Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 13 Δεκεμβρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 13 Δεκεμβρίου
HUFFPOST AGENDA

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα»

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα, υπογραμμίζουν ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Όμπστφελντ, σε κοινό τους άρθρο, με τίτλο «The IMF is not asking Greece for more austerity» (Το ΔΝΤ δεν ζητεί περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα). Χαρακτηρίζουν την πολιτική αυτή αδιέξοδη, υποστηρίζοντας πως οι επικρίσεις που δέχεται το Ταμείο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ, μεταξύ άλλων, τάσσονται κατά της επιμονής σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, καθώς εκτιμούν πως δεν μπορούν να επιτευχθούν. Σημειώνεται πως σήμερα ξεκινούν οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

2. Συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας θα ανακοινώσει από τη Νίσυρο ο Τσίπρας

Στην αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου θα αναφερθεί εκτενέστερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Νίσυρο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ακόμα, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την ενσωμάτωση της ρήτρας νησιωτικότητας στο Σύνταγμα, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

3. Κατατέθηκε η τροπολογία για την «13η Σύνταξη»

Κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο σχέδιο νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης, των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α΄ 85)», που αφορά την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους η οποία δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ.Το ποσό αυτό αφορά στο άθροισμα των συντάξεων που υπολείπεται των 850 ευρώ, εφόσον όμως υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

4. Τρομοκρατική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας

Eλεγχόμενες εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν από τους άνδρες Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών στην οδό Σταδίου, έξω από το υπουργείο Εργασίας στο κέντρο της Αθήνας, όπου εντοπίστηκε ύποπτο σακίδιο, το οποίο περιείχε βόμβα. Την υπόθεση έχε αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

5. Η σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε το απαιτούμενο πράσινο φως στη σύνθεση της κυβέρνησης που του παρουσίασε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι. Οι ομοιότητες με την κυβέρνηση Ρέντσι είναι πολλές, ενώ υπουργός Οικονομικών παραμένει ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Δημοφιλή