ΔΙΕΘΝΕΣ
30/11/2016 06:54 EET | Updated 30/11/2016 06:54 EET

Αύξηση δαπανών των κρατών μελών της Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή άμυνα με κίνητρο τον συνυπολογισμό τους στα ελλείμματα θα προτείνει η Κομισιόν

Inquam Photos / Reuters
Romanian Army soldiers deploy a HAWK PIP III R ground-to-air missile launch pad during a joint military exercise with the US Army that aimed to test the interoperability of U.S. and Romanian armed forces in the event of a missile attack, near Corbu village in Constanta county, Romania, November 8, 2016. Inquam Photos/Ovidiu Micsik/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. ROMANIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ROMANIA.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες για την ευρωπαϊκή άμυνα και γι αυτό θα δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινά προγράμματα, όπως λ.χ. τεχνολογίες για τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), σύμφωνα με σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο βρίσκεται στα χέρια της Sueddeutsche Zeitung.

Στο σχέδιο, το οποίο συνετάχθη υπό την πίεση της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ και θα παρουσιαστεί επισήμως την Τετάρτη, δεν δίνονται στοιχεία για το ύψος των ποσών του προτεινόμενου Ταμείου. Η ελλιπής συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. σε θέματα Αμυνας κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ενωση 25-100 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Οι νέες αυτές προτάσεις της Κομισιόν έρχονται να προστεθούν στο σχέδιο ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ασφάλειας και Αμυνας το οποίο θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο. Η Ενωση αυτή δεν θα αποτελεί ανταγωνιστή του ΝΑΤΟ και ούτε θα οδηγήσει στη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. Η Ε.Ε. θέλει να καταστεί όμως αποτελεσματικότερη στρατιωτικά στη γειτονιά της , ιδίως στην Αφρική και το υπό ίδρυση Ταμείο θα συνεισφέρει στον τομέα της ανάπτυξης τεχνολογιών και εξοπλισμών, αλλά τις σχετικές αποφάσεις θα συνεχίσουν να τις λαμβάνουν τα κράτη μέλη, όπως γράφει Sueddeutsche Zeitung.

Κίνητρο για να μην αποφασίζουν οι χώρες μόνον εθνικά, αλλά απο κοινού με τη βοήθεια του προτεινόμενου Ταμείου θα είναι να λαμβάνονται σε ένα βαθμό υπόψη οι αμυντικές επενδύσεις κατά τον υπολογισμό των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού της κάθε χώρας.

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ακόμα μια εξαίρεση από τους κανόνες το συμφώνου σταθερότητας όπως συνέβη και στην περίπτωση της αντιμετώπισης του προσφυγικού και θα βοηθούσε χώρες με οικονομικά προβλήματα όπως λ.χ. η Γαλλία και η Ιταλία, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.