ΔΙΕΘΝΕΣ
07/12/2016 06:51 EET | Updated 07/12/2016 06:53 EET

Πώς ετοιμάζονται η Πολωνία και η Λιθουανία για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής

ASSOCIATED PRESS
Polish Army soldiers take part in the NATO military exercise 'Iron Sword 2016' at a training range in Pabrade, north of the capital Vilnius, Lithuania on Friday, Dec. 2, 2016. The multinational exercise 'Iron Sword 2016' will train roughly 4,000 soldiers from 11 NATO allies. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Συνολικές δαπάνες άνω των 61 δισ. ζλότι (περίπου 14,5 δισ. δολάρια) από το 2017 ως το 2022 σχεδιάζει το πολωνικό υπουργείο Άμυνας, για την απόκτηση νέων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού γενικότερα, δήλωσε εκπρόσωπός του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Defense News.

«Από αυτά, για τα επόμενα τρία έτη, μέχρι το τέλος του 2019, θα ξοδευτούν πάνω από 24 δισ. ζλότι» ανέφερε η εκπρόσωπος σε σχετική ανακοίνωση.

Προτεραιότητα δίνεται σε συστήματα αεράμυνας για τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις- στις οποίες επικρατεί έντονος προβληματισμός λόγω αυτού που εκλαμβάνεται ως ρωσική επιθετικότητα- καθώς και 14 ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων, 1.200 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τρία σκάφη άμυνας ακτών και δύο ναρκαλιευτικά, καθώς και ένας απροσδιόριστος αριθμός υποβρυχίων που πρόκειται να αποκτηθούν από κοινού από την Πολωνία και άλλον έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Ο στόλος των UAV θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.000 οπλισμένα UAV, καθώς και 200 UAV που θα διαθέτουν δυνατότητες παρακολούθησης και αναγνώρισης.

Στο επίκεντρο των κινήσεων αυτών βρίσκονται πέντε τομείς που θεωρούνται προτεραιότητας για τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις: Η αεράμυνα, το ναυτικό, η κυβερνοασφάλεια, τα τεθωρακισμένα και η άμυνα των ακτών. Οι πέντε αυτοί τομείς θα αντιστοιχούν στο 60% του προϋπολογισμού για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας στο διάστημα 2017-2022. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως η Πολωνία δημιουργεί μια «δύναμη άμυνας», για εκπαίδευση χιλιάδων εθελοντών στον κυβερνοπόλεμο και άλλα είδη πολεμικών επιχειρήσεων χαμηλής έντασης, όπως παρατηρήθηκε στην Ουκρανία με τον «υβριδικό πόλεμο».

Στο μεταξύ, σε δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται πως στη Λιθουανία, όπου επίσης επικρατούν προβληματισμοί για τη ρωσική επιθετικότητα, όλο και περισσότεροι πολίτες εκπαιδεύονται σε τακτικές αντάρτικου και ανορθόδοξου πολέμου, ενώ η ίδια κυβέρνηση έχει κυκλοφορήσει σχετικό εγχειρίδιο προετοιμασίας, όπου, πέρα από οδηγίες περί επιβίωσης στη φύση, παρέχονται και πληροφορίες σχετικά με την αναγνώριση ρωσικών ειδών εξοπλισμού. Επίσης, η Λιθουανία θέσπισε ξανά τη στρατιωτική θητεία πέρυσι, ωστόσο ήταν μεγάλος ο αριθμός αυτών που παρουσιάστηκαν εθελοντικά, ώστε δεν έχει χρειαστεί ως τώρα στράτευση. Αξίζει να σημειωθεί πως για αρκετούς πολίτες της χώρας (πληθυσμού τριών εκατομμυρίων) οι στρατιωτικές ασκήσεις αποτελούσαν χόμπι εδώ και χρόνια- ένας τρόπος άσκησης και ψυχαγωγίας.