Τηλεδιάσκεψη οικονομικού επιτελείου - θεσμών για τη σύγκλιση. Στόχος ως το Eurogroup η συμφωνία στο 95%

Τηλεδιάσκεψη οικονομικού επιτελείου - θεσμών για τη σύγκλιση. Στόχος ως το Eurogroup η συμφωνία στο 95%
German Finance Minister Wolfgang Schauble (CL) and Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos (CR) attend an extraordinary Eurogroup meeting on Greece at the European Council in Brussels, on August 14, 2015. Eurozone finance ministers are scheduled to meet to go over a new bailout programme in return for reforms by Greece, but some of the creditors feel Athens' pledges are not precise enough. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
German Finance Minister Wolfgang Schauble (CL) and Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos (CR) attend an extraordinary Eurogroup meeting on Greece at the European Council in Brussels, on August 14, 2015. Eurozone finance ministers are scheduled to meet to go over a new bailout programme in return for reforms by Greece, but some of the creditors feel Athens' pledges are not precise enough. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ για να κλείσουν τα κενά της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, υπάρχουν «διαδοχικές συζητήσεις, διαδοχικές προσεγγίζεις» σε μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί αύριο στο Eurogroup ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement σε ποσοστό 95%.

Τα μεγάλα θέματα παραμένουν το εργασιακό, το δημοσιονομικό αλλά και ζητήματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας.

Δεύτερο Washington Group

Δεύτερο συνεχόμενο Washington Group αναμένεται να συγκληθεί πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του αυριανού Eurogroup σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δανειστών. Πλην απροόπτου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναμένεται να επανέλθει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, κάτι που θα αποφασιστεί πιθανότατα σε ειδική συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Real News στην Ουάσιγκτον, Θανάση Τσίτσα, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα, ώστε να εξασφαλίσει το Βερολίνο μια συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, η σύγκληση ενός δεύτερου Washington Group (σ.σ.: παίρνουν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας με την συμμετοχή του προέδρου του Εurogroup, εκπροσώπων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) κρίθηκε επιτακτική καθώς η πρώτη, η οποία πραγματοποιήθηκε προ ημερών υπό άκρα μυστικότητα και παρά τις διαψεύσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δεν κατέληξε σε συμφωνία για τους όρους επιστροφής του ΔΝΤ. Το δεύτερο Washington Group, θα συγκληθεί είτε μέσα στο Σαββατοκύριακο είτε το πρωί της Δευτέρας πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ επιμένει ότι χώρες, όπως Γερμανία και Ολλανδία που επιθυμούν διακαώς την παραμονή του στο πρόγραμμα διάσωσης, να δώσουν συγκεκριμένα νούμερα ως προς το πόσο μακριά θα πάνε για να ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας. Ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη για να πείσει τους σκεπτικιστές Γερμανούς βουλευτές για την αυστηρότητα και τη δύναμη του προγράμματος.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Washington Group – μέσω τηλεδιάσκεψης - o Σόιμπλε φέρεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «R», να έθεσε θέμα «αξιοπιστίας» και «εμπιστοσύνης» προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ρεαλιστική την πιθανότητα ο Έλληνας πρωθυπουργός να τους αιφνιδιάσει και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές – εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία - αν του ζητηθούν σκληρές παρεμβάσεις στα εργασιακά ή αν κληθεί να υπογράψει ένα τέταρτο μνημόνιο λαμβάνοντας επώδυνα μέτρα. Στην τοποθέτηση του προέτρεψε μάλιστα τους συμμετέχοντες και τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα να τηρήσουν μια «ενιαία γραμμή» και να στοιχηθούν πίσω από τις απαιτήσεις Βερολίνου και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν για τις παρεμβάσεις στα εργασιακά και στις μεταρρυθμίσεις. Στο συγκεκριμένο ραντεβού των βασικών πρωταγωνιστών του ελληνικού προγράμματος, την επιχειρηματολογία Σόιμπλε δεν συμμερίστηκε η Κομισιόν.

Για τη λήψη της απόφασης του για την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προέχει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το ΔΝΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσει να αποφασίσει μέχρι το τέλος του 2016 για τη συμμετοχή του. Ωστόσο, στο πρόγραμμα του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για το μήνα Δεκέμβριο δεν υπήρχε μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή προγραμματισμένη συνεδρίαση του στην οποία το ΔΝΤ, όπως αναμενόταν θα δημοσιοποιούσε τρείς διαφορετικές εκθέσεις: την έκθεση για τη βιωσιμότητα χρέους (DSA) στο πλαίσιο της άλλης αναλυτικής έκθεσης για την οικονομία (άρθρο 4) που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και την έκθεση αξιολόγησης για παραλείψεις και λάθη για το δεύτερο πρόγραμμα της περιόδου 2012-2016. Το αντικείμενο αυτής της συνεδρίασης είχε προαναγγείλει μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απο τον περασμένο Οκτώβριο.

