Βρετανός κωμικός παροτρύνει: Διαγράψτε όλους όσους σας κάνουν like στο Facebook

Βρετανός κωμικός παροτρύνει: Διαγράψτε όλους όσους σας κάνουν like στο Facebook
Hand placing selected face puzzle piece
Hand placing selected face puzzle piece
Dimitri Otis via Getty Images

Ο Βρετανός κωμικός Ρομές Ραγκανάθαν εξηγεί σε άρθρο του στο Facebook τον τρόπο με τον οποίο το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και δημιουργούν μια «φούσκα» που περιλαμβάνει μόνο τον μικρόκοσμό μας.

Με αφορμή ένα ποστ ψηφοφόρου του Τραμπ που βρέθηκε στην αρχική του σελίδα από κάποιον διαδικτυακό «φίλο» του, ο Ρομές εξηγεί ότι το Facebook, παρά την κυρίαρχη αντίληψη, δεν αποτελεί παράθυρο της πραγματικότητας. Οι περισσότεροι από εμάς συνδεόμαστε διαδικτυακά με άτομα με τα οποία πάνω κάτω συμφωνούμε ιδεολογικά και σπανίως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπους που διαφωνούν με τις αναρτήσεις μας ή διαφωνούμε εμείς με τις δικές τους. Ή τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Ρομές.

Ο κωμικός μας προτρέπει να διαγράψουμε όλους τους διαδικτυακούς φίλους μας που συμφωνούν μαζί μας και να γεμίσουμε την ζωή μας με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις από τις δικές μας. Τα likes και τα θετικά σχόλια που λαμβάνουμε συνήθως κάθε φορά που αναρτούμε την άποψή μας στο Facebook δεν σημαίνει πάντοτε ότι οι αντιλήψεις μας είναι ευπρόσδεκτες και στον πραγματικό κόσμο. Το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελεί παρά έναν μικρόκοσμο με πρόσωπα που τείνουν να έχουν τις ίδιες ιδέες και απόψεις με τις δικές μας. Η αποδοχή τους μάλιστα μπορεί να γίνει εθιστική.

«Διαγράψτε όσους συμφωνούν με εσάς. Γεμίστε το Facebook με ανθρώπους που είναι αντίθετοι σε ό,τι λέτε. Ξαφνικά θα γίνεται ένα είδος ελεύθερου πολεμιστή των social media που δρα στο αντίπαλο στρατόπεδο. Συνομιλήστε με τους ανθρώπους και προσπαθήστε να γίνετε πιο ανοιχτοί στις διαφορετικές απόψεις», εξηγεί.

Δημοφιλή