Νέες μάχες στο Χαλέπι: «Πάγωσε» η εκκένωση

Νέες μάχες στο Χαλέπι: «Πάγωσε» η εκκένωση
Syrian government forces walk in Aleppo's newly captured Al-Kalasseh neighbourhood in the eastern part of the war torn city on December 13, 2016.After weeks of heavy fighting, regime forces were poised to take full control of Aleppo, dealing the biggest blow to Syria's rebellion in more than five years of civil war. / AFP / George OURFALIAN (Photo credit should read GEORGE OURFALIAN/AFP/Getty Images)
Syrian government forces walk in Aleppo's newly captured Al-Kalasseh neighbourhood in the eastern part of the war torn city on December 13, 2016.After weeks of heavy fighting, regime forces were poised to take full control of Aleppo, dealing the biggest blow to Syria's rebellion in more than five years of civil war. / AFP / George OURFALIAN (Photo credit should read GEORGE OURFALIAN/AFP/Getty Images)
GEORGE OURFALIAN via Getty Images

Κινδυνεύει η συμφωνία για την εκκένωση αντικαθεστωτικών μαχητών και αμάχων στο ανατολικό Χαλέπι, καθώς υπάρχουν αναφορές για πυκνά πυρά στην πόλη, μετέδωσε το BBC.

Στην πόλη κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός την Τρίτη, και λεωφορεία άρχισαν να απομακρύνουν ανθρώπους από την πολύπαθη περιοχή. Ωστόσο, οι συγκρούσεις άρχισαν ξανά στην Τετάρτη, με Σύριους ακτιβιστές να λένε πως έχουν αρχίσει ξανά τα αεροπορικά πλήγματα σε ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές.

Οι κλυδωνισμοί στη συμφωνία, που επετεύχθη μέσω της μεσολάβησης της Ρωσίας και της Τουρκίας, αποδίδονται σε απαιτήσεις από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης: Ειδικότερα, αναφέρεται πως ζητείται η εκκένωση τραυματισμένων μαχητών και πολιτών από κοντινές πόλεις, που είναι περικυκλωμένες από δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε πως οι αντάρτες σφυροκοπούν δύο σιιτικά χωριά τα οποία πολιορκούν στην επαρχία Ιντλίμπ. Τα χωριά, αλ- Φούα και Κεφράγια, είναι εκείνα από τα οποία το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού, ζητά την απομάκρυνση των αμάχων πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας- και σύμφωνα με το Reuters, η Τεχεράνη επέβαλε νέους όρους, για ταυτόχρονη εκκένωση αμάχων και τραυματιών που βρίσκονται σε αυτά. Ωστόσο, δεν φαίνεται να συνέβη κάτι τέτοιο, με αντάρτες να βομβαρδίζουν τα δύο χωριά, προκαλώντας απώλειες.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε θα λάβει χώρα η εκκένωση του Χαλεπιού, αλλά ένας τηλεοπτικός σταθμός που πρόσκειται στην αντιπολίτευση ανέφερε πως θα μπορούσε να καθυστερήσει ως την Πέμπτη. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλάντιμιρ Πούτιν, συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν να καταβάλουν μια κοινή προσπάθεια για να αρχίσει η εκκένωση των πολιτών και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης από το Χαλέπι το συντομότερο δυνατόν.

Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες έλεγχαν το ανατολικό Χαλέπι από το 2012, ωστόσο μέσα στους πρόσφατους μήνες απωθήθηκαν σε όλο και πιο περιορισμένες ζώνες λόγω μιας μεγάλης επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη. Τις τελευταίες μέρες οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να ανακοινώνουν την Τετάρτη πως οι αντάρτες έχουν περιοριστεί σε μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης.

Αργά την Τρίτη, ο Βιτάλι Τσούρκιν, πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α του ΟΗΕ πως οι «στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι έχουν λάβει τέλος». Στο πλαίσιο της συμφωνίας, άμαχοι και αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι θα επιτρεπόταν να μεταβούν σε ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση περιοχές της βόρειας Συρίας. Οι εκκενώσεις ήταν να αρχίσουν στις 5 το πρωί (τοπική ώρα) αλλά αυτό δεν συνέβη. Νέοι βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν ώρες μετά.

«Οι συγκρούσεις είναι βίαιες και ο βομβαρδισμός πολύ βαρύς...φαίνεται πως όλα (η κατάπαυση πυρός) έχουν τελειώσει» είπε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία.

Η Ρωσία, από πλευράς της, ανακοίνωσε πως ο συριακός στρατός άρχισε ξανά τις επιχειρήσεις επειδή οι αντάρτες παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός. Η συριακή τηλεόραση ανέφερε πως εκτοξεύτηκαν ρουκέτες κατά ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών της πόλης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι νεκρούς.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε τις συριακές δυνάμεις πως παραβίασαν τη συμφωνία και χαρακτήρισε την κατάσταση στο Χαλέπι «πολύ εύθραυστη». Όπως είπε, πρέπει να επιτραπεί στους αμάχους να αποχωρήσουν.

Κάτοικοι της πόