Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Παραιτήθηκε ο Ρέντσι

Ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος ότι το πρωί της Δευτέρας θα υποβάλλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. “Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη” είπε μεταξύ άλλων

2) Ο Βαν Ντερ Μπέλεν νικητής των αυστριακών προεδρικών εκλογών

Ο 72χρονος υποστηριζόμενος από τους Πράσινους πρώην αρχηγός τους, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επικράτησε στον χθεσινό επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών έναντι του ακροδεξιού υποψήφιου Νόρμπερτ Χόφερ, υπαρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

3)Συνεδριάζει το Eurogroup. Στο επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα

Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup στο οποίο η κυβέρνηση και η χώρα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους έτσι ώστε να υπάρξει επιβεβαίωση της προόδου στη β’ αξιολόγηση και παρουσίαση των βραχυπρόθεσμων μέτρων, για την ελάφρυνση του χρέους. To βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών ώστε να κλείσουν τα κενά της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ως κρίσιμο το σημερινό Εurogroup καθώς όπως είπε θα αποτυπώσει μία πορεία προς συμφωνία και πιθανόν «ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος απέκλεισε και την παραμικρή πιθανότητα να δεχθεί η κυβέρνηση τα μέτρα του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά.

Tην ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε εμμένει στη θέση του ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι η ελάφρυνση χρέους θα συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει βιώσιμο χρέος και να παραμείνει στο ευρώ.

4) Κουρτουλμούς : Ο Αλλάχ είναι ένας

«Για μας ανεξαρτησία είναι να μπορείς να πεις στον γκιαούρη `γκιαούρη`», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς, προσθέτοντας ότι «αυτό το ζήτημα της ανεξαρτησίας πρέπει να το λάβουμε σοβαρά». Όπως είπε, «στο δικό μας λεξιλόγιο γκιαούρης δεν είναι ένα όνομα που δόθηκε στους μη μουσουλμάνους. Στο δικό μας λεξιλόγιο γκιαούρης είναι ένα όνομα για τους δυνάστες, τους τυράννους, τους ιμπεριαλιστές».

Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις επί των εδαφών άλλων.

5) Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια έως και αύριο το πρωί

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι ναυτικοί μέχρι και την Τρίτη το πρωί, με αφορμή τις πληροφορίες περί αλλαγής προς το δυσμενέστερο του φορολογικού καθεστώτος τους, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς. Χθες λόγω της νέας απεργίας των ναυτικών εγκλωβίστηκαν σχεδόν 3.000 μαθητές που βρίσκονταν στην Κρήτη στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής απέδωσε σε φήμες τις αλλαγές του καθεστώτος της φορολογίας των ναυτικών. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή το έγγραφο που κυκλοφόρησε ως «έγγραφο διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα την «κατάργηση/ αύξηση του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών».

Δημοφιλή