Η μάχη των πλεονασμάτων και άλλα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές. Τα νέα μέτρα τρομάζουν την κυβέρνηση

Η μάχη των πλεονασμάτων και άλλα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές. Τα νέα μέτρα τρομάζουν την κυβέρνηση
Getty Images Alexandros Maragos

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μάχη των πλεονασμάτων, με όλες τις πλευρές να έχουν δημοσιοποιήσει τις θέσεις τους, ενώ τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη αποφάσεων να στενεύουν.

Μετά και την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα, η κυβέρνηση επιστρέφει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αναζητώντας συνεννόηση σε όλα τα μέτωπα. Οι διεργασίες που γίνονται τα τελευταία 24ώρα δείχνουν προσπάθεια συμβιβασμού σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης.

Ο κ. Μοσκοβισί πέραν της πεποίθησης την οποία εξέφρασε δημοσίως ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, στις επαφές που είχε με τους Έλληνες αξιωματούχους πίσω από τις κλειστές πόρτες τόνισε την ανάγκη να γίνουν υποχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει τεχνική συμφωνία.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Η διαπραγμάτευση με θέμα το «δούναι και λαβείν» με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια, αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες. Τα βασικά μέτωπα θα αφορούν τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά.

Συγκεκριμένα στα εργασιακά η κυβέρνηση φαίνεται πως κάνει πίσω στην αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, προκειμένου να ικανοποιήσει το ΔΝΤ. Αντ αυτού, κερδίζει τη διεύρυνση των κλαδικών διαπραγματεύσεων. Η εντολή που έχει λάβει από το Μέγαρο Μαξίμου η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτιόγλου, είναι να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα πίεσης προκειμένου να καμφθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Επίσημα στόχος παραμένει οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να ξεκινήσει η συγγραφή της τεχνικής συμφωνίας ώστε να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στο μέτωπο του δημοσιονομικού και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει την αποδοχή πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018, γεγονός που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη λήψη επιπλέον μέτρων.

Αστερίσκοι στο πλεόνασμα

Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να υποβαθμίσουν το γεγονός, αναφέροντας ότι η αποτύπωση των υψηλών στόχων στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής δεν θα είναι δεσμευτική. Και αυτό γιατί όπως λένε το ΜΠΔΣ αναθεωρείται μέσα στο χρόνο, γεγονός που αφήνει περιθώρια ώστε να μειωθεί το ύψος των πλεονασμάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιστρέφει στη λογική της αποτύπωσης των στόχων μετά το 2018 με «αστερίσκο». Αυτό θα σημαίνει ότι θα αποτυπωθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, αλλά θα υπάρχει υποσημείωση ότι τα μεγέθη θα επανεξεταστούν ανάλογα με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.

Το ερώτημα που παραμένει όμως είναι πόσο το ΔΝΤ θα συνεχίσει να επιμένει στη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων από φέτος για το 2019 και 2020. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταστήσει σαφές στους Θεσμούς ότι νέα μέτρα δεν θα περάσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, γεγονός που θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Ο κίνδυνος των μέτρων

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση θα θέσει ως προϋπόθεση ότι εφόσον οι εταίροι συνεχίζουν να διατυπώνουν αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων, τα μέτρα να συμφωνηθούν χωρίς όμως να χρειαστεί να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Εκεί αναμένεται να υπάρξει ακόμα ένα πεδίο αντιπαράθεσης, με το ΔΝΤ να επιμένει στη ψήφιση τους από τώρα, καθώς επιθυμεί τα νέα μέτρα να αποτυπωθούν στο πρόγραμμα που θα συνάψει με την κυβέρνηση, προκειμένου να παραμείνει στο μνημόνιο.

Με δεδομένη την περιπλοκότητα των διαπραγματεύσεων, το χρονικό ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου φαίνεται πως έχει χαθεί. Όλες οι πλευρές εκτιμούν πλέον ότι μπορεί να υπάρξει μια απόφαση πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να πραγματοποιούν μια έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της τεχνικής διαπραγμάτευσης.

Δημοφιλή