Με όχημα κατά του λαθρεμπορίου, ικανό να ελέγχει 80 κοντέινερ την ώρα, εξοπλίστηκε το ΥΠΟΙΚ

Με όχημα κατά του λαθρεμπορίου, ικανό να ελέγχει 80 κοντέινερ την ώρα, εξοπλίστηκε το ΥΠΟΙΚ
ΥΠΟΙΚ

Στον προαύλιο χώρο της αποθήκης Γ4 του Ο.Λ.Π. έγινε την Πέμπτη η παρουσίαση του αυτοκινούμενου συστήματος ελέγχου ακτινών «Χ», που αποτελεί δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος ΑΒΕΣ προς το υπουργείο Οικονομικών και θα εξοπλίσει τις τελωνειακές αρχές της χώρας στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Το αυτοκινούμενο σύστημα έχει ικανότητα ελέγχου έως και 80 φορτηγών ή κοντέινερ την ώρα, ενώ η αξία του ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί να «διαβάζει» με μεγάλη ταχύτητα, ευκολία και ακρίβεια το περιεχόμενο ενός φορτηγού ή ενός κοντέινερ και να εντοπίζει το λαθραίο φορτίο.

Στην παρουσίαση μίλησαν η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής και ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος κ. Χρήστος Χαρπαντίδης. Η Γενική Διευθύντρια Τελωνείων κα Ειρήνη Γιαλούρη παρουσίασε τις τεχνικές δυνατότητες του οχήματος και τον τρόπο αξιοποίησής του από τις υπηρεσίες. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουϊκ καθώς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής υπογράμμισε: «Αποτελεί ευθύνη όλων μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να θωρακίσουμε τα τελωνεία της χώρας με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Και αυτό ήδη κάνουμε. Η διαδικασία για την προμήθεια 4 αυτοκινούμενων συστημάτων X-RAY και 6 σταθερών για αποσκευές επιβατών προχωρά κανονικά και αναμένεται να τα αποκτήσουμε και να είναι λειτουργικά το Σεπτέμβριο του 2017. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η προμήθεια άλλων 10 Χ rays».

«Η αρμόδια επιτροπή τεχνικών προδιαγραφών επεξεργάζεται τις πληροφορίες που έλαβε από την εκδήλωση αυτή και αναμένεται να ολοκληρώσει την επικαιροποίηση των τεχνικών προδιαγραφών εντός του μήνα, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό για τα επόμενα 10 μηχανήματα» πρόσθεσε.

Δημοφιλή