Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία στο Βέλγιο

Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία στο Βέλγιο
Belgian police officers and the anti-bomb squad are pictured after a man was seen wearing a thick coat with wires protruding from underneath in central Brussels, July 20, 2016. REUTERS/Francois Lenoir
Belgian police officers and the anti-bomb squad are pictured after a man was seen wearing a thick coat with wires protruding from underneath in central Brussels, July 20, 2016. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / Reuters

Οι αρχές του Βελγίου έκαναν εφόδους σε σπίτια και προσήγαγαν για ανάκριση οκτώ πρόσωπα στο πλαίσιο μιας έρευνας για χρηματική υποστήριξη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και τη στρατολόγηση μαχητών για να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Παράλληλα, γνωστοποίησαν πως άλλο ένα πρόσωπο συνελήφθη στο πλαίσιο μιας χωριστής έρευνας, για την επίθεση με ματσέτα με στόχο δύο αστυνομικίνες τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις βελγικές εισαγγελικές αρχές έγιναν έφοδοι σε εννέα οικίες στη Σκάρμπεεκ, μια συνοικία των Βρυξελλών, καθώς επίσης και στις πόλεις Μπριζ, Αμβέρσα και Σιντ-Νικλάς. Δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά.

Τα πρόσωπα στα σπίτια των οποίων έγιναν έρευνες «υπάρχουν υποψίες ότι στρατολογούσαν ανθρώπους για να πάνε στη Συρία» ή ότι «υποστήριζαν οικονομικά το ΙΚ», σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας. Ο δικαστής ο οποίος προΐσταται της έρευνας θα αποφανθεί εάν οι προσαχθέντες θα συλληφθούν και θα παραμείνουν υπό κράτηση, προστίθεται.

Σε χωριστή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εισαγγελικές αρχές σήμερα αναφέρεται ότι το Σάββατο 3η Δεκεμβρίου συνελήφθη άλλο ένα πρόσωπο, το τέταρτο μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της έρευνας για μια επίθεση με ματσέτα στην οποία τραυματίστηκαν δύο αστυνομικίνες την 6η Αυγούστου, ενέργεια την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ.

Το πρόσωπο που συνελήφθη είναι ένας 43χρονος βέλγος υπήκοος, ο Ρέσκι Α., σύμφωνα με την ανακοίνωση. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για «συμμετοχή σε δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» και «απόπειρα ανθρωποκτονίας στο πλαίσιο μιας τρομοκρατικής ενέργειας» και προφυλακίστηκε.

Την 6η Αυγούστου ένας 33χρονος Αλγερινός, ο «Χ. Μπ.» (ο Χάλεντ Μπαμπούρι, κατά τον βελγικό Τύπο) επιτέθηκε σε δύο αστυνομικίνες μπροστά σε έναν αστυνομικό σταθμό στο Σαρλερουά, κραυγάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ». Τις τραυμάτισε στο πρόσωπο και στον λαιμό πριν εξουδετερωθεί από τα πυρά ενός τρίτου στελέχους της αστυνομίας. Υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε.

Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, ο Ρέσκι Α., ο νέος ύποπτος, είναι ο συνοδός της Σαμπρίνας Ζ., σε βάρος της οποίας ασκήθηκε δίωξη την περασμένη εβδομάδα, όπως και σε δύο γνωστούς της, τους Φαρίντ Λ. και Αμπντελατίφ Ε.Α.

Σε βάρος των τεσσάρων αυτών προσώπων υπάρχουν υποψίες ότι προσέφεραν υλική υποστήριξη στον δράστη—ότι δηλαδή του έδωσαν τη ματσέτα—ή ότι συνέβαλαν στη ριζοσπαστικοποίησή του.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μία ημέρα αφού διαπράχθηκε, υποστηρίζοντας ότι ένας «στρατιώτης του ΙΚ διεξήγαγε την επιχείρηση αυτή μετά τις εκκλήσεις για επιθέσεις εναντίον του πληθυσμού των χωρών του συνασπισμού των σταυροφόρων».

Μέλος του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ο οποίος δρα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον του ΙΚ, το Βέλγιο έγινε στόχος μιας διπλής επίθεσης την 22η Μαρτίου στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και στο μετρό των Βρυξελλών η οποία στοίχισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή