Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν: Ο γιος των προσφύγων που κέρδισε τον ακροδεξιό Χόφερ στις εκλογές της Αυστρίας

Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν: Ο γιος των προσφύγων που κέρδισε τον ακροδεξιό Χόφερ στις εκλογές της Αυστρίας
Austrian presidential candidate Alexander Van der Bellen, who is supported by the Greens, delivers a speech during the presentation of the last batch of his campaign posters for a re-run of the run-off presidential election in Vienna, Austria, November 18, 2016. REUTERS/Heinz-Peter Bader
Austrian presidential candidate Alexander Van der Bellen, who is supported by the Greens, delivers a speech during the presentation of the last batch of his campaign posters for a re-run of the run-off presidential election in Vienna, Austria, November 18, 2016. REUTERS/Heinz-Peter Bader
Heinz-Peter Bader / Reuters

Oι θαυμαστές του συνηθίζουν να τον αποκαλούν «καθηγητή» ή «Sascha», το υποκοριστικό του ονόματος «Αλέξανδρος», που προέρχεται από τις ρωσικές ρίζες του. Aπό την άλλη, όπως αναφέρει η Telegraph οι επικριτές του τον χαρακτηρίζουν συχνά «πράσινο δικτάτορα».

Γεννημένος στη Βιέννη, από Ολλανδό πατέρα και Εσθονή μητέρα, ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας Βαν Ντερ Μπέλεν, είναι ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας, προερχόμενος από τους Πράσινους. Ο 72χρονος, ο οποίος αυτοαποκαλείται «παιδί προσφύγων», από το 1997 έως το 2008 ήταν ο ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων.

Η οικογένεια του νέου προέδρου της Αυστρίας, καταγόμενη από την Ολλανδία το 1763 μετανάστευσε στη Ρωσία. Μετά την την Οκτωβριανή Επανάσταση, οι παππούδες του Βαν Ντερ Μπέλεν μετανάστευσαν, για άλλη μία φορά, στην Εσθονία.

Στη συνέχεια, μετά την εισβολή των Σοβιετικών στη χώρα το 1940, μετανάστευσαν στη Γερμανία όπου κατέληξαν σε στρατόπεδο προσφύγων. Τελικά, προτού ο ρώσικος στρατός εισβάλει στη Γερμανία μεταφέρθηκαν στο Τιρόλο και από εκεί τελικά στη Βιέννη.

Τη δεκαετία του 1960, ο νεαρός Αλεξάντερ, σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ. Από το 1968 έως το 1970 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Οικονομικών μελετών του ίδιου πανεπιστημίου και τα επόμενα δύο χρόνια στο Διεθνές Ινστιτούτου Διοίκησης του Βερολίνου. Το 1976 έγινε βοηθός καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ και τέσσερα χρόνια μετά καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Βιέννης. Από το 1990 έως το 1994 διατέλεσε κοσμήτορας στην σχολή κοινωνικών και οικονομικών επιστημών στο ίδιο ίδρυμα.

Έχοντας αναμειχθεί από νωρίς με την πολιτική, ως μέλος του Αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο Βαν ντερ Μπέλεν εντάχθηκε το 1994 στο Κόμμα των Πρασίνων. Το 1999 ανέλαβε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Το 2012 ο Βαν ντερ Μπέλεν εγκατέλειψε το κοινοβούλιο για να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στη Βιέννη.

«Φανατικός καπνιστής»

Πολλοί από τους πολέμιους του είχαν σταθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τόσο στην προχωρημένη ηλικία του Βαν ντερ Μπέλεν όσο και στο γεγονός ότι είναι φανατικός καπνιστής. Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, τον περασμένο Αύγουστο αρκετοί από αυτούς είχαν διαδώσει τη φήμη ότι ο Βαν ντερ Μπέλεν πάσχει από καρκίνο στους πνεύμονες, κάτι που ο ίδιος αναγκάστηκε να διαψεύσει φέροντας μάλιστα στη δημοσιότητα τους ιατρικούς του φακέλους.

Το διάστημα εκείνο μάλιστα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το κάπνισμα. «Κάποτε είχα καταφέρει να το κόψω για περίπου τέσσερις μήνες αλλά γιατί να υποβάλλω τον εαυτό που σε βασανιστήρια σε τέτοια ηλικία;», φέρεται να είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι προεδρικές εκλογές και το «όχι» στην ακροδεξιά

Έπειτα από έναν προεκλογικό αγώνα σχεδόν δώδεκα μηνών, τον μακρύτερο σε διάρκεια στην αυστριακή μεταπολεμική ιστορία και μετά από τρεις προσφυγές στις κάλπες μέσα σε ένα οκτάμηνο o Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν κατάφερε να νικήσει τον ακροδεξιό αντίπαλό του αποσπώντας ποσοστό 53,3% έναντι 46,7% του υποψήφιου του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ.

Ενώ κατά τον δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε επικρατήσει οριακά με ποσοστό 50,3% έναντι του 49,7% του Νόρμπερτ Χόφερ, χθες, την Κυριακή χρειάσθηκε μόνο μισή ώρα μετά από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) για να καταγραφεί σαφώς η εκλογική νίκη του και ο ακροδεξιός αντίπαλός του να παραδεχθεί την ήττα του.

Δημοφιλή