ΔΙΕΘΝΕΣ
06/12/2016 06:05 EET | Updated 06/12/2016 06:21 EET

Πώς η κλεμμένη επιγραφή από το στρατόπεδο του Νταχάου κατέληξε στη Νορβηγία

Thomas Trutschel via Getty Images
ORANIENBURG, GERMANY - APRIL 19: 'Arbeit Macht Frei' ('Work Makes Free') inscription at the original entrance gate during ceremonies marking the 70th anniversary of the liberation of Sachsenhausen at the former Sachsenhausen concentration camp near Berlin on April 19, 2015 in Oranienburg, Germany. The Nazis ran Sachsenhausen from 1936-1945, using it initially for political prisoners, then later also for resistance fighters from across Europe, Soviet prisoners of war, Jews, homosexuals, Jehova's Witnesses and other victims. The camp included a gas chamber, execution pit and ovens for burning bodies, and an estimated 30,000 inmates died. Soviet and Polish forces liberated the camp on April 22, 1945. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

Η αστυνομία εξετάζει πώς η μεταλλική επιγραφή της πύλης του στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ναζί στη Γερμανία κατέληξε στη Νορβηγία.

Η διαβόητη επιγραφή «Arbeit macht frei» («Η εργασία απελευθερώνει») εξαφανίστηκε στα τέλη του 2014 από την πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου.

Οι γερμανικές αρχές προσέφεραν αμοιβή 10.000 ευρώ σε όποιον μπορούσε να βοηθήσει για να ξαναβρεθεί το κλεμμένο κομμάτι της πύλης, το οποίο ζυγίζει περίπου 100 κιλά και έχει διαστάσεις 2 επί 1 μέτρα.

Οι δράστες σκαρφάλωσαν στην κεντρική πύλη του πρώην στρατοπέδου, το οποίο φυλάσσεται αλλά δεν διαθέτει σύστημα συναγερμού. Από εκεί εικάζεται ότι πήραν το κομμάτι που φέρει την επιγραφή και προφανώς το φόρτωσαν σε κάποιο όχημα.

Έπειτα από μια ανώνυμη πληροφορία, η αστυνομία του Μπέργκεν βρήκε και κατάσχεσε μια πύλη από σφυρήλατο σίδερο που φέρει την ίδια επιγραφή, ανέφεραν οι βαυαρικές αρχές, χωρίς να διευκρινίσουν αν έχουν εντοπιστεί ή συλληφθεί οι δράστες της κλοπής.

Σύμφωνα με το SkyNews, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νορβηγίας δήλωσε: «Η επιγραφή βρισκόταν για αρκετό καιρό κρυμμένη κάτω από έναν μουσαμά σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Οι ιατροδικαστικές μας ομάδες δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία για τους δράστες της κλοπής, όπως για παράδειγμα DNA».

Οι Ναζί έφτιαξαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1933.

Η πύλη που είχε εξαφανιστεί ήταν περίπου δύο μέτρα και αποτελούσε τμήμα της ευρύτερης και μεγαλύτερης πόρτας που υπήρχε στην είσοδο του στρατοπέδου.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι από όλη την Ευρώπη οδηγήθηκαν στο Νταχάου και πάνω από 40.000 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους εκεί.

Το στρατόπεδο μετατράπηκε σε μνημείο και η κλοπή της πύλης τον Νοέμβριο του 2014 θεωρήθηκε ως βεβήλωση.

Ο διευθυντής του μουσείου του Νταχάου μιλώντας για την πύλη την περιέγραψε ως το κεντρικό σύμβολο για τις δοκιμασίες στις οποίες επιβλήθηκαν οι κρατούμενοι.