Υπό τη βαριά σκιά των αποκαλύψεων για τις αξιώσεις του ΔΝΤ η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού στη Βουλή

Υπό τη βαριά σκιά των αποκαλύψεων για τις αξιώσεις του ΔΝΤ η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού στη Βουλή
Eurokinissi

Σοβαρές διαστάσεις προσλαμβάνει η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης επί του Προϋπολογισμού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 14:00 και αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ του Σαββάτου με την ονομαστική ψηφοφορία και αφού προηγηθούν οι ομιλίες του υπουργού Οικονομικών, του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων πολιτικών αρχηγών, έπειτα από τις αποκαλύψεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και της υπουργού Εργασίας, της κ. Έφη Αχτσιόγλου για το τι αντιμετωπίζει η χώρα αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, αλλά και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Τσακαλώτος: Να είμαστε ψύχραιμοι, να μη δίνεται η αίσθηση του δράματος

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο κ. Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε και στην πορεία των διαπραγματεύσεων, στην πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, λέγοντας ότι «αυτή έχει σχεδόν τελειώσει» και οι διαφορές για το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ μικρές και για το 2017 και για το 2018 και άρα δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα. Όσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ να ψηφιστούν ο κ. Τσακαλώτος, όχι μόνο επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης ότι τα απορρίπτει, αλλά και ζήτησε από τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν ότι και αυτά δεν συμφωνούν με τις απαιτήσεις του Ταμείου, ώστε να ενισχύσουν έτσι και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στην τελική αυτή φάση της διαπραγμάτευσης. «Εξήγησα στο Eurogroup ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε τέτοια μέτρα και θα ήθελα και τη δική σας υποστήριξη, ώστε να πω ότι αυτή είναι η θέση της Βουλής, γιατί αυτό θα ήταν πολύ βοηθητικό σε όλη τη διαπραγματευτική ομάδα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ζήτησε να μην δίνεται η αίσθηση του δράματος στη διαπραγμάτευση, γιατί…«πάντα έτσι φτάνουμε όταν κλείνουν αξιολογήσεις. Πάντα όλοι οι παίκτες δεν αποκαλύπτουν την τελευταία τους θέση και αν διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας το ίδιο θα γίνει και τις επόμενες ημέρες για την διαπραγμάτευση αυτή».

Οι αξιώσεις του ΔΝΤ κατά Χουλιαράκη

Ωστόσο ένα 24ωρο έπειτα από τις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας, το βράδυ της Παρασκευής, ενώπιον της Ολομέλειας επί του Προϋπολογισμού εξήγησε πως «μεγάλη εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» και παραδέχθηκε ότι το Ταμείο ζητά τη λήψη μέτρων προκαταβολικά ύψους 4,5 δισ. ευρώ για το έτος 2019.

Σύγκρουση για τα εργασιακά βλέπει η Αχτσιόγλου

«Στην σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα εργασιακά η Ελλάδα είναι το μέλλον της Ευρώπης, γι αυτό οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να πάρουν ξεκάθαρη θέση», διεμήνυσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, με αιχμή την εν εξελίξει διαδικασία αξιολόγησης, το βράδυ της Παρασκευής από το βήμα της Βουλής.

«Στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης δίνουμε τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, αυτές που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιδεοληψία της Αριστεράς: για να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι διαπραγματευτική ισχύ και να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας», ανέφερε.

«Εμείς είμαστε με τον κόσμο της εργασίας και δηλώνουμε σαφώς ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλλει στην Ελλάδα ένα καθεστώς εξαίρεσης από το πλαίσιο των κοινωνικών κατακτήσεων των λαών και της ιστορίας της» είπε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια στην συζήτηση του Προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά δεν είναι μη αναστρέψιμη». «Μπορούμε ακόμη να δώσουμε ένα σήμα ότι οι κοινωνικές κατακτήσεις αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της χώρας και αυτής της Ευρώπης όχι απλώς με όρους παράδοσης αλλά για το μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε εντός της», τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Εν αναμονή της «μονομαχίας» Τσίπρα - Μητσοτάκη

Έπειτα από όλα αυτά, αλλά και το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού όπου προανήγγειλε τη διανομή 617 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευνοϊκή ρύθμιση ως προς το ΦΠΑ σε νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικότερα της ΝΔ η οποία είπε πως «Εν μέσω της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός. Φοβισμένος από την κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί να κοροϊδέψει πάλι, αυτήν τη φορά τους συνταξιούχους», αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις τους στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Δημοφιλή