Η απουσία και της συνεδρίασης απο το ημερολόγιο του Εκτελεστικού Συμβουλίου, εκτιμάται εγκύρως ότι «έγινε επίτηδες» για να παρουσιαστούν οι τρείς εκθέσεις συνολικά όλο μαζί ως ένα “πακέτο”. Το ΔΝΤ αναμένει να πάρει τις «τεχνικές λεπτομέρειες» και τα “τελικά νούμερα” από τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες για την βιωσιμότητα χρέους και να διευκρινιστούν στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup κάτω απο ποιές προυποθέσεις θα επανέλθουν στο ελληνικό προγραμμα.

Κοινή γραμμή Σόιμπλε - Τόμσεν στα εργασιακά

Βολφγκανγκ Σόιμπλε και Πολ Τόμσεν κρατούν κοινή «γραμμή» στα εργασιακά και στις μεταρρυθμίσεις που θα εισηγηθούν. Η μόνη διαφορά τους εντοπίζεται πλέον στην χρονική διάρκεια. Το πρόγραμμα, όπως αποκάλυψε και το γερμανικό πρακτορείο MNI, θέτει ως όρο το ΔΝΤ είναι είτε ένα τετραετές «Extended Fund Facility», ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο ενός μικρότερου, διετούς προγράμματος (Standby Arrangement) το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αν κριθεί αναγκαίο.

Σημαντική παράμετρος είναι να καθοριστούν επίσης οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις της Ελλάδας αφού η έναρξη ενός προγράμματος με το ΔΝΤ προϋποθέτει προαπαιτούμενα (prior actions), συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση κ.ο.κ. Το τρίτο – κατά σειρά - πρόγραμμα του ΔΝΤ από το 2010 είναι διαφορετικό από εκείνο των Ευρωπαίων και προϋποθέτει τρίμηνους ελέγχους, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν.

Αν τελικά ικανοποιηθεί το ΔΝΤ, το επόμενο βήμα είναι να προγραμματιστεί η ημερομηνία που θα έρθει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο. Ο “σκελετός” του είναι έτοιμος, αλλά οι τεχνοκράτες θα χρειαστούν χρόνο για να παραδώσουν την τελική του μορφή του καθώς μεσολαβούν τα Χριστούγεννα. Η δανειοδότηση εκτιμάται ότι θα είναι μικρή σε σχέση με το παρελθόν –υπολογίζεται μεταξύ 4-6 δις ευρώ- και αναζητείται το ποια μορφή θα πάρει χρηματοδότηση με βάση το καταστατικό του ΔΝΤ. Η τελευταία φορά που το ΔΝΤ παρείχε χρηματοδότηση στην Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο του 2014.

Ο διαφαινόμενος επικείμενος συμβιβασμός Ευρωπαίων-ΔΝΤ έχει όμως μόνο ένα θύμα: την Αθήνα. Ο οδικός χάρτης και η υπόσχεση για το χρέος που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι είναι αμφίβολο αν είναι πολιτικά είναι περισσότερο δεσμευτικά από τα όσα ήδη προβλέπει η απόφαση της 25ης Μαΐου. Στην «καρδιά» της διαφωνίας βρίσκεται το γεγονός ότι το ΔΝΤ θεωρεί εξαιρετικά μη ρεαλιστικό τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και διατήρηση αυτού του πρωτογενούς πλεονάσματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.Το Ταμείο έχει υποστηρίξει πως οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις θα φέρουν ένα πολύ χαμηλότερο πλεόνασμα, της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ. Ο συμβιβασμός που αναζητείται για τα πλεονάσματα μετά από το 2018 θα δημιουργήσει έναν “λογαριασμό” που η Ελλάδα θα κληθεί να καλύψει με πρόσθετα μέτρα και μάλιστα εμπροσθοβαρώς.

Όσο για τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, θέσπιση locκ out) η μόνη λύση που συζητείται και βρίσκεται στον τραπέζι ώστε να “μαλακώσουν” οι πολιτικοί κραδασμοί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι όποιες παρεμβάσεις ενδεχομένως μετατοπιστούν μόνο χρονικά. “Kick the can down the road”, που λένε στην Ουάσιγκτον. Καθυστέρησε μια απόφαση με την ελπίδα ότι το πρόβλημα θα πάει μακριά ή κάποιος άλλος θα πάρει την απόφαση αργότερα...

Δημοφιλή