WWF: Το 93% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου απειλείται από την υπεραλίευση

WWF: Το 93% των αλιευμάτων της Μεσογείου απειλείται από την υπεραλίευση
A Palestinian fishing boat sails into the waters of the Mediterranean Sea in Gaza City, Saturday, Oct. 29, 2016. Israel has approved to expand the fishing area off of the southern Gaza Strip from six nautical miles to nine nautical miles during the fishing season starting from Nov. 1, 2016 and lasting for two months. (AP Photo/Adel Hana)
A Palestinian fishing boat sails into the waters of the Mediterranean Sea in Gaza City, Saturday, Oct. 29, 2016. Israel has approved to expand the fishing area off of the southern Gaza Strip from six nautical miles to nine nautical miles during the fishing season starting from Nov. 1, 2016 and lasting for two months. (AP Photo/Adel Hana)
ASSOCIATED PRESS

Το 93% των αξιολογημένων ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο απειλείται από την υπεραλίευση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το WWF και στην ανανεωμένη έκδοση του Fish Guide, με στόχο την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.

Σύμφωνα με την οργάνωση, 20 κιλά ψαρικών καταναλώνονται ετησίως, διπλάσια ποσότητα σε σχέση με 50 χρόνια πριν, ενώ 30% έχουν μειωθεί τα αλιεύματα της Μεσογείου από το 2007 μέχρι σήμερα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι το 31% των ιχθυαποθεμάτων υπεραλιεύεται, ενώ στους 26 εκατ. τόνους φτάνει η παράνομη και άναρχη και παράνομη αλιεία ετησίως, συνολικής αξίας 23 δισ. δολαρίων την ώρα που το 40% των αλιευμάτων παγκοσμίως θανατώνεται και πετιέται πίσω στη θάλασσα σαν «παράπλευρη απώλεια».

Αναφορικά με τα εγχώρια ψαρικά, το Fish Guide βοηθά τους καταναλωτές να επιλέγουν ψαρικά, τα οποία αλιεύτηκαν με νόμιμες μεθόδους και φιλικά προς το περιβάλλον αλιευτικά εργαλεία, είναι στο σωστό μήκος, και άρα στη σωστή ηλικία, δηλαδή πρόλαβαν να αναπαραχθούν και να αφήσουν απογόνους και αλιεύτηκαν εκτός της περιόδους της αναπαραγωγής τους (π.χ. δεν συνίσταται να καταναλώνονται μπαρμπούνια τον Μάιο, οπότε και αναπαράγονται ή εάν είναι μικρότερα από 11 εκατ. καθώς αυτό δείχνει ότι είναι νεαρής ηλικίας και δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ακόμα). Εάν πρόκειται για εγχώρια προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, το Fish Guide του WWF προτείνει τα προϊόντα βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Σχετικά με τα εισαγόμενα ψαρικά, στο Fish Guide χρησιμοποιείται ένας απλός χρωματικός κώδικας βάσει των επιπτώσεων που έχει η αλιεία τόσο σε έναν πληθυσμό ψαριών, όσο και στο θαλάσσιο περιβάλλον, εξετάζοντας παράλληλα εάν είναι πιστοποιημένα και εάν, βάσει αυτής της πιστοποίησης, μπορούν να καταναλωθούν χωρίς δεύτερη σκέψη από το κοινό.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και το 50% των εισαγωγών της προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα ψαρικά καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες 3 δισ. ανθρώπων σε πρωτεΐνη, ενώ 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν από την αλιεία

Δημοφιλή