσυγχρονισμένου Τ-80, περιλαμβανομένης της κατανάλωσης καυσίμου, δεν υπολείπονται αυτών του T-90» ανέφερε η πηγή.

Η Ρωσία αυτή τη στιγμή έχει σε υπηρεσία έναν απροσδιόριστο αριθμό T-80U, (θεωρείται 550), αν και αυτά προορίζονται για απόσυρση το 2020. Ωστόσο αποτελούν σημαντικό κομμάτι του οπλοστασίου του ρωσικού στρατού ξηράς και χρησιμοποιούνται σε αρκετές από τις πιο σημαντικές τεθωρακισμένες του μονάδες.

Το T-80 σχεδιάστηκε και άρχισε να παράγεται επί Σοβιετικής Ένωσης. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία «κληρονόμησε» τα περισσότερα, ωστόσο κάποια στιγμή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Popular Mechanics, η γραμμή των T-80 εγκαταλείφθηκε χάριν της γραμμής των T-72, που οδήγησε στο T-90- το οποίο με τη σειρά του είναι η «ναυαρχίδα» των αρμάτων μάχης του ρωσικού στρατού.

Προορίζεται να αντικατασταθεί από το νέο T-14 Armata.

Υπό μία οπτική, η κίνηση της αναβάθμισης μπορεί να ερμηνευτεί ως περαιτέρω ενίσχυση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εν μέσω μιας περιόδου πρωτοφανούς (εδώ και χρόνια) ψυχρότητας των σχέσεων με τη Δύση. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά: Δεδομένης της αναμενόμενης μείωσης του ρωσικού αμυντικού προϋπολογισμού κατά 12% το 2017, ενδεχομένως να διαφαίνεται «εκτροχιασμός» των σχεδίων μαζικής παραγωγής του T-14 Armata, με κατασκευή μικρότερων αριθμών προς το παρόν- δημιουργώντας ένα κενό το οποίο προορίζεται να καλυφθεί από εκσυγχρονισμένα μεν, παλαιότερα δε, άρματα μάχης.