Ανταρκτική: Μετακίνηση του βρετανικού ερευνητικού σταθμού εξαιτίας ρωγμής στον πάγο

Ανταρκτική: Μετακίνηση του βρετανικού ερευνητικού σταθμού εξαιτίας ρωγμής στον πάγο
British Antarctic Survey

Η Βρετανία ετοιμάζεται να μετακινήσει τον ερευνητικό σταθμό που διατηρεί στην Ανταρκτική σε απόσταση 23 χλμ προς την ενδοχώρα, καθώς απειλείται λόγω ρωγμής στον πάγο.

Ο σταθμός Halley VI της British Antarctic Survey συλλέγει δεδομένα σχετικά με τον διαστημικό καιρό, την κλιματική αλλαγή και τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα από το 2012. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, εξαιτίας ενός χάσματος σε απόσταση 7 χλμ, που απειλεί να αποκόψει τον σταθμό από τον υπόλοιπο παγετώνα, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η βάση θα πρέπει να μετακινηθεί.

Η νέα θέση, που έχει λάβει την ονομασία Halley VI A, επελέγη μετά από εκτενείς έρευνες το ανταρκτικό καλοκαίρι του 2015-2016. Τώρα που ο χειμώνας έχει περάσει, γίνονται ετοιμασίες για τη μεταφορά του σταθμού σε απόσταση 23 χλμ, τον οποίο θα σέρνουν μεγάλα οχήματα.

Αν και ο σταθμός δεν έχει μετακινηθεί από την θέση του από τότε που εγκαταστάθηκε εκεί, το 2012, έχει σχεδιαστεί έχοντας κατά νου το ενδεχόμενο μετακίνησης, σε περίπτωση κινήσεων των παγετώνων.

Η μετακίνηση θα πραγματοποιηθεί σε χωριστά στάδια, επιτρέποντας τη συνέχιση των επιστημονικών ερευνών σε προσωρινές εγκαταστάσεις στο σημείο όπου βρίσκεται τώρα. Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τις 6 Απριλίου 2018.

Δημοφιλή