Γιατί το 'The Imitation Game' είναι κλασικό Χόλιγουντ στα καλύτερά του

Γιατί το 'The Imitation Game' είναι κλασικό Χόλιγουντ στα καλύτερά του
cumberbatch

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μετά από τον γύρο που έχουν κάνει τα διάφορα κινηματογραφικά στούντιο με τις ταινίες τους στα μεγάλα φεστιβάλ και αφού έχουν μαζέψει μπόλικες κριτικές σε κοινό και κριτικούς, ξεκινάνε οι προβλέψεις για τα Όσκαρ. Και μπορεί το 2016 να γίνει μία από τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα αν το ‘Hacksaw Ridge’ ή το ‘Lion’ δε βρουν τον δρόμο τους στην τελετή, αλλά συνήθως ξέρεις - ξέρεις όμως - ότι κάπου ανάμεσα στις υποψηφιότητες για το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας, θα βρίσκεται κάποια αληθινή ιστορία για κάποιον αδικημένο από την κοινωνία ή ασθενή ήρωα, που βάζει σε όλους τα γυαλιά ενάντια στις πιθανότητες και παρά τις αντιξοότητες.

Μπορεί η φόρμουλα να είναι γνωστή και η εξέλιξη τις περισσότερες φορές προβλέψιμη, αλλά υπάρχει λόγος που αυτές οι ταινίες έχουν τέτοια απήχηση, είτε μιλάμε για εισιτήρια είτε για βραβεία. Όσο θα επικροτούμε τις νέες ιδέες και την αισθητική καινοτομία που μπορούν να ανεβάσουν μια ταινία, άλλο τόσο θα θέλουμε να βλέπουμε ήρωες της καθημερινής ζωής να θριαμβεύουν. Οι πραγματικοί ήρωες, άλλωστε, βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά μας απ’ αυτούς που ξέρουν να πετάνε, κι αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τους μοιάσουμε πιο εύκολα.

Έναν τέτοιον θα βρεις και στο ‘The Imitation Game’ που θα κάνει πρεμιέρα στις 12 Δεκεμβρίου στις 21.00 μμ, στο κανάλι VILLAGE CINEMA HD της COSMOTE TV. Με όλα τα συστατικά που το βάζουν στην κατηγορία που λέγαμε παραπάνω. Δηλαδή:

Η αληθινή ιστορία

Ο Alan Turing ήταν ένας ιδιοφυής μαθηματικός που, κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, κλήθηκε εμπιστευτικά στο Bletchley Park από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, για να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα που αντάλλασσαν οι Γερμανοί μέσω του Enigma, μιας μηχανής που εφηύραν για να κρυπτογραφήσουν τις επικοινωνίες και τις απόρρητες πληροφορίες για τις επιθέσεις τους.Ο Turing ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που έγιναν γνωστοί - αν και μέχρι πρόσφατα πολλοί απ’ αυτούς ανώνυμοι - ως αποκρυπτογράφοι του Bletchley Park, οι αφανείς ήρωες του πολέμου που σπάζοντας τους κωδικούς του Enigma, έσωσαν σύμφωνα με εκτιμήσεις γύρω στα 14 εκατομμύρια πιθανά θύματα επιθέσεων του Άξονα.Η συμβολή τους όχι μόνο δεν αναγνωρίστηκε δημοσίως μετά τον πόλεμο, αλλά στην περίπτωση του ομοφυλόφιλου Turing η ανταπόδοση ήρθε με καταδίκη σε χημικό ευνουχισμό, όταν μία δεκαετία σχεδόν μετά την αποστολή του, συνελήφθη για “προσβολή της δημοσίας αιδούς” σε μια Βρετανία που δεν είχε χώρο για ομοφυλόφιλους

Ερμηνείες που θα σε συγκινήσουν

Με φόρα από το ‘Sherlock’ που του έδωσε το σημερινό του star power, ο Benedict Cumberbatch ερμηνεύει συγκλονιστικά τον Turing.

Από την εσωστρέφεια που τον κρατά αποκομμένο από το περιβάλλον του, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της σεξουαλικότητάς του και τη διστακτική του διάθεση να δημιουργήσει δεσμούς, μέχρι τον μεγάλο δρόμο που διανύει στη συνεργασία του με την υπόλοιπη ομάδα, τις λεπτές ισορροπίες που πρέπει να διατηρήσει στη σχέση του με τη Joan Clarke και την κατάρρευσή του πριν το τέλος της ζωής του, ο Cumberbatch άξιζε με το παραπάνω την υποψηφιότητά του για Όσκαρ.

Το ίδιο και η υποτιμημένη Keira Knightley που υποδύεται όχι μόνο τη μοναδική γυναίκα της ομάδας με ό,τι αυτό σήμαινε στην εποχή της, αλλά και μια γυναίκα που προσπαθούσε να βρει τον τρόπο να χωρέσει στις θετικές επιστήμες, την εποχή που το Cambridge έδινε πτυχία μόνο σε άντρες. Η τελευταία της σκηνή με τον Cumberbatch είναι ανατριχιαστική.

Background εποχής και μεγάλα ρίσκα

Ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος που μαίνεται έξω από τους κήπους του Bletchley Park κατά τη διάρκεια της ταινίας, δίνει στην ιστορία του Turing την αίσθηση του κατεπείγοντος και τη μεγάλη του ευθύνη μπροστά σε όσα διακυβεύονται. Οι δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρει δε θα επηρεάσουν μόνο τον ρου της Ιστορίας, αλλά και τη ζωή όσων δουλεύουν μαζί του στο ίδιο δωμάτιο.

Το βουνό του ήρωα

Έμπνευση χωρίς εμπόδια γίνεται; Δε γίνεται. Πέρα από τον προφανή ελέφαντα στο δωμάτιο που λέγεται πόλεμος και κάθε λεπτό που περνάει χωρίς να έχει αποκωδικοποιηθεί το Enigma σκορπάει όλο και περισσότερα θύματα, ο Turing πρέπει να βρει τον τρόπο να επικοινωνήσει με τους συναδέλφους του και να τους ενώσει, παρά τις διαφορές τους, στο όνομα του κοινού καλού. Όλα αυτά, όσο στο μεταξύ προσπαθεί να βγάλει άκρη με τη σεξουαλικότητά του και τον τρόπο που πρέπει να την αντιμετωπίσει στην εποχή που ζει.

Η στιγμή της επιφοίτησης

Από το ‘A Beautiful Mind’ και το ‘Good Will Hunting’ μέχρι το ‘Interstellar’ και το ‘Man Who Knew Infinity’, όλες οι ταινίες με πρωταγωνιστές επιστήμονες που σέβονται τον εαυτό τους, κορυφώνονται σε μια σκηνή που τους βρίσκει η επιφοίτηση και καταλήγουν να λύνουν μανιωδώς προβλήματα, εξισώσεις και τύπους σε μαυροπίνακες, τζάμια, πατώματα και όπου αλλού μπορούν να γράψουν.

Όπως και οι υπόλοιπες του είδους, έτσι και η αντίστοιχη σκηνή στο ‘Imitation Game’ είναι μελοδραματική και συνοδεύεται από το κρεσέντο του σάουντρακ που σου φουσκώνει την καρδιά. Γνώριμα απολαυστική με λίγα λόγια.

Δημοφιλή