ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2016 05:05 EET | Updated 11/12/2016 10:28 EET

Το Ισλαμικό Κράτος εκδιώχθηκε από την Παλμύρα, όμως την ανεκατέλαβε παρά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Valery Sharifulin via Getty Images
PALMYRA, SYRIA - APRIL 3, 2016: The Great Colonnade in the ancient city of Palmyra, a UNESCO world heritage site. Palmyra was recaptured from ISIS by the Syrian government army on March 27, 2016. Valery Sharifulin/TASS (Photo by Valery Sharifulin\TASS via Getty Images)

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανακατέλαβαν σήμερα Κυριακή την αρχαία συριακή πόλη Παλμύρα μετά τη σύντομη υποχώρησή τους εξαιτίας των σφοδρών ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών των θέσεών τους, σύμφωνα με ένα πρακτορείο ειδήσεων που συνδέεται με τους μαχητές και μια μη κυβερνητική οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανέφερε πως οι μαχητές ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης μερικές ώρες μετά την υποχώρησή τους στα περίχωρα της Παλμύρας.

Περισσότεροι από 4.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανασυντάχθηκαν και εξαπέλυσαν δεύτερη επίθεση για την ανακατάληψη της αρχαίας πόλης Παλμύρα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που επικαλούνται το ρωσικό κέντρο παρακολούθησης στη Συρία.

"Παρά τις βαριές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, οι τρομοκράτες προσπαθούν όσο πιο πολύ μπορούν να εξασφαλίσουν ένα οχυρό μέσα στην πόλη", αναφέρει ανακοίνωση του κέντρου, σύμφωνα με το Interfax. "Τα συριακά στρατεύματα μάχονται για την υπεράσπιση της Παλμύρας".

Το κέντρο ανέφερε πως το Ισλαμικό Κράτος συγκεντρώνει "σημαντικές δυνάμεις" από τα προπύργιά του στη Ράκα και στην Ντέιρ αλ Ζορ.

Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αποσύρθηκαν από την αρχαία πόλη της Παλμύρας, την οποία έθεσαν χθες Σάββατο και πάλι υπό τον έλεγχό τους, έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς από τη ρωσική αεροπορία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι σφοδροί βομβαρδισμοί της ρωσικής αεροπορίας στη διάρκεια της νύχτας εναντίον της Παλμύρας ανάγκασαν τους τζιχαντιστές του ΙΚ να αποσυρθούν σήμερα τα ξημερώματα, λίγες ώρες μετά την είσοδό τους στην πόλη», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Μεγάλος αριθμός τζιχαντιστών σκοτώθηκε από τις αεροπορικές επιδρομές, πρόσθεσε, χωρίς όμως να είναι σε θέση να διευκρινίσει πόσοι.

Το ΙΚ είχε θέσει υπό τον έλεγχό του την Παλμύρα τον Μάιο του 2015 και είχε εκδιωχθεί από την πόλη τον Μάρτιο του 2016 με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Την Πέμπτη εξαπέλυσε νέα επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης αυτής που περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Η επιστροφή του ΙΚ στην Παλμύρα έγινε την ώρα που ο συριακός στρατός σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους αντάρτες στο ανατολικό Χαλέπι, το οποίο πλέον ελέγχει σε ποσοστό 85%.

Οι μάχες είναι σφοδρές και νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταλάβει το κάστρο της Παλμύρας που δεσπόζει της αρχαίας πόλης στην ανατολική Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν 64 αεροπορικά πλήγματα στο πλαίσιο μιας επιχείρησης για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από στρατηγικές περιοχές γύρω από την πόλη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 300 μαχητές.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Sponsored Box