Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου
HUFFPOST AGENDA

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Το Eurogroup υιοθέτησε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Ανακούφιση για την κυβέρνηση η απόφαση του Eurogroup to οποίο υιοθέτησε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στη βάση των προτάσεων του ESM και των προπαρασκευαστικών εργασιών του EwG, που θα εφαρμοστούν από τον ESM στην επόμενη συνάντηση του.

Εθνική επιτυχία χαρακτήρισε το Μαξίμουτις αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οι οποίες θα αποφέρουν όπως τόνιζαν μείωση του χρέους κατά 45 δισ. ευρώ, ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5% γεγονός εξίσου σημαντικό ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων.

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.

2) Νεύρα στην Άγκυρα. Η Ελλάδα δεν εκδίδει τους Τούρκους αξιωματικούς που είχαν ζητήσει άσυλο

Τη μη έκδοση των τριών Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το βράδυ της 15ης Ιουλίου, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας.Ο Φικρί Ισίκ, δήλωσε: «Αναμένουμε από την Ελλάδα να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την έκδοση όλων των μελών της Οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

3) Δεν παραιτήθηκε ο Ρέντσι

Δεν ανακοίνωσε την παραίτησή του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, στην συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, όπως αναμενόταν.

«Το κάνω για το αίσθημα ευθύνης και για την αποφυγή μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης», δήλωσε μετά την συνάντηση με τον Ματαρέλα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν επισημοποίησε την παραίτησή του.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό να αναβάλει την παραίτησή του, έως ότου το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να έχει εγκριθεί μέχρι την Παρασκευή.

4) Απεργίες στα πλοία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Συνεχίζεται κανονικά η απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ναυτικών μετά την άκαρπη, όπως την χαρακτήρισαν, συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Αρχικά η απεργία έληγε στις 6 το πρωί της Τρίτης, ενώ αποφασίστηκε νέα 48ωρη, την Τρίτη και την Τετάρτη 6 και 7 Δεκεμβρίου. Επίσης στις 8 του μήνα, την Πέμπτη, η ΠΝΟ θα συμμετάσχει, όπως ήδη είχε προαναγγείλει, και στην απεργία της ΓΣΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά στην απεργία της ΓΣΕΕ τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ) θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

5) Πριν πιείτε τον καφέ σας. Ακόμη και όσοι καπνίζουν ένα τσιγάρο τη μέρα, κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο

Είναι μύθος ότι υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος. Ακόμη και όσοι επί χρόνια καπνίζουν συστηματικά το πολύ ένα τσιγάρο τη μέρα, κατά μέσο όρο, αντιμετωπίζουν 64% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Όποιος καπνίζει λιγότερο από ένα τσιγάρο τη μέρα σε καθημερινή βάση, έχει εννεαπλάσια πιθανότητα να πεθάνει από καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με έναν που δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του, τονίζεται μεταξύ άλλων στην έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, που ανήκει στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Δημοφιλή