Εργαστήριο 66: Μια ημερίδα αφιερωμένη στο έργο των σπουδαίων αρχιτεκτόνων Δημήτρη και Σουζάνας Αντωνακάκη

Εργαστήριο 66: Μια ημερίδα αφιερωμένη στο έργο των σπουδαίων αρχιτεκτόνων Δημήτρη και Σουζάνας Αντωνακάκη

Το αρχιτεκτονικό περιοδικό ek και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής οργανώνουν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη οδού Πειραιώς, Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη.

Αντικείμενο της Ημερίδας είναι η συνολική προσέγγιση της δημιουργικής παρουσίας των δύο αρχιτεκτόνων –αρχιτεκτονικής και εκπαιδευτικής– και η διερεύνηση του έργου του Εργαστηρίου 66 ή Atelier 66, του αρχιτεκτονικού γραφείου που ίδρυσαν πριν 51 χρόνια και της συνέχειάς του ως Α66, η αναζήτηση του αποτυπώματος του έργου των ίδιων, αλλά και των κατά καιρούς μελών και συνεργατών του γραφείου, στην ελληνική αρχιτεκτονική των τελευταίων πενήντα χρόνων, καθώς και ο εντοπισμός των ευρωπαϊκών του συσχετίσεων.

Από τους λίγους Έλληνες αρχιτέκτονες που το έργο τους έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια στη διεθνή βιβλιογραφία, ο Δημήτρης και η Σουζάνα Αντωνακάκη έχουν τιμηθεί με πολλές διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα σε διεθνείς εκθέσεις, έχουν διδάξει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε διαλέξεις, σεμινάρια και τηλεοπτικές παραγωγές.

Οι εργασίες της Ημερίδας θα πραγματοποιηθούν σε δύο συνεδρίες (πρωινή και απογευματινή) διάρκειας περίπου τρεισήμισι ωρών η κάθε μία, με ενδιάμεσο διάλειμμα μιάμισης ώρας.

Θα περιλαμβάνονται τέσσερις ενότητες, που θα έχουν ως αντικείμενο:

  1. Το Εργαστήριο 66 αυτοβιογραφείται
  2. Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη / Η διδασκαλία, ο λόγος, οι δράσεις
  3. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο Ι / Εστιάσεις
  4. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο ΙΙ / Θεωρητικές προσεγγίσεις

Θα παρουσιαστούν συνολικά 22 εισηγήσεις διάρκειας 15’ η κάθε μία, ενώ θα προβληθούν βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις από έγκριτους Ιστορικούς της αρχιτεκτονικής του εξωτερικού.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων θα επακολουθήσει συζήτηση.

Ο κατάλογος των ομιλητών περιλαμβάνει, με αλφαβητική σειρά τους:

Δ. Αναστασιάδη και Γ. Κοκολάκη, αρχιτέκτονες, Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο (ΕΜΠ), Στέλιο Γιαμαρέλο (Βartlett School of Architecture UCL), Νίκο Καλογήρου (ΑΠΘ), Ηλία Κωνσταντόπουλο (Παν. Πατρών), Μανώλη Οικονόμου (αρχισυντάκτη GreekArchitects.gr), Παναγιώτη Πάγκαλο (ΑΣΚΤ), Βαγγέλη Παπανδρέου και Κατερίνα Τσακμάκη, αρχιτέκτονες, Νίκο Πατσαβό (Παν. Ιωαννίνων), Βασιλική Πετρίδου (Παν. Πατρών), Νικόλα-Ίωνα Τερζόγλου (ΕΜΠ), Παναγιώτη Τουρνικιώτη (ΕΜΠ), Σοφία Τσιράκη (ΕΜΠ), Δημήτρη Φατούρο (ομ. Καθ. ΑΠΘ), Δημήτρη Φιλιππίδη (ομ. Καθ. ΕΜΠ), καθώς και τα κατά καιρούς μέλη ή συνεργάτες του Εργαστηρίου 66: Κωστή Δασκαλάκη, αρχιτέκτονα, Μπούκη Μπαμπάλου (Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ), Αντώνη Νουκάκη, αρχιτέκτονα, Αλέκο Πολυχρονιάδη, αρχιτέκτονα, Λούση Τριανταφύλλου, Θεανώ Φωτίου (Ομ. Καθ. ΕΜΠ, Αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και Κωστή Χατζημιχάλη (Ομ. Καθ., Χαροκόπειο Παν.).

Επιστημονικοί υπεύθυνοι της Ημερίδας είναι ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Παν. Πατρών, Πρόεδρος Ε.Ι.Α. και ο Παναγιώτης Τσακόπουλος, Δρ Αρχιτέκτων, Δ/ντής Σύνταξης του περιοδικού ek.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οργανώνεται την ίδια ημέρα, σε αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, έκθεση βιβλίων και αρχιτεκτονικών περιοδικών με αναφορές στο Εργαστήριο 66 και τους Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη, καθώς και προβολές βίντεο σχετικών με το έργο τους. Επιμελητές της έκθεσης και των προβολών είναι οι αρχιτέκτονες Βαγγέλης Παπανδρέου και Κατερίνα Τσακμάκη.

Η Ημερίδα θα συνοδεύεται επίσης από την έκδοση ενός βιβλίου με θέμα τις κατοικίες που σχεδίασαν ο Δημήτρης και η Σουζάνα Αντωνακάκη στην Κρήτη.

Εργαστήριο 66 – Atelier 66

Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη

Οργάνωση:

περιοδικό ek

Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

Με τη συμπαράσταση του Μουσείου Μπενάκη

Χρόνος πραγματοποίησης: 17 Δεκεμβρίου 2016

Χώρος: Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη οδού Πειραιώς

Δημοφιλή