ΔΙΕΘΝΕΣ
12/12/2016 12:25 EET | Updated 12/12/2016 12:25 EET

Economist: Η δύσκολη ζωή των Κοπτών Χριστιανών στην Αίγυπτο

ASSOCIATED PRESS
Coptic Christian woman leave after a funeral service for victims of a Sunday cathedral bombing, at the Virgin Mary Church, in Cairo, Egypt, Monday, Dec. 12, 2016. Egypt's president says a suicide bomber caused the explosion that killed 24 Christians during Sunday Mass at a Cairo chapel. President Abdel-Fattah el-Sissi says three men and a woman were arrested in connection with the attack at a chapel adjacent to Cairo's St Mark's Cathedral, the seat of the Coptic Orthodox Church. (AP Photo/Nariman El-Mofty)

Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση σε εκκλησία στο Κάιρο την Κυριακή, σκοτώνοντας 25 άτομα και τραυματίζοντας 49. Στόχος των αυτουργών της επίθεσης ήταν η επίθεση να συμπέσει με την κυριακάτικη λειτουργία, δίπλα στον πιο σημαντικό ναό των Κοπτών, στις παραμονές εθνικής γιορτής για τη γέννηση του Μωάμεθ. Σε δηλώσεις του μετά την επίθεση, ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, ο στρατηγός που ανέτρεψε μια ισλαμιστική κυβέρνηση το 2013, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για την άμβλυνση των θρησκευτικών εντάσεων και την προστασία των μειονοτήτων.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Economist, για τους υπερμάχους των θρησκευτικών ελευθεριών, οι Κόπτες της Αιγύπτου αποτελούν παράδοξο. Οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί από το 2013. Η χρονιά εκείνη δεν ήταν καλή, καθώς όχλοι πραγματοποιούσαν επιθέσεις στις εκκλησίες τους, την περιουσία και τις κοινότητές τους. Αλλά σε μια χώρα όπου οι εντάσεις μεταξύ των διαφορετικών σεκτών είναι πάντα σε οριακό σημείο, και που σημειώνονται τακτικές παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα, η ζωή για τους Χριστιανούς ποτέ δεν ήταν άνετη ή χωρίς κινδύνους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πρόεδρος Σίσι έχει διαμορφώσει μια στενή σχέση με τον Πατριάρχη των Κοπτών Θεόδωρο, τον επικεφαλής των Κοπτών Χριστιανών, που αποτελούν το 10%-15% των 89 εκατ. πολιτών της Αιγύπτου. Επί δύο συνεχή χρόνια, ο πρόεδρος έχει εμφανιστεί σε χριστουγεννιάτικους εορτασμούς στο Κάιρο, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα τον Ιανουάριο. O Κόπτης ηγέτης έχει ταχθεί υπέρ της κυβέρνησης Σίσι και αποθαρρύνει το ποίμνιό του, στην Αίγυπτο ή αλλού στον κόσμο, από το να επικρίνουν τον πρόεδρο- με αποτέλεσμα κάποιοι Αιγύπτιοι χριστιανοί να νιώθουν πως ασχολείται πολύ με το να υποστηρίζει τον πρόεδρο και λιγότερο με τα προβλήματα της κοινότητας.

Η Επιτροπή Διεθνών Θρησκευτικών Ελευθεριών των ΗΠΑ, μία από δύο υπηρεσίες στην Ουάσινγκτον που ασχολούνται με θέματα ανεξιθρησκίας, αναγνώρισε στην τελευταία ετήσια αναφορά της πως η κυβέρνηση στο Κάιρο έχει κάνει κάποιες θετικές κινήσεις σχετικά με το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών- ωστόσο η Αίγυπτος εξακολουθεί να είναι χώρα «ειδικότερου προβληματισμού» πάνω στο ζήτημα. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ρόμπερτ Τζωρτζ, δήλωσε στο Κογκρέσο πως η χώρα έχει κάνει «ένα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω» σε θέματα ελευθερίας της πίστης. Ακόμη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επίσης διαπιστώσει πως η κυβέρνηση Σίσι έχει αποτύχει όσον αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των χριστιανών. Επίσης, σύμφωνα με τοπικές οργανώσεις δικαιωμάτων, η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει σε πολλές περιπτώσεις αποτύχει να αποτρέψει, διερευνήσει ή να ασκήσει δίωξη σε εγκλήματα με στόχο θρησκευτικές μειονότητες, όπως απαγωγές, εκβιασμούς κλπ- ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι αστυνομικοί κάποιες φορές δεν ασχολούνταν καν (ειδικά στην Άνω Αίγυπτο).

Οι απλοί χριστιανοί, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Economist, αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και την φιλοκυβερνητική στάση της εκκλησίας τους. Όπως αναφέρει η Σάρα Γιέρκες, του Brookings Institution, «όλο και περισσότερο, Αιγύπτιοι χριστιανοί μιλούν κατά της αιγυπτιακής κυβέρνησης, αγνοώντας τις επιθυμίες της εκκλησίας. Πρόσφατα 82 Κόπτες υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή όπου διαμαρτύρονταν για τη ευρεία στήριξη προς τον Σίσι και εξέφραζαν εκνευρισμό για το ότι ακόμη και με τον Σίσι η κατάσταση για τους χριστιανούς στην Αίγυπτο δεν έχει βελτιωθεί».

Sponsored Post