ΔΙΕΘΝΕΣ
02/12/2016 03:56 EET | Updated 02/12/2016 03:57 EET

Εκτός ελεύθερης ζώνης εμπορίου χωρών της Λ.Αμερικής, η Βενεζουέλα. Νέο πλήγμα στην καταρρακωμένη οικονομία

FEDERICO PARRA via Getty Images
People queue to withdraw money from an automated teller machine (ATM) in Caracas on December 1, 2016.Venezuelan banks guaranteed their continued operation, after rumors about a close in December to adjust to an alleged issuance of bills of higher denomination. At the moment, the note of highest denomination is the one of 100 bolivars, that is just enough to buy a sweet. / AFP / Federico PARRA (Photo credit should read FEDERICO PARRA/AFP/Getty Images)

Η συμμετοχή της Βενεζουέλας στη Mercosur, την τοπική ζώνη ελεύθερου εμπορίου πέντε χωρών της Λατινικής Αμερικής, θα ανασταλεί ίσως και σήμερα, Παρασκευή γιατί δεν πληροί πια τις υποχρεώσεις της ως μέλος, ανακοίνωσε βραζιλιάνος αξιωματούχος, καταφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα ενώ βιώνει μια βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος λόγω του ευαίσθητου θέματος, η Mercosur θεωρεί ότι η Βενεζουέλα δεν έχει τηρήσει συμφωνίες της ομάδας που αφορούν την οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τους μετανάστες.

Εκτός της Βενεζουέλας, τα μέλη της Mercosur περιλαμβάνουν την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι τρεις βραζιλιάνοι αξιωματούχοι που κράτησαν την ανωνυμία τους ανέμέναν την αναστολή της χώρας από την ομάδα. "Η Βενεζουέλα δεν έχει υιοθετήσει όλους τους κανονισμούς των μελών και τις συμβάσεις που υποσχέθηκε (ότι θα κάνει)", είπε ένας από τους αξιωματούχους. "Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή της Βενεζουέλας θα ανασταλεί ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο", πρόσθεσε.

Μια πηγή της κυβέρνησης της Αργεντινής είπε αργά χθες ότι η απόφαση δεν θα ληφθεί μέχρι τη συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου των υπουργών Εξωτερικών της Mercosur. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει δηλώσει ωστόσο ότι δεν σκοπεύει να φύγει και έχει καταδικάσει τις προσπάθειες, όπως ισχυρίζεται, των δεξιόστροφων κυβερνήσεων της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Παραγουάης να την αποβάλλουν από την ομάδα.

Η αναστολή δεν περιέχει κυρώσεις εναντίον της χώρας, αλλά θα την αποκλείσει από συναντήσεις της ομάδας και εμπορικές συνομιλίες, είπαν οι βραζιλιάνοι αξιωματούχοι. Επίσης, θα απομονώσει τη Βενεζουέλα, ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε τρόφιμα και την κοινωνική αναταραχή ενώ καταρρέει η οικονομία της, η οποία βασίζεται στην παραγωγή πετρελαίου.

Ορισμένες επιχειρήσεις στη Βραζιλία έχουν εκδηλώσει παράπονα ότι η παρουσία της Βενεζουέλας, η οποία έγινε μέλος το 2012, έχει επιφέρει καθυστερήσεις σε σημαντικές εμπορικές και κανονιστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα πιό πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2013), η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό εταίριο της Mercosur, καταλαμβάνοντας το 20% του συνολικού εμπορίου στη ζώνη Mercosur, αξίας 110 δις ευρώ. Η ομάδα αποτελεί την 6η πιό σημαντική αγορά εξαγωγών για την ΕΕ, ενώ οι εξαγωγές της ΕΕ αυξάνονται ανά έτος, από 28 εκατομμύρια ευρώ το 2007 σε 57 δις ευρώ το 2013.

Οι μεγαλύτερες εξαγωγές της Mercosur στην ΕΕ αποτελούν τα αγροτικά προϊόντα (43% του συνόλου των εξαγωγών) και πρώτες ύλες (28%), ενώ η ΕΕ εξάγει κυρίως μεταποιημένα προϊόντα, ιδιαίτερα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφορών (46% του συνόλου των εξαγωγών) και χημικά (22%). Η ΕΕ είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας εμπορικών υπηρεσιών στην ομάδα, καθώς και ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην περιοχή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)