ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/12/2016 19:10 EET | Updated 05/12/2016 19:11 EET

ΔΝΤ: Απέχουμε ακόμη από μια συμφωνία. Δεν είναι επαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Yuri Gripas / Reuters
International Monetary Fund logo is seen inside the headquarters at the end of the IMF/World Bank annual meetings in Washington, U.S., October 9, 2016. REUTERS/Yuri Gripas

«Απέχουμε ακόμη πολύ από μια συμφωνία» ήταν η δήλωση αξιωματούχου του ΔΝΤ αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup, να υιοθετήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου που επικαλούνται οι Financial Times.

Την ίδια είδηση μεταδίδει και το Bloomberg και σύμφωνα με αυτό, τα νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετά για να το βάλουν σε βιώσιμη τροχιά.

Μάλιστα το ΔΝΤ επιμένει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας δεν είναι ρεαλιστικοί.

Διαβάστε επίσης:

Το Eurogroup υιοθέτησε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Όπως αναφέρει το mignatiou.com το ΔΝΤ είναι αυτό που απαιτεί με επιμονή χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ.

«Εάν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι θέλουν μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για 5 ή 10 χρόνια πρέπει να δούμε με ποια μέτρα θα το πετύχουν» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα αναμφίβολα έχει κάνει μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά όπως τόνισε δεν την έχει επιτύχει με διατηρήσιμο τρόπο.

Ο αξιωματούχος τόνισε πως παραμένει υπό συζήτηση «ο χρόνος για τον οποίο θα διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ» και πρόσθεσε ότι «όσο λιγότερα χρόνια θα είναι στο 3,5% του ΑΕΠ τόσο μικρότερη ζημιά θα υποστεί η ανάπτυξη».

Βέβαια η ίδια πηγή φέρεται να δήλωσε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ανακοινώθηκαν από τις Βρυξέλλες «είναι καλοδεχούμενα, αλλά όχι επαρκή» και επεσήμανε ότι το Ταμείο κατηγορείται άδικα ότι πιέζει για περαιτέρω λιτότητα, τη στιγμή που άλλοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, ενώ αυτό είναι που απαιτεί με επιμονή χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ.