Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Γενική απεργία της ΓΣΕΕ την Πέμπτη. Ποιοι απεργούν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Στο μήνυμά της για την ημέρα αναφέρει ότι αντιδρά στις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας, φτώχειας και εξαθλίωσης την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και με επώδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν ευθέως στην καρδιά των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της ΠΝΟ. Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.

Πιο συγκεκριμένα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ) θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

2) Και επισήμως Arrivederci!

Tην παραίτηση του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας, την οποία άλλωστε είχε προαναγγείλει έπειτα από την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπέβαλε και επίσημα το βράδυ της Τετάρτης ο Ματέο Ρέντσι.

Ο κ. Ρέντσι φέρεται να επιθυμεί πρόωρες εκλογές ή τη συγκρότηση κυβέρνησης με ευρεία πολιτική στήριξη.

Στο ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης με ευρεία πολιτική στήριξη έχει ακουστεί το όνομα του υπουργού υπουργού Οικονομίας Κάρλο Παντόαν για τη θέση του πρωθυπουργού. Όμως ακούγεται και το όνομα του επικεφαλής της Γερουσίας του Πιέτρο Γκράσσο, τον οποίο το BBC τον χαρακτηρίζει ως «απολιτικό».Ωστόσο ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αντίθετος σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σημειώνεται ότι εξαρτάται από το πρόεδρο ποια θα είναι η επόμενη κίνηση. Όμως έπειτα και από την παραίτηση Ρέντσι ξεκινούν οι διαβουλεύσεις στην προεδρία της Ιταλίας προκειμένου να συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα.

3)«Εμφύλιος» μεταξύ των δανειστών. Η «μάχη» για τα πλεονάσματα

Με με μία ιδιόμορφη διελκυστίνδα μεταξύ Ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ η οποία καθυστερεί τις αποφάσεις και κινδυνεύει να στοιχίσει επιπλέον μέτρα πάνω από 4,5 δισ. ευρώ, παρομοιάζουν κυβερνητικά στελέχη την ανοιχτή κόντρα στους κόλπους των δανειστών.

Η ανυποχώρητη στάση του Βερολίνου, αλλά και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ θα κρίνουν τόσο το χρονοδιάγραμμα, όσο και την τύχη των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου οι ξεκάθαρες διαφωνίες μεταξύ των δανειστών βάζουν εμπόδια στη λήψη αποφάσεων ενώ δημιουργούν έντονες ανησυχίες στην κυβέρνηση σχετικά με την επόμενη μέρα της αξιολόγησης.

4) Θέλει και τους 8

Την άμεση έκδοση και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα την επομένη του πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα ζήτησε με δηλώσεις του την Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στον κρατικό τουρκικό σταθμό TRT. Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι «οι 8 είναι πραξικοπηματίες» και ότι η Άγκυρα «επιθυμεί άμεσα την έκδοσή τους» μεταδίδει και το τουρκικό πρακτορείο Anatolou.

Μεταξύ άλλων μίλησε και για το Κυπριακό λέγοντας πως «Καμία χώρα δεν έχει υποστηρίξει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων περισσότερο από ότι η Τουρκία».

5) Είμαστε πρωταθλητές. Eurostat για το παθητικό κάπνισμα. Το 32,6% του πληθυσμού το 64,2%

Άλλη μια (δυσάρεστη) ελληνική πρωτιά φέρνει στο φως η Eurostat. Η χώρας μας έρχεται πρώτη -και με διαφορά- στο παθητικό κάπνισμα, με τα δύο τρίτα των Ελλήνων (64,2%) να εκτίθενται στους καπνούς τρίτων σε κλειστούς χώρους σε καθημερινή βάση. Ακολουθούν η Κροατία (44,7%), η Βουλγαρία (40,5%), η Ρουμανία (37,6%), η Μάλτα (32,1%), η Τσεχία (30,1%) και η Πολωνία (29,5%).

Η Ελλάδα έρχεται δεύτερη και στα ποσοστά των καπνιστών κάθε χώρας, με το 32,6% του πληθυσμού να καπνίζει συστηματικά. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Βουλγαρία, η οποία μας ξεπερνά κατά 1,9 μονάδες στον αριθμό των καπνιστών, προστατεύει σε μεγαλύτερο βαθμό τους μη καπνιστές από την έκθεση σε καπνό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια μικρή μειοψηφία επιβαρύνει την υγεία της πλειοψηφίας των Ελλήνων, παρά την ύπαρξη του αντικαπνιστικού νόμου. Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος για το παθητικό κάπνισμα δεν ξεπερνά το 25%.

Δημοφιλή