Ξεχάστε την κινόα και ελάτε να σας συστήσουμε το superfood που θα γίνει μόδα το 2017

Ξεχάστε την κινόα και ελάτε να σας συστήσουμε το superfood που θα γίνει μόδα το 2017

Superfoods ή αλλιώς υπερτροφές. Ένας όρος που μας έχει απασχολήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Εάν όμως νομίζετε ότι θα σας μιλήσουμε ξανά για την κινόα, κάνετε λάθος. Γιατί το 2017 φέρνει έναν νέο «βασιλιά» που δεν είναι άλλος από τον αμάρανθο ή αμάραντο.

Τι είναι;

Ανήκει στην οικογένεια των ψευτο-δημητριακών, όπως και η κινόα, και πρόκειται για μια πανάρχαια τροφή των αρχαίων λαών της Νότιας Αμερικής, αφού οι Αζτέκοι και οι Ίνκας χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του ως βασικό υλικό της διατροφής τους.

Γιατί μας κάνει καλό;

Οι σπόροι του περιέχουν δυο βασικά αμινοξέα τα οποία σπάνια απαντώνται σε φυτικές τροφές: λυσίνη -πολύ περισσότερη από ότι τα άλλα δημητριακά- και μεθειονίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών. Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, σε λινολεϊκό οξύ, σε σίδηρο, περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες A και C. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, μπορεί να να μειώσει και τη χολιστερίνη. Και το σημαντικότερο όλων; Ο αμάρανθος δεν περιέχει γλουτένη.

Πώς τον μαγειρεύουμε;

Μπορείτε να το βράσετε όπως ακριβώς και το ρύζι, αρκεί να υπολογίσετε ένα μέρος αμάρανθου προς 2.5 μέρη νερό. Είναι ιδανικό για πρωινό, όπως το πόριτζ, και μπορείτε να το φάτε μαζί με μέλι, φρούτα ή ακόμη και ξηρούς καρπούς. Χρησιμοποιείται όμως και σε σούπες ή σε ριζότο. Ή πολύ απλά, αντί για κινόα, μπορείτε πλέον να βάζετε αμάρανθο.