Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) «Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών και καταπιεσμένων»

Τους κοινούς ελληνο-κουβανικούς δεσμούς αγώνων, τόσο κατά το παρελθόν όσο όμως και στο τώρα -επί παραδείγματι, η μακρινή Ελλάδα δίνει σήμερα το δικό της αγώνα για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια- αναζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στον επικήδειό του για τον Φιντέλ Κάστρο. Του Φ. Κάστρο, που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, παρατήρησε ο πρωθυπουργός στην κατάμεστη από Κουβανούς και όχι μόνον, πολίτες, Πλατεία της Επανάστασης.

2) Αεροπορικό δυστύχημα στην Κολομβία με θύματα κυρίως ποδοσφαιριστές

Στην Κολομβία συνετρίβη την Τρίτη αεροσκάφος που μετέφερε κυρίως ποδοσφαιριστές της βραζιλιάνικης ομάδας Chapecoense. Το αποτέλεσμα ήταν 75 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους, βυθίζοντας την χώρα της Λατινικής Αμερικής στο πένθος. Οι αρχές αναφέρουν ωστόσο ότι έξι άνθρωποι κατάφεραν να επιζήσουν, ανάμεσά τους και τρεις ποδοσφαιριστές.

3) Δεν είναι στόχος ένα 4ο μνημόνιο, τονίζει ο Μοσκοβισί

Χθες, Τρίτη, ο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε πως δεν είναι στόχος των δανειστών ένα τέταρτο μνημόνιο, αν και δεν το απέκλεισε. Επίσης, για μια ακόμα φορά εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι εντός τριών ημερών, είναι απαραίτητο αλλά και εφικτό να υπάρχει τεχνική συμφωνία, και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε αργότερα την ίδια ημέρα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι staff Level Agreement έως το τέλος της εβδομάδος και πολιτική συμφωνία στο Eurogroup για κλείσιμο της αξιολόγησης.

4) Χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού. Τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα

Χειμωνιάτικο θα είναι σήμερα το σκηνικό στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, με χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις που σε πολλές περιπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στα νότια θαλάσσια τμήματα, κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια. Ισχυροί θα είναι και οι άνεμοι, όπου στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

5) Αιχμές Ερντογάν για την σημαία της Κύπρου. Η απάντηση της Ελλάδας

Εκτενή αναφορά στο Κυπριακό έκανε την Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την Κύπρο επειδή δεν «ντρέπονται να συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο». Ο Ερντογάν είχε προσθέσει μάλιστα πως επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση. «Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει», είχε προσθέσει. Σε αυτές τις δηλώσεις απάντηση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, ο οποίος δήλωσε πως «για μία ακόμη φορά η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει το θύτη με το θύμα, προχωρώντας σε ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης».

Δημοφιλή