ΜΝΙ: Η ΕΕ θα μπορούσε να δεχτεί πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ μετά το 2018

ΜΝΙ: Η ΕΕ θα μπορούσε να δεχτεί πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ μετά το 2018
Greek 1 Euro coin, Flag of Greece
Greek 1 Euro coin, Flag of Greece
Tuned_In via Getty Images

Πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ μετά το 2018 θα μπορούσε να δεχτεί η ΕΕ, σύμφωνα με κοινοτικά έγγραφα που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Όπως αναφέρεται, η ΕΕ εξετάζει επίσης διαφορετικά σενάρια για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν το Ταμείο θα συμμετάσχει τελικά.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το MNI, η ανάλυση διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) των Ευρωπαϊκών αρχών θα πρέπει να τροποποιηθεί για να λάβει υπόψη την μη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ευρωπαϊκό DSA στηρίχθηκε στην υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετείχε με ένα δάνειο της τάξης των 6 δισ. ευρώ και νέο πρόγραμμα αν και «…(ΔΝΤ) υπονόησαν ένα πιθανόν χαμηλότερο ποσό γλυρω στα 5 δισ. ευρώ.»

«Αυτό είναι αρκετά μικρό και πιθανότατα μικρότερο απ’ όσο έχουν κατά νου τα κράτη-μέλη», αναφέρουν τα έγγραφα σύμφωνα με το ΜΝΙ.

Επίσης, οι ευρωπαϊκές αρχές εκτίμησαν ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα λάβει την μορφή μιας 4ετούς χρηματοδοτικής διευκόλυνσης (Extension Fund Facility) για να συμπέσει καλύτερα με την εναρμόνιση του προγράμματος της ΕΕ και να παρέχει πιο επαρκή χρόνο για την κατάλληλη οικονομική προσαρμογή, τονίζουν.

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες, εν τούτοις, υπάρχουν συζητήσεις για το κατά πόσο μια μικρότερη 2ετής διευκόλυνση «Standby Arrangement» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Αν το συμπληρωματικό πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν υλοποιηθεί, το DSA πρέπει να τροποποιηθεί για να το λάβει υπόψη», αναφέρουν.

«Το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει σχεδιάσει ένα μνημόνιο (MFEP), το οποίο συχνά θεωρείται ως κείμενο του προγράμματος που ορίζει τους όρους συμμετοχής (παράλληλα με το δικό μας αναθεωρημένο MoU) θα μπορούσε να υποδηλώνει την πρόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα,» αναφέρουν τα έγγραφα.

«Είναι πιο πιθανό να είναι μια επιλογή τακτική για να ασκηθεί πίεση τόσο στα κράτη μέλη όσο και στην Ελλάδα να κινηθούν κοντύτερα προς τις θέσεις του Ταμείου,» συμπληρώνουν.

Σε άλλο σημείο των εγγράφων, αναφέρεται ότι «αρχικά το ΔΝΤ ήθελε DSA έως το 2060, τώρα έχει προσαρμοστεί στο 2030» και ότι «η αρχή του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να διατηρήσει διαχειρίσιμα πρωτογενή πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ για μια δεκαετία είναι ‘λογική’».

Με αυτό κατά νου, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα «γύρω στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018» κάτι που σύμφωνα με το έγγραφο «ίσως συναντήσει αντίσταση από κάποια κράτη-μέλη».

Δημοφιλή