Κούνεβα: Οι εργαζόμενοι δεν είναι χαλασμένα εξαρτήματα, να τα πετάς όποτε θέλεις

Κούνεβα: Οι εργαζόμενοι δεν είναι χαλασμένα εξαρτήματα, να τα πετάς όποτε θέλεις
EUROKINISSI

«Είναι αστείο να κάνει το ΔΝΤ μαθήματα Δημοκρατίας στα συνδικάτα» τόνισε μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής» η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, απαντώντας σε ερωτήματα για τη διαπραγμάτευση στα εργασιακά.

Στη συνέντευξή της, η κ. Κούνεβα χαρακτήρισε «αδιανόητο» το να μην απαιτείται έγκριση από το κράτος για τις ομαδικές απολύσεις, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ελέγχου της «εργασιακής ζούγκλας», ενώ απάντησε σε ερωτήματα για την κατάσταση στην Ουκρανία, με αφορμή καταγγελίες για διώξεις πολιτών που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Ειδικότερα, ερωτηθείσα για την θέση του Eurogroup στα εργασιακά, η κ. Κούνεβα επισήμανε ότι «δεν πήρε κάποια σαφή θέση και ο πρόεδρός του ο κ. Ντάισελμπλουμ, μας είπε ότι «τις λεπτομέρειες οι υπουργοί τις αφήνουν στους ειδικούς». Εμάς όμως, συνέχισε η ευρωβουλευτής «αυτές οι «λεπτομέρειες» μας καίνε. Και δεν είναι υπόθεση των «ειδικών». Είναι των κοινωνικών εταίρων». Υπογράμμισε δε, ότι επί του ζητήματος «τα πράγματα είναι απλά: Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες».

Η κ Κούνεβα επιμένει ότι μπορούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα προστασίας των εργαζομένων, καθώς όπως σημείωσε «στην Ελλάδα, πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι για μήνες, ακόμη και πάνω από χρόνο. Χιλιάδες εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται για χρόνια στα δικαστήρια μέχρι να βρουν το δίκιο τους, να πάρουν τους μισθούς τους, τις κλεμμένες υπερωρίες τους. Οι συνθήκες εργασίας έχουν χειροτερέψει, υπάρχει ένταση, κίνδυνοι για εργατικά ατυχήματα. Πρόσφατα είχαμε ακόμη έναν θάνατο εργαζόμενης σε γνωστή αλυσίδα. Τι πρέπει να γίνει;». Τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα γρήγορο σύστημα απονομής εργατικής δικαιοσύνης, ένα μεγαλύτερο και ισχυρότερο σώμα επιθεωρητών εργασίας. Πρέπει να δώσουμε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις στα συνδικάτα να ελέγχουν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας μαζί με τους κρατικούς φορείς. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους χώρους που συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, όπως οι εργολαβίες κ.ά».

Αναφορικά με την πρόθεση ή μη του Ευρωκοινοβουλίου, να πάρει μέτρα για το προσφυγικό, η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει δύναμη επιβολής. Αυτή τη δύναμη την έχει η Κομισιόν και κυρίως το Συμβούλιο, δηλαδή τα κράτη - μέλη. Όμως τα μισά κράτη αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις και στα άλλα μισά οι κυβερνήσεις σκληραίνουν τη στάση τους στο προσφυγικό, γιατί νομίζουν ότι έτσι θα αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά και τις ρατσιστικές δυνάμεις Δυστυχώς, μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο. Το χειρότερο είναι ότι τώρα όλοι καταλαβαίνουν πόσο προβληματικό ήταν να στηρίξει η Ε.Ε. την προσφυγική πολιτική της, στη συμφωνία με την Τουρκία».

Για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία όπου διαπιστώνεται «υποχώρηση της δημοκρατίας» η ίδια κάλεσε την Ε.Ε. να λάβει πρωτοβουλίες. Η κ. Κούνεβα τόνισε πως υπάρχουν καταγγελίες ότι το Κοινοβούλιο έχει προωθήσει νόμους που είναι ασύμβατοι με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Φιμώνουν κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή, τρομοκρατούν, συλλαμβάνουν».

Τέλος για το υψηλό ποσοστό της έμφυλης βία στην Ευρώπη (30%), και ειδικά στους εργασιακούς χώρους, η κ Κούνεβα υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τρία σημεία τα οποία πρέπει να προωθηθούν και αφορούν:

Πρώτο, να έρθει για κύρωση και να μπει σε εφαρμογή η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Δεύτερο, να δοθεί μεγάλο βάρος στην προστασία των γυναικών προσφύγων, μέσα και έξω από τα κέντρα, γιατί είναι οι πιο ευάλωτες απ' όλους, μαζί με τα παιδιά τους.

Και τρίτο, το υπουργείο Παιδείας, μαζί με άλλες υπηρεσίες και κοινωνικές οργανώσεις, να κάνουν μια μεγάλη και ουσιαστική καμπάνια στα παιδιά και στους εφήβους μαθητές, μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ώστε η νέα γενιά να θεωρεί αδιανόητη τη βία κατά των γυναικών.

Δημοφιλή