Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας λόγω κράτησης της αναπληρώτριας προέδρου της Βουλής στο αεροδρόμιο της Κολωνίας

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses local administrators in Ankara, Turkey, Wednesday, Dec. 7, 2016. (Kayhan Ozer, Presidential Press Service, Pool photo via AP)
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses local administrators in Ankara, Turkey, Wednesday, Dec. 7, 2016. (Kayhan Ozer, Presidential Press Service, Pool photo via AP)
ASSOCIATED PRESS

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη στην Τουρκία, Μάρτιν Έρντμαν, την Τετάρτη, για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας σχετικά με συμβάν στο αεροδρόμιο της Κολωνίας, όπου η αστυνομία κράτησε προσωρινά την αναπληρώτρια πρόεδρο της τουρκικής Βουλής, Αϊσενούρ Μπαχτσεκαπιλί, εξαιτίας προβλήματος με το διαβατήριό της, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στη Hurriyet Daily News.

O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άσκησε δριμεία κριτική στη Γερμανία για το περιστατικό. «Δέχεστε και φιλοξενείτε τρομοκράτες, αλλά κάνετε την αναπληρώτρια πρόεδρο της Βουλής αυτής της χώρας να περιμένει για ώρες στο αεροδρόμιο. Δεν θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο σε αυτούς; Και μετά λένε τον Ερντογάν δικτάτορα!» είπε σε ομιλία του σε γειτονιά, απειλώντας παράλληλα το Βερολίνο με «αντίποινα» αν δεν γίνει έρευνα για το περιστατικό και τους αστυνομικούς που εμπλέκονταν σε αυτό.

«Η Τουρκία θα πρέπει να προβεί σε αντίστοιχα αντίποινα αν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες ενέργειες κατά των αστυνομικών που ενεπλάκησαν» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πολλοί τρομοκράτες κινούνται ελεύθερα στην Ευρώπη», παρά το ότι η Τουρκία έχει απαιτήσει απέλασή τους.

Το περιστατικό στο οποίο αναφερόταν έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο της Κολωνίας, καθώς η Μπαχτσεκαπιλί και άλλοι επέστρεφαν στην Τουρκία στις 5 Δεκεμβρίου. Μετά την κλοπή της τσάντας με το διπλωματικό της διαβατήριο, η Μπαχτσεκαπιλί πήρε προσωρινό διαβατήριο από το τουρκικό προξενείο, αλλά η αστυνομία δεν της επέτρεψε να ταξιδέψει με αυτό το έγγραφο, με αποτέλεσμα να κρατηθεί στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου.

«Δεν δέχτηκαν το προσωρινό διαβατήριο. Αν και τους είπα πως είμαι αναπληρώτρια πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής, μου είπαν “δεν μας ενδιαφέρει”. Μετά πήραν εμένα και την αδελφή μου στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου. Μας κράτησαν εκεί για 45 λεπτά αν και τους είπαμε πως το αεροπλάνο μας θα απογειωνόταν» είπε η Μπαχτσεκαπιλί στη Hurriyet. «Ήμουν έξω φρενών. “Αυτή είναι η ΕΕ σας; Δεν θέλουμε μια τέτοια ΕΕ” φώναζα. Η αστυνομία μας απείλησε για να σωπάσουμε. Μόνο τότε μπορέσαμε να επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο» πρόσθεσε.

Η τουρκική βουλή επίσης καταδίκασε την πράξη της γερμανικής αστυνομίας με ανακοίνωσή της στην οποία συμμετείχαν όλα τα κόμματα.

Δημοφιλή