ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/12/2016 02:16 EET | Updated 01/12/2016 02:28 EET

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου

rio greece

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Περί ελάφρυνσης χρέους και πρωτογενών πλεονασμάτων

greek debt esm

Εμπιστευτικές προτάσεις σε έγγραφο που συνέταξε ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) θα μπορούσαν να μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά το 1/5 ως το 2060, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, με τη συνολική επίδραση αυτών των μέτρων το 2060 να περικόπτει την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8%, όπως εκτιμάται. Παράλληλα, σε κοινοτικά έγγραφα αναφέρεται πως η ΕΕ θα μπορούσε να δεχτεί πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ παράλληλα εξετάζονται διαφορετικά σενάρια για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα.

2) Μεταφορά στη Βόλβη των προσφύγων που διέμεναν σε καταυλισμό με σκηνές στα χιόνια στην Πέτρα Ολύμπου

prosfyges

Φωτογραφίες από τον χιονισμένο καταυλισμό προσφύγων στην Πέτρα Ολύμπου ανέβασε την Τετάρτη στο Twitter η ΜΚΟ Collective Calling, ζητώντας βοήθεια, καθώς οι σκηνές δεν ενδείκνυνται για τέτοιες καιρικές συνθήκες. Εν τέλει, οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε δομές στη Βόλβη, λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται η κακοκαιρία. Στο μεταξύ, αντίξοες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες έξω από τον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο.

3)Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε την πρώτη μείωση παραγωγής από το 2008

oil production

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 8% την Τετάρτη, σημειώνοντας υψηλό πέντε εβδομάδων, καθώς κάποιοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου του κόσμου συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2008, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν τις τιμές. Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών, στον οποίο αντιστοιχεί το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, δηλαδή πάνω από 3%, στα 32,5 εκατομμύρια βαρέλια, από τον Ιανουάριο.

4)Ναυάγησαν οι συζητήσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

socar

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την αζέρικη εταιρία φυσικού αερίου SOCAR για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσε και επίσημα την ολοκλήρωση των συζητήσεων, βάζοντας τέλος σε μια διαδικασία που κράτησε περισσότερα από τριάμισι χρόνια για να καταλήξει άγονη.

5) Στα «λευκά» μας υποδέχεται ο Δεκέμβριος

heimonas

Σήμερα Πέμπτη, αναμένονται ασθενείς χιονοπτώσεις. Προβλέπονται ακόμα χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός την νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια. Στην Αττική, την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια με πιθανότητα για χιονόνερο και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις με γρήγορη βελτίωση.

Sponsored Post