ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/12/2016 05:55 EET | Updated 09/12/2016 05:59 EET

Η ΝΔ επιχειρεί να βάλει το τελευταίο κομμάτι στο παζλ των εκλογών

Menelaos Myrillas / SOOC

Οι τηλεοράσεις το βράδυ της Πέμπτης στην οδό Πειραιώς ήταν όλες συντονισμένες για το διάγγελμα του Πρωθυπουργού.

Όταν γύρω στις εννέα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στις οθόνες, στο γαλάζιο επιτελείο που περίμενε να τον ακούσει, άρχισαν να πέφτουν «βροχή» τα στοιχήματα για το τι ακριβώς θα εξαγγείλει.

Κάποιος ακούστηκε να λέει τη λέξη «εκλογές», κάποιος άλλος ότι θα κάνει «παροχές» και ένα τρίτος - μάλλον ανακουφισμένος στο τέλος όμως του διαγγέλματος - σιγοψιθύρισε στον διπλανό του «ελπίζω να μην ανακοινώσει... δημοψήφισμα».

Όταν έπεσε το σήμα τέλους και η φιγούρα του Πρωθυπουργού εξαφανίστηκε από τις οθόνες όλοι κοιτάχτηκαν και χωρίς να προλάβουν να συνεννοηθούν, μια λέξη βγήκε αυθόρμητα από τα στόματα τους: «εκλογές».

Η συνέχεια ήταν περίπου η αναμενόμενη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να σηκώσουν όλοι τα μανίκια και να είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δίνοντας ο ίδιος «ραντεβού» με τον Πρωθυπουργό στην αίθουσα της Βουλής το βράδυ του Σαββάτου στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

Σχεδόν ταυτόχρονα το γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο συνέτασσε σε μια κόλλα χαρτί την πρώτη αντίδραση στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τους συνταξιούχους, τον ΦΠΑ στα νησιά και την πρόσληψη νοσηλευτών για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

«Απερχόμενος και πανικόβλητος» ήταν οι δυο λέξεις που χρησιμοποίησαν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη για να περιγράψουν το νόημα των Πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, συνοδεύοντας την εκτίμησή τους με μια σκληρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα ότι «αφού έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλλε μεγαλύτερους φόρους, τώρα υπόσχεται ένα μικρό βοήθημα, θα τους τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο από τους νέους φόρους και τη νέα μείωση των συντάξεων που συμφώνησε ήδη με τους πιστωτές».

Η επόμενη μέρα βρήκε τα στελέχη της ΝΔ να καταστρώνουν τον δικό τους αντίλογο σε μια πιο ξεκάθαρη βάση, αφού θεωρούν πλέον ότι τα κομμάτια του κυβερνητικού παζλ "δείχνουν" κάλπες αργά ή γρήγορα.

Στο σκηνικό αυτό προσθέτουν - πέραν τις προσπάθειας προσέγγισης των συνταξιούχων από την κυβέρνηση - το τεντωμένο σχοινί στο οποίο κινείται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, την εσωκομματική πίεση που ασκείται στο Μέγαρο Μαξίμου από τους «53», ενώ άρωμα εκλογών έχουν - σύμφωνα με τη ΝΔ - ακόμα και οι κινήσεις του Πάνου Καμμένου με τις περιοδείες στα φυλάκια και εσχάτως η κοινή του εμφάνιση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο.