ΔΙΕΘΝΕΣ
07/12/2016 11:45 EET | Updated 07/12/2016 11:45 EET

Απόψε η παραίτηση του Ρέντσι

Italian Prime Minister Matteo Renzi talks during a meeting in support of the 'Yes' vote in the upcoming constitutional reform referendum in Rome, Italy November 26, 2016. REUTERS/Alessandro Bianchi
Alessandro Bianchi / Reuters
Italian Prime Minister Matteo Renzi talks during a meeting in support of the 'Yes' vote in the upcoming constitutional reform referendum in Rome, Italy November 26, 2016. REUTERS/Alessandro Bianchi

Στις 8 το βράδυ αναμένεται να παραιτηθεί ο Ρέντσι, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Twitter και αναμεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Στις 19.00 (τοπική ώρα) η επίσημη παραίτηση. Σας ευχαριστώ όλους και ζήτω η Ιταλία», έγραψε ο Ρέντσι.

Νωρίτερα η Deutsche Welle (DW) μετέδιδε πως η ιταλική γερουσία θα έδινε «τεχνική ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Ρέντσι για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017. Η όλη διαδικασία επιταχύνθηκε, διευκρινίζει η ίδια πηγή, ώστε να μπορέσει ο Ματτέο Ρέντσι  να παραιτηθεί.

Αυτό λοιπόν έγινε και η DW σημειώνει ότι μέσα στις επόμενες ώρες ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα θα πρέπει να αποφασίσει πως εννοεί να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα αποφανθεί, σχετικά με το εάν ο εκλογικός νόμος της βουλής είναι συνταγματικός στις  24 Ιανουαρίου. Κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα μπορούν να γίνουν πρόωρες εκλογές πριν τον Μάρτιο. Στενοί συνεργάτες του  Ιταλού  προέδρου  έχουν  αφήσει να διαρρεύσει ότι δεν μπορούν  να προκηρυχθούν εκλογές πριν να εκφράσουν την βούλησή τους οι ανώτατοι δικαστές και προσαρμοσθεί, κατά συνέπεια, το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, που επικαλείται η DW, ο Ρέντσι πρόκειται να αναφερθεί σε δυο εναλλακτικές: ή να συσταθεί κυβέρνηση με ευρεία πολιτική στήριξη (άρα και με την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) η οποία να  διαρκέσει ακόμη και ένα χρόνο ή να γίνουν  εκλογές όσο γίνεται πιο γρήγορα. Θέλει να αποφύγει δηλαδή μια επικίνδυνη φθορά, η οποία ξεκίνησε ήδη με την ανακοίνωση του  αποτελέσματος του δημοψηφίσματος την περασμένη Κυριακή.

«Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη διεύθυνση του «Δημοκρατικού Κόμματος», που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στην ιταλική πρωτεύουσα  Η κεντροαριστερά είναι βαθιά διχασμένη και η εσωκομματική μειοψηφία των «δημοκρατικών» κέρδισε ουσιαστικά το δημοψήφισμα. Θα καταφέρει άραγε το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, να αποφύγει την ανοικτή σύγκρουση και τυχόν διάσπαση πριν από τις εκλογές;» καταλήγει η DW.

Sponsored Post