ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/11/2016 08:31 EET | Updated 29/11/2016 18:20 EET

Τζανακόπουλος: Staff Level Agreement έως το τέλος της εβδομάδος. Δεν θα δεχθούμε νέα μέτρα μετά το 2018

Eurokinissi

Staff Level Agreement έως το τέλος της εβδομάδος και πολιτική συμφωνία στο Eurogroup για κλείσιμο της αξιολόγησης είναι ο στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κυβέρνηση καλεί το ΔΝΤ να καταλάβει ότι δεν δέχεται ούτε μέτρα για μετά το 2018 ούτε ρυθμίσεις για τα εργασιακά που δεν ανταποκρίνονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Την ώρα που κορυφώνεται η διαπραγμάτευση ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε:

α) ότι ο στόχος να υπάρξει staff level agreement μέχρι το τέλος της εβδομάδας και πολιτική συμφωνία στο Eurogoup στις 5 Δεκεμβρίου είναι εφικτός και ρεαλιστικός.

β) διαβεβαίωσε ότι «plan b δεν υφίσταται για την ελληνική κυβέρνηση».

Ακόμη τόνισε ότι πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες από όλες τις πλευρές ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση.

Ο Δ. Τζανακόπουλος απέρριψε κάθε ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας ότι «το σενάριο των εκλογών εν μέσω διαπραγμάτευσης είναι η θέση της Ν.Δ. Και η θέση αυτή είναι επικίνδυνη για τη χώρα γιατί θα διέκοπτε τη διαδικασία της αξιολόγησης». Μάλιστα χαρακτήρισε ως «μη υπαρκτό» το ενδεχόμενο εκλογών.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε ότι αφορά κυρίως τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και το χρέος/πλεονάσματα.

«Εργαζόμαστε εντατικά για μία συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει υποχωρήσεις στα εργασιακά και θα γεφυρώνει το χάσμα στα δημοσιονομικά», ανέφερε.

Για τα εργασιακά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Αθήνα θέλει αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να μην αλλάξει το όριο στις ομαδικές απολύσεις. Μάλιστα απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποδεχθεί τώρα δυσμενή μέτρα τα οποία θα αποκατασταθούν στο μέλλον: «δεν συζητάμε σενάρια μετάθεσης τους προβλήματος στο μέλλον», είπε.

H δήλωση των ΑΝΕΛ

«Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν για τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προσβλητικές για τους Ελληνοκυπρίους και καταφανώς προκλητικές και απαράδεκτες. Του αρέσει, φαίνεται, να προβάρει συνεχώς το ρόλο του σουλτάνου, αλλά το "παιχνίδι" που παίζει γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο και αποσταθεροποιητικό για την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε η Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.