Διαψεύδει ο Κοτζιάς ότι παραιτήθηκε για το Κυπριακό. «Από τον Μάιο έχουμε σχέσεις με Τραμπ»

Διαψεύδει ο Κοτζιάς ότι παραιτήθηκε για το Κυπριακό. «Από τον Μάιο έχουμε σχέσεις με Τραμπ»
Sooc

Με εμφατικό και κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τις φήμες που «σέρνονται» ότι παραιτήθηκε με αφορμή το Κυπριακό. Ο υπουργός, ο οποίος έχει ενημερώσει τις τελευταίες πέντε μέρες δύο Επιτροπές της Βουλής, τονίζει ότι «για την Κύπρο έχουν ειπωθεί πάρα πολλά ψέματα, προκειμένου να προκαλέσουν σύγχυση και να διακόψουν τις αδελφικές σχέσεις, που είχαμε, έχουμε και θα έχουμε».

«Έφτασαν σε σημείο να λένε, ότι εγώ πήρα τηλέφωνο τον Αναστασιάδη και του έλεγα, ότι θα παραιτηθώ. Οι Έλληνες υπουργοί παραιτούνται σε πρόεδρους τρίτων κρατών – έστω και της Κύπρου; Εγώ δεν έχω πάρει ποτέ στη ζωή μου τηλέφωνο και το ξέρουν οι Κύπριοι», φέρεται να είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

Τουναντίον ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει υπερήφανος, διότι ανέτρεψε την συζήτηση που γινόταν στην Κύπρο τα προηγούμενα χρόνια και την έθεσε στη βάση της κατοχής του 40% του εδάφους τμήματος ανεξάρτητης χώρας από ξένη δύναμη παρανόμως και ενάντια στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο έως το 2015 συζητούσαν για την κατανομή των εσόδων από το φυσικό αέριο, και όχι για την ουσία του κυπριακού προβλήματος που είναι η κατοχή.

Η προσέγγιση του Νίκου Κοτζιά για την λύση του Κυπριακού είναι να δοθεί το μάξιμουμ των δυνατών δικαιωμάτων στις τρεις μειονότητες της Κύπρου και στους Τουρκοκύπριους και το μάξιμουμ της ασφάλειας για τους Ελληνοκύπριους που αυτό επομένως σημαίνει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Αντίθετα με την υπό κατάρτιση συμφωνία πηγές προσκείμενες στον υπουργό επισημαίνουν ότι «αμφισβητείται η ικανότητα, η δυνατότητα και το δικαίωμα της Κύπρου να γίνει ένα «φυσιολογικό», κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, που δεν θα έχει ξένα στρατεύματα κατοχής και ανάγκη εγγυήσεων γιατί αυτά είναι καθεστώτα του 18ου και 19ου αιώνα της αποικιοκρατίας».

Από τον Μάιο έχουμε σχέσεις με Τραμπ

Ένα ερώτημα είναι πως βλέπει το Υπ.Εξ. την στάση της Αμερικής μετά την εκλογή Τραμπ. Η κυβέρνηση από τον Μάιο-Ιούνιο απέκτησε σχέσεις και με τους δύο υποψηφίους και τα στρατόπεδα τους και είχε συναντήσεις με συμβούλους των υποψηφίων προέδρων – συναντήσεις που έγιναν πιο εντατικές τον Σεπτέμβριο και μάλιστα με μεγαλύτερες αντιπροσωπείες. Η εκτίμηση διπλωματικών πηγών είναι ότι στην αμερικανική κυβέρνηση υπάρχουν δυνάμεις με καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και δυνάμεις που μάλιστα «τις διαμόρφωσε η κυβέρνηση Τράμπ», οι οποίες είναι φιλελληνικές και ορθόδοξες ή έχουν ειδική σχέση με τα ελληνικά συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι η Γερουσία που έχει μια ειδική δύναμη και εξουσία όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.

Τουρκία: Άλλοι τσακώνονται για μας

Όσον αφορά την Τουρκία η προσέγγιση του υπουργού είναι ότι η Ελλάδα:

α) πρέπει να θέτει το θέμα των δημοκρατικών ευαισθησιών και

β) δεν χρειάζεται να τσακώνεται με την Τουρκία για λογαριασμό άλλων, αλλά να αφήνει τους άλλους να τσακώνονται με την Τουρκία και όπου χρειάζεται να στηρίζει. Παράδειγμα: η καγκελάριος Μέρκελ σε προεκλογική εσωκομματική ομιλία είπε «τέρμα η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», μία θέση που δεν την λέει δημόσια, ούτε στους Τούρκους. Για την Ελλάδα είναι καλύτερα να το λέει έτσι, παρά να λέει «διαφωνούμε με τους Έλληνες, αλλά τι να κάνουμε».

Επισημαίνεται πως έχει σημασία που η θέση αυτή εκφέρεται από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών διότι το 1997 από άλλη θέση στο υπουργείο είχε βάλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος, η εκτίμηση είναι ότι θα προχωρήσει στην κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ευρώπης

Εκνευρισμός στην Αλβανία

Για το ζήτημα της Αλβανίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις 12 Δεκεμβρίου θα εκδοθεί το κείμενο για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στο κείμενο εκτός από τις πέντε μεταρρυθμίσεις που έχει απαιτήσει η Ε.Ε.. μεταξύ άλλων θα γίνεται μνεία

-στην ανάγκη σεβασμού της καλής γειτνίασης.

-στην αναγνώριση των μειονοτικών δικαιωμάτων

-στην απαγκίστρωση των μειονοτικών δικαιωμάτων από τις χοτζικές ζώνες του παρελθόντος (όπου δεν υπήρχαν τα δικαιώματα σε κάποιον που έβγαινε στην Χειμάρρα)

-τίθεται το θέμα του οργανωμένου εγκλήματος

-περιλαμβάνεται το πρόβλημα του εμπορίου ναρκωτικών.

Τα δύο τελευταία θέματα έχουν προκαλέσει ενόχληση στους Αλβανούς που διαμαρτυρήθηκαν στην ελληνική πλευρά επειδή τα έθεσε έντονα.

«Η αυστηρότητα είναι να βάζεις όρους και προϋποθέσεις εκεί που έχουν μεγάλα ενδιαφέροντα», είπε διπλωματική πηγή και εξήγησε ότι οι Αλβανοί «είχαν την αντίληψη ότι θα πάρουν εύκολα ημερομηνία ένταξης στην Ε.Ε., αλλά τώρα έχουν αρχίσει και γίνονται λίγο νευρικοί διότι αντελήφθησαν, ότι δεν θα πάρουν ημερομηνία έναρξης, η συζήτηση που έγινε ήταν, αν θα πάρουν ημερομηνία εκτίμησης της κατάστασης το 2017».

Ανάλογα δυσμενείς είναι και οι συσχετισμοί για την FYROM, που λόγω εκλογών σταμάτησε η αξιολόγηση για οποιαδήποτε μορφή ενταξιακής διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. Άλλωστε από τους 18 της Ε.Ε. μόλις 7 θεωρείται ότι συμμερίζονται τις θέσεις των Σκοπίων.

Δημοφιλή