Τάσος Μαντζαβίνος: Ζωγραφίζοντας το Κοράκι του Εντγκαρ Άλλαν Πόε

Τάσος Μαντζαβίνος: Ζωγραφίζοντας το Κοράκι του Εντγκαρ Άλλαν Πόε

Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Αμερικής 13), εγκαινιάστηκε η έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου, με έργα που αναφέρονται στον άρχοντα του μακάβριου, Έντγκαρ Άλλαν Πόε.

Φωτό: Κατερίνα Τζιγκολίδου

Ο Έλληνας δημιουργός συνομιλεί με δύο μεγάλα ποιήματα του σκοτεινού ρομαντισμού: το Κοράκι του Έντγκαρ Άλλαν Πόε και τον Τάφο του Έντγκαρ Πόε, του Στεφάν Μαλλαρμέ. Στη χορεία των καλλιτεχνών που ενέπνευσε το Κοράκι, - με πιο γνωστό το έργο των Μανέ, Ντορέ και Γκωγκέν -, ο Μαντζαβίνος έρχεται να εικονογραφήσει το φημισμένο ποίημα με γλώσσα λιτή, αποκαλυπτική της προσωπικής του ζωγραφικής γλώσσας. Βασικό της στοιχείο είναι η εξπρεσιονιστική οξύτητα στο σχεδιασμό των μορφών και η υπαρξιακή αναζήτηση μέσω της ίδιας της ζωγραφικής πράξης.

Φωτό: Κατερίνα Τζιγκολίδου

Ο Τάσος Μαντζαβίνος σκηνοθετεί την ουσία της συνάντησής του με τον Πόε: παρουσιάζει τον ποιητή να εισπράττει ως ρίγος την ανάμνηση της αγαπημένης Λεονόρας∙ την προτομή της Αθηνάς-σοφίας να τρέμει μπροστά στο αναπόφευκτο∙ το κοράκι, σε πτήση ή ακίνητο, σαν άγγελο του κακού, που επιβάλλει μονότονα και επιτακτικά την σκληρή αποδοχή του οριστικού∙ τη νεκρή Λεονόρα, άλλοτε σαν σκελετό, άλλοτε σαν «κοιμωμένη», να υποχωρεί και αυτή μπροστά στο βέβαιο τέλος.

Είναι από μόνο του ένα συμβάν, η σχέση που ανέπτυξε ο Μαντζαβίνος με τον Πόε, η ταύτιση που ένιωσε ο βγαλμένος από τον κόσμο του εξπρεσιονισμού ζωγράφος με τον εκπρόσωπο του σκοτεινού ρομαντισμού ποιητή. Τους βλέπουμε να κοιτούν μαζί το κοράκι ως άνοιγμα στο επέκεινα. Κι από κει, ν' αναρωτιούνται υποψιασμένοι για τη σχέση του θανάτου και του έρωτα.

Ο καλλιτέχνης επιμελείται τη σκηνή με τα απολύτως απαραίτητα: η πόρτα σαν άνοιγμα στο κενό, το παράθυρο σαν είσοδος στο άλλο, η κουρτίνα ως τοίχος που θάθελε, αλλά δεν μπορεί να είναι σταθερό όριο∙ το κλονιζόμενο κάθισμα, η έδρα του ποιητή. Και βέβαια, τα χέρια που πλανώνται ασώματα και μετέωρα στον χώρο, αναγνωρίσιμο δείγμα της γλώσσας του εικαστικού.

Ο Τάσος Μαντζαβίνος αναρωτιέται που αρχίζει και που τελειώνει το nevermore, τί φανερώνει και τί κρύβει σ΄ όποιον τολμά και το πλησιάζει· αναρωτιέται αν ύστερα από το κρώξιμο του κορακιού μπορεί να υπάρχει νόημα, κι αν ναι σε τί; Η απάντηση αφήνεται στα χέρια τα δικά μας, γιατί είναι αυτή που ορίζει αν είμαστε περαστικοί ή διαβάτες.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο ιστορικός τέχνης Γιώργης Μυλωνάς, ενώ παρουσιάζεται βίντεο, εμπνευσμένο από την τελευταία δουλειά του ζωγράφου από τον Σπύρο Μαντζαβίνο.

Από τις εκδόσεις του Μ.Ι.Ε.Τ. κυκλοφορεί το φημισμένο ποίημα του Πόε «Το Κοράκι», σε εικονογράφηση Τάσου Μαντζαβίνου.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Αμερικής 13, τηλ. 2103614143.

Ωράριο: Δευτέρα – Τετάρτη 09.30 – 15.30

Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 09.30 – 20.00

Σάββατο: 10.00 – 17.00

Δημοφιλή