Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει κατά το ήμισυ τη χορήγηση φοιτητικής βίζα

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει κατά το ήμισυ τη χορήγηση φοιτητικής βίζα
A young lady is walking in a campus
A young lady is walking in a campus
Oscar Wong via Getty Images

Το υπουργείο Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει κατά το ήμισυ τις βίζα που χορηγούνται στους αλλοδαπούς φοιτητές, όπως αποκαλύπτει ο Guardian. Μάλιστα οι επικεφαλής μεγάλων πανεπιστημίων λένε ότι πολύ καλές αιτήσεις υποψηφίων έχουν ήδη πρόβλημα γιατί τους αρνήθηκε η χορήγηση φοιτητικής βίζα, χωρίς σοβαρούς λόγους.

Η υπουργός Εσωτερικών, Άμπερ Ραντ, ήδη από τον Οκτώβριο, στο συνέδριο των συντηρητικών είχε υποσχεθεί μια μείωση στον αριθμό των αλλοδαπών φοιτητών, με την εισαγωγή πιο σκληρών κανόνων για τη χορήγηση βίζα σε φοιτητές που πάνε σε «χαμηλότερης» ποιότητας πανεπιστήμια και τα μαθήματα. Ωστόσο ανώτερες πανεπιστημιακές πηγές προειδοποιούν ότι η μείωση μπορεί να είναι πιο σοβαρή και ευρεία από ότι αναμενόταν. Λένε ότι έχουν δει το σχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών που προβλέπει μείωση των φοιτητών που καταφθάνουν από το εξωτερικό από τις 300.000 που είναι τώρα σε 170.000 ετησίως.

Το υπουργείο Εσωτερικών πάντως λέει ότι το σενάριο που έκανε λόγο για πιο μεγάλη μείωση -δηλαδή τα 2/3 που σημαίνει ότι θα φτάσει στα 100.000 άτομα- είναι «κατηγορηματικά ψευδές».

Βέβαια οι φοιτητές από το εξωτερικό φέρνουν στη οικονομία της χώρας πάνω από 10,7 δισ. λίρες. Ο αντιπρύτανης του Cardiff University, Colin Riordan, εκτιμά ότι αυτό το σχέδιο μπορεί να γίνεται για να υλοποιηθεί το κυβερνητικό «μανιφέστο» της μείωσης της μετανάστευσης, αλλά δεν θεωρεί ότι επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο για τον απλό λόγο ότι τα προβλήματα που απασχολούν τους Βρετανούς σχετικά με το μεταναστευτικό, σε καμία περίπτωση δεν προκαλούνται από τους αλλοδαπούς φοιτητές των πανεπιστημίων ή το προσωπικό.

Άλλες πανεπιστημιακές πηγές λένε ότι κάποιοι καλοί φοιτητές έχουν ήδη απορριφθεί μετά από μια δύσκολη συνέντευξη «αξιοπιστίας», που μπορεί να είναι μέρος τις διαδικασίας χορήγησης βίζα. Οι επικεφαλής των πανεπιστημίων φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά για αυτές τις αποφάσεις, υπό τον φόβο της μελλοντικής μείωσης και των αιτήσεων που θα δεχτούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματά τους, αλλά ανέφεραν κάποια παραδείγματα:

  • Μια αίτηση θεωρήθηκε ως μη έγκυρη επειδή ο αιτών δεν γνώριζε τις ώρες που ανοίγει η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου.
  • Ένας άλλος απορρίφθηκε επειδή δεν γνώριζε το όνομα του αντιπρύτανη στο πανεπιστήμιό του -μια ερώτηση που θα έκαναν λάθος ακόμη και Βρετανοί μελλοντικοί φοιτητές.
  • Σε έναν άλλον φοιτητή δεν χορηγήθηκε βίζα επειδή μια ημέρα -από μια περίοδο 3 μηνών- από τον τραπεζικό του λογαριασμό έλλειπαν ελάχιστες λίρες από τα χρήματα που είχαν οριστεί, ακόμη και αν οι γονείς τους διέθεταν μεγάλα κεφάλαια και ήταν διαθέσιμοι και οι δικοί τους λογαριασμοί.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, τους τελευταίους μήνες έχουν αλλάξει πολύ τα κριτήρια. Οι φοιτητές από την Ινδία φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Και ακόμη και αν μπορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν τα κεφάλαια για να σπουδάσουν στη Βρετανία, κάποιοι αμφισβητήθηκαν για το κατά πόσο τα χρήματά τους επενδύονται σωστά με την ειδικότητα που επέλεξαν. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές τους έκαναν ερωτήσεις που δεν θα έκαναν ποτέ σε μια τέτοια συνέντευξη, όπως τι θα κάνουν στα 25 και στα 30 τους και τι χρήματα θα βγάζουν στα 40 τους. «Είναι ξεκάθαρο ότι σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο για να κάνει τους αιτούντες να αναθεωρήσουν».

Από αυτή την εξέλιξη, εκτιμούν, θα επωφεληθούν οι Αυστραλία και ο Καναδάς, αφού εκεί πιθανότατα θα στραφούν οι αιτούντες που βρίσκουν κλειστές πόρτες στη Βρετανία.

Δημοφιλή