ΔΙΕΘΝΕΣ
06/12/2016 09:12 EET | Updated 06/12/2016 09:13 EET

Μισέλ Μπαρνιέ: «Η συμφωνία για Brexit πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2018»

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Michel Barnier, chief negotiator for the preparation and conduct of the negotiations with the United Kingdom under article 50 of the Treaty on European Union (TEU) gives a press conference at the European Commission on December 6, 2016, in Brussels. / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Λιγότερο από δύο χρόνια αναμένεται να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, εφόσον η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρήσει στην επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της χώρας να αποχωρήσει από την ΕΕ έως το τέλος Μάρτιου, όπως έχει προαναγγείλει η ίδια. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μπαρνιέ στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από την θέση αυτή ανέφερε πως το Brexit θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Μάρτιο του 2019, οπότε θα διεξαχθούν οι επόμενες ευρωεκλογές. Ως εκ τούτου, όπως εξήγησε ο ίδιος, η συμφωνία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τον Οκτώβριο του 2018, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, τους υπόλοιπους θεσμούς και τα κράτη-μέλη.

«Το Brexit θα είναι νομικά περίπλοκο, πολιτικά ευαίσθητο και με σημαντικές επιπτώσεις για τις οικονομίες και τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές τού καναλιού» υπογράμμισε σήμερα ο Μισέλ Μπαρνιέρ.

Σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο που επιζητεί το Λονδίνο μετά το Brexit, ο ίδιος δεν την απέκλεισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα εξαρτηθεί από τη «χρησιμότητά» του. «Μια τέτοια περίοδος θα είναι χρήσιμη εφόσον είναι μέρος της διαδρομής προς τη νέα συμφωνία.

Πρέπει να γνωρίζουμε την προοπτική για τη νέα αυτή εταιρική σχέση και στη συνέχεια να αποφασίσουμε σχετικά με τη χρησιμότητά της» τόνισε και πρόσθεσε πως «εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να πει ποια θα είναι η σχέση που επιθυμεί να έχει μετά το Brexit με την ΕΕ, και στα κράτη-μέλη της ΕΕ στη συνέχεια να χτίσουν το μέλλον με το Ηνωμένο Βασίλειο, στη βάση μιας νομικά διαφορετικής σχέσης».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)