Δεν αποδέχεται ότι έχασε στις εκλογές και ζητά να γίνουν εκ νέου ο πρόεδρος της Γκάμπιας

Δεν αποδέχεται ότι έχασε στις εκλογές και ζητά να γίνουν εκ νέου ο πρόεδρος της Γκάμπιας
Gambia's President Yahya Jammeh, who is also a presidential candidate for the Alliance for Patriotic Reorientation and Construction (APRC) is seen during an interview aftera a rally in Banjul, Gambia November 29, 2016. Picture taken November 29, 2016. REUTERS/ Thierry Gouegnon.
Gambia's President Yahya Jammeh, who is also a presidential candidate for the Alliance for Patriotic Reorientation and Construction (APRC) is seen during an interview aftera a rally in Banjul, Gambia November 29, 2016. Picture taken November 29, 2016. REUTERS/ Thierry Gouegnon.
Thierry Gouegnon / Reuters

Μία εβδομάδα αφού παραδέχθηκε την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, προκαλώντας έκπληξη σε όλους, ο πρόεδρος της Γκάμπιας Γιαχία Τζαμέ προκάλεσε και πάλι απορρίπτοντας το αποτέλεσμα και ζητώντας να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Η διεθνής κοινότητα με πρώτες τη Σενεγάλη, τη μοναδική χώρα που συνορεύει με τη Γκάμπια, και τις ΗΠΑ, καταδίκασαν αμέσως αυτή την υπαναχώρηση, απαιτώντας από τον Τζαμέ να ηγηθεί μιας «ειρηνικής μετάβασης» με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ανταμά Μπάροου και να φροντίσει για την ασφάλεια της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την υπαναχώρηση του απερχόμενου προέδρου της Γκάμπιας «αξιόμεμπτη ενέργεια» και «απαράδεκτη παραβίαση της εμπιστοσύνης» των κατοίκων της χώρας.

Η Σενεγάλη επίσης πίεσε την Οικονομική Επιτροπή των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Cedeao), την Αφρικανική Ένωση και τον ΟΗΕ «να λάβουν όλα τα μέτρα που διαθέτουν για τη διασφάλιση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στη Γκάμπια και για τον σεβασμό της κυριαρχίας του λαού της χώρας».

Μια ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, η Ισατού Τουρέ, κατήγγειλε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης «τον βιασμό της δημοκρατίας», ζητώντας από τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να «παραμείνουν ήρεμοι, διαυγείς, προσεκτικοί και να μην υποχωρήσουν».

Τις ώρες πριν την ανακοίνωση του απερχόμενου προέδρου η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα Μπανζούλ ήταν τεταμένη με την ανάπτυξη στρατευμάτων και την τοποθέτηση σάκων με άμμο στους στρατηγικούς δρόμους, γεγονός που προκάλεσε φόβο για νέα αντιπαράθεση.

«Όπως πιστά δέχθηκα το αποτέλεσμα πιστεύοντας ότι η Εκλογική Επιτροπή είναι ανεξάρτητη, έντιμη και αξιόπιστη, το απορρίπτω στο σύνολό του», δήλωσε ο Τζαμέ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες το βράδυ.

Μια εβδομάδα νωρίτερα ο ίδιος, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γκάμπια επί 22 χρόνια έπειτα από πραξικόπημα, είχε παραδεχθεί την ήττα του στις εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου και συνεχάρη τον Μπάροου.

«Αφήστε με να επαναλάβω: δεν θα δεχθώ τα αποτελέσματα βάσει όσων έχουν συμβεί», τόνισε χθες, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα λάθη» από την πλευρά των εκλογικών αρχών, ενώ ζήτησε να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Ο Τζαμέ επεσήμανε το λάθος που παραδέχθηκε η ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, η οποία επιμένει ότι νικητής των εκλογών είναι ο Μπάροου, όμως ακύρωσε 19.000 ψήφους. Επίσης ο απερχόμενος πρόεδρος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την αποχή, επισημαίνοντας ότι πολλοί ψηφοφόροι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν ή απέφυγαν να ψηφίσουν εξαιτίας ψευδών πληροφοριών.

«Θα επιστρέψουμε στις κάλπες διότι θέλω να διασφαλίσω ότι κάθε κάτοικος της Γκάμπιας θα ψηφίσει υπό την αρχή μιας αμερόληπτης, ανεξάρτητης, ουδέτερης και ελεύθερης από κάθε ξένη επιρροή εκλογικής επιτροπής», υπογράμμισε ο Τζαμέ.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, μόνο το συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να αμφισβητήσει δικαστικά τα αποτελέσματα των εκλογών. Κάθε υποψήφιος μπορεί να απευθυνθεί στο δικαστήριο έως και δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Εδώ και μία εβδομάδα ο λαός της Γκάμπιας χαίρει μιας άνευ προηγουμένου ελευθερίας με την προοπτική μιας δημοκρατικής μετάβασης της εξουσίας.

Την Πέμπτη ο εκλεγμένος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει την υποστήριξη του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Ουσμάν Μπαντζιέ. Ο στρατηγός Μπαντζιέ «δήλωσε ότι ήταν πιστός στον πρόεδρο Γιαχία Τζαμέ διότι είχε εκλεγεί πρόεδρος. Επεσήμανε ότι τώρα που έχω εκλεγεί εγώ από τον λαό της Γκάμπια, θα με υποστηρίξει», εξήγησε ο Μπάροου.

Όμως σε μια προφανή προσπάθεια να διασφαλίσει την πίστη της ηγεσίας του στρατού αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο Τζαμέ προχώρησε την Πέμπτη και την Παρασκευή στην προαγωγή περίπου 250 αξιωματικών.

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)