Προσδοκίες για μια τεχνική συμφωνία πριν το τέλος του χρόνου. Φόβοι για νέο πακέτο σκληρών μέτρων για τους φορολογούμενους

Προσδοκίες για μια τεχνική συμφωνία πριν το τέλος του χρόνου. Φόβοι για νέο πακέτο σκληρών μέτρων για τους φορολογούμενους
sooc

Με τον κίνδυνο των νέων ακόμα περισσότερων μέτρων να καραδοκεί, η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει διέξοδο, παρακολουθώντας την διελκυστίνδα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ την ώρα που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Οι Ευρωπαίοι «επισκέπτες» που χθες και σήμερα κάνουν σημαντικές συναντήσεις στην Αθήνα, έφεραν καλά και κακά νέα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί διαβεβαίωσε του Έλληνες συνομιλητές του ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις για το χρέος. Με αυτές, σύμφωνα με όσα είπε σε κυβερνητικά στελέχη, θα αλλάξει το κλίμα για την Ελληνική οικονομία και θα ανοίξει ο δρόμος τόσο για την έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά και την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Αντίστοιχα, ο Μπενουά Κερέ, το δεξί χέρι του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισήμανε ότι θα μπορούσε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της χρονιάς να συζητηθεί η ένταξη των Ελληνικών ομολόγων από την άνοιξη του 2017 στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Και οι δύο άνδρες στις συνομιλίες τους δήλωσαν βέβαιοι ότι θα πρέπει να υπάρξει, και μάλιστα γρήγορα, μια διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, προκειμένου οι επενδυτές να νιώσουν και πάλι ασφαλής ώστε να επενδύσουν στη χώρα.

Ωστόσο τόσο ο κ. Μοσκοβισί, όσο και ο κ. Κερέ συνέδεσαν τις εξελίξεις με τη συζήτηση που έχει ανοίξει μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και την ανάγκη να παρθούν και νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Η εικόνα που μετέφερε ο κ. Μοσκοβισί στους συνομιλητές του είναι μιας περίπλοκης και δαιδαλώδους διαπραγμάτευσης, στην οποία υπάρχουν καλές προθέσεις αλλά και αρκετά εμπόδια.

Σε αυτό το κλίμα ο κ. Μοσκοβισί επιχειρεί να «μετρήσει» τις πολιτικές αντοχές της Ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με τις απαιτήσεις που εκφράζει κυρίως το ΔΝΤ. Συγκεκριμένα το Ταμείο φαίνεται πως για να υποχωρήσει στην σθεναρή αντίσταση που ασκεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ζητά να αποφασιστούν εδώ και τώρα προληπτικά μέτρα έως και το 2020 όπως έχει γράψει η HuffPost Greece προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων.

Μείωση πλεονασμάτων και φόρων

Από την Ελληνική πλευρά επιμένουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα τέτοιου είδους εκβιασμό. Όπως χαρακτηριστικά είπε κυβερνητικό στέλεχος στη HuffPost Greece «Βερολίνο και ΔΝΤ μπορεί να μην σταματήσουν να απαιτούν ποτέ μέτρα, αλλά εμείς θα πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει και εναλλακτικός δρόμος για να επιτευχθούν οι στόχοι».

Σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, διατύπωσε την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος «αφού κάποιες χώρες της Ευρώπης θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους αλλά πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, καταθέτουμε μια πρόταση: Μειώστε μας τα πρωτογενή πλεονάσματα των ετών μετά το 2018 και εμείς δεσμευόμαστε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα κατευθύνεται μόνο σε μείωση φόρων και άλλες ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Επόμενος σταθμός Eurogroup

Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, τα βλέμματα πλέον όλων είναι στραμμένα στην τελευταία για το 2017 προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου. Τα αποτελέσματα και του EuroWorking Group δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για οριστική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών μέσα στις επόμενες επτά ημέρες.

Στο Οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ωστόσο, ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων τόσο σε επίπεδο επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τους υπουργούς, αλλά και μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων δημιουργεί προσδοκίες ώστε να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία εάν όχι έως την ερχόμενη Δευτέρα, πριν το τέλος του χρόνου.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά ίσως ακόμα και σε μια ολιγοήμερη κάθοδο των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Ποιο από όλα τα σενάρια θα ισχύσει θα φανεί τα επόμενα 24ώρα, όταν θα έχει αρχίσει να φαίνεται και πιο καθαρά αν οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με ακόμα ένα σκληρό πακέτο μέτρων, που πριν την εφαρμογή του, η ψήφιση του από τη Βουλή θα μπορούσε να φέρει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Δημοφιλή