ΔΙΕΘΝΕΣ

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων αναμένεται να ζητήσει από την Ιταλία το Eurogroup

Italian Prime Minister Matteo Renzi speaks during a media conference after a referendum on constitutional reform at Chigi palace in Rome, Italy, December 5, 2016. REUTERS/Alessandro Bianchi
Italian Prime Minister Matteo Renzi speaks during a media conference after a referendum on constitutional reform at Chigi palace in Rome, Italy, December 5, 2016. REUTERS/Alessandro Bianchi
Alessandro Bianchi / Reuters

Την λήψη έκτακτων μέτρων αναμένεται να ζητήσει και επίσημα από την Ιταλία το Eurogroup, σύμφωνα με τον Τύπο. Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα Il Messaggero γράφει σήμερα ότι οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του Ευρώ ζήτησαν από την Ιταλία «ουσιαστικά πρόσθετα μέτρα» σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2017.

Δεδομένης όμως της πολιτικής κατάστασης, το Eurogroup είναι διατεθειμένο να προσφέρει μια σχετική πίστωση χρόνου, «μέχρι να τύχουν ουσιαστικού σεβασμού οι δεσμεύσεις που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», όπως τόνισε ο επικεφαλής του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης. Πρόσθεσε ότι το Eurogroup «θα αναμείνει τις πολιτικές εξελίξεις».

Οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του Ευρώ, τονίζει όμως η Il Messaggero, διαπίστωσαν ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2017» θα είναι σαφώς πιο περιορισμένη από τους στόχους που θέτει το Σύμφωνο. Με επιδείνωση που αντιστοιχεί στο 0,5 του ΑΕΠ, αντί για την βελτίωση της τάξης του 0,6% που προέβλεπαν οι κανόνες.

Η διαπίστωση αυτή, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, δεν αλλάζει ακόμη κι αν ληφθούν υπόψη οι δαπάνες της Ιταλίας για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, μπορεί να ζητηθεί από την Ιταλία εξοικονόμηση πόρων και περικοπή δαπανών της τάξης των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα, στην Ρώμη, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, έπειτα από δυο συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, δέχθηκε να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της εβδομάδας -- δηλαδή μέχρι να δοθεί από το κοινοβούλιο το οριστικό «πράσινο φως» στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017.

Στη Βουλή και στη Γερουσία συνεχίζει ούτως ή άλλως να υφίσταται κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος και της Νέας Κεντροδεξιάς, αλλά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα ζήτησε από τον Ρέντσι να παραμείνει για λίγες ημέρες ώστε να είναι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει καμία «απρόβλεπτη έκπληξη» σε ό,τι αφορά την πορεία του προϋπολογισμού.

Σχετικά με την μετέπειτα πορεία, όλες οι μέχρι τώρα δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών δείχνουν ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, αφού πρώτα αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα θεωρούν ότι μπορούν να εκμεταλλευθούν το κλίμα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης που προέκυψε από την μεγάλη επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι κατά βάθος θα ήθελε περισσότερο χρόνο για να μπορέσει να αναδιοργανωθεί. Όσο για την κεντροαριστερά, ο Ματέο Ρέντσι δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να συνεχίσει να φθείρεται.

Στενοί του συνεργάτες αφήνουν να διαρρεύσει ότι, παρά τις δυσκολίες, θα επιλέξει την οδό των πρόωρων εκλογών και θα προσπαθήσει να προβάλει με έμφαση τα θετικά σημεία του κυβερνητικού του έργου, που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια. Πολλά θα εξαρτηθούν, βέβαια, από το κλίμα στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου η εσωτερική, αριστερή αντιπολίτευση, ετοιμάζεται να δώσει σκληρή μάχη κατά του Ιταλού πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή στα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Popular in the Community