Eurogroup υπό τη σκιά του δημοψηφίσματος στην Ιταλία: Ποια είναι τα νέα δεδομένα

Eurogroup υπό τη σκιά του δημοψηφίσματος στην Ιταλία: Ποια είναι τα νέα δεδομένα
Sooc

Υπό τη βαριά σκιά του Ιταλικού δημοψηφίσματος θα διεξαχθεί η σημερινή σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι ραγδαίες εξελίξεις που φέρνουν οι Ιταλικές κάλπες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στην Ευρώπη και τις αγορές δημιουργούν νέα δεδομένα.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει μετά τις μαραθώνιες επαφές των τελευταίων 24ωρων να μετρήσει κέρδη και ζημιές πριν καταλήξει στον τελικό συμβιβασμό με τους θεσμούς.

Ωστόσο τις δύο πλευρές χωρίζουν ακόμα σημαντική απόσταση μέχρι την τελική συμφωνία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου. Οι πιθανότητες για τεχνική συμφωνία με τους δανειστές (staff level agreement) στο σημερινό Eurogroup παραμένουν ελάχιστες και πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εναποθέτει τις ελπίδες του σε ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Από την σημερινή σύνοδο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «ποντάρει» σε μια θετική αναφορά για την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο. Όπως έλεγε κυβερνητικός παράγοντας την Παρασκευή «στόχος είναι διαπιστωθεί συμφωνία σε ποσοστό 95%».

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους Θεσμούς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τόσο για τα δημοσιονομικά, όσο και για τα εργασιακά. Αναφορικά με τα δημοσιονομικά οι πιέσεις αφορούν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα 4,2 δισ. ευρώ στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στη διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και μετά το 2018.

Αντιδρώντας σε αυτήν την πρόταση η κυβέρνηση έφθασε να απειλεί ακόμη και με εκλογές στην περίπτωση που το ΔΝΤ επιμείνει στις απαιτήσεις του. «Ούτε εμείς, ούτε καμία κυβέρνηση μπορεί να συνυπογράψει μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ή 6.000 ευρώ και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς» τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος, Ο ίδιος άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση του δημοσιονομικό «κόφτη» στις μισθούς και τις δαπάνες ώστε αυτός να ισχύει και για την διετία 2019-2020.

Στο μέτωπο των εργασιακών κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις έλεγε στην HuffPost Greece ότι «στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα κλείσουν αρκετά θέματα αλλά μάλλον όχι τα εργασιακά. Για αυτά θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση μέχρι την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, εφόσον συμφωνηθεί με τους θεσμούς».

Αποφάσεις για το χρέος

Πέρα από την πορεία της αξιολόγησης, στο τραπέζι των 19 θα βρεθεί και η συμφωνία για το ελληνικό χρέος που επιτεύχθηκε στη σύνοδο της 24ης Μαΐου 2016, σε πρώτη φάση σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα . Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοσθούν μεταξύ της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και του τέλους της προγράμματος, ενώ άλλα μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του».

Σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά, αλλά και μέρος των Ευρωπαίων αξιωματούχων στη σημερινή σύνοδο, η απόφαση για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θεωρείται παραπάνω από εφικτή. Τα μέτρα αναμένεται να τα παρουσιάσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ και θα αποσκοπούν σε μία μείωση σε βάθος χρόνου του δημόσιου χρέους της τάξης των 21,8 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

Δημοφιλή