ΔΙΕΘΝΕΣ
01/12/2016 07:49 EET | Updated 01/12/2016 07:50 EET

Έφηβη εκλέκτορας θα αλλάξει την ψήφο της και θα ψηφίσει Τραμπ για να σαμποτάρει τον... Τραμπ

Mark Makela via Getty Images
PHILADELPHIA, PA - NOVEMBER 13: Protestors demonstrate against President-elect Donald Trump outside Independence Hall November 13, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. The Republican candidate lost the popular vote by more than a million votes, but won the electoral college. (Photo by Mark Makela/Getty Images)

Μια έφηβη εκλέκτορας από την Ουάσινγκτον που είχε υποσχεθεί να δώσει την ψήφο της στην Χίλαρι Κλίντον γίνεται το έβδομο άτομο που δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον άλλο υποψήφιο, δηλαδή τον Ντόναλντ Τραμπ. Όσο περίεργο και εάν φαίνεται, η Λιβάι Γκέρα προχωρά σε αυτή την ενέργεια για να διαμαρτυρηθεί για την εκλογή του μεγιστάνα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό, αλλά μέσω του εκλεκτορικού κολεγίου. Οι πολίτες ψηφίζουν τους εκλέκτορες με βάση την πρόθεση ψήφου τους Παρόλο που αυτή δεν είναι δεσμευτική, είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο ένας εκλέκτορας να αλλάξει τελευταία στιγμή την ψήφο του, ενώ, τις δύο φορές που αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν, δεν επηρεάστηκε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πολλοί Αμερικανοί πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, καθώς δημιουργούνται ανισορροπίες ανάμεσα στην λαϊκή ψήφο και αυτή του εκλεκτορικού κολεγίου. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση των φετινών εκλογών, με την Κλίντον να ξεπερνά τον Τραμπ κατά δύο εκατομμύρια ψήφους (64,2 εκατ. έναντι 62,2 εκατ.). Όπως είναι αναμενόμενο, πολλοί Δημοκρατικοί διαδηλώνουν κατά του μεγιστάνα.

Η 19χρονη Λιβάι Γκέρα ανήκει στους επτά εκλέκτορες που ανακοίνωσαν ότι θα αλλάξουν την ψήφο τους και στις 15 Δεκεμβρίου, στην συνεδρίαση του εκλεκτορικού κολεγίου, θα στηρίξουν τον αντίπαλο υποψήφιο του κόμματός τους. Στόχος τους είναι να διαμαρτυρηθούν στην εκλογή Τραμπ, καλώντας και τους Ρεπουμπλικανούς να αλλάξουν τις ψήφους τους και να στηρίξουν την Κλίντον.

Μόνο που μέχρι στιγμής οι «άπιστοι εκλέκτορες», όπως ονομάζονται, ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Σύμφωνα με τον Guardian, ενδέχεται να αλλάξουν τις ψήφους τους 50 με 100 εκλέκτορες σε όλη την χώρα, αριθμός που θα μείνει στην ιστορία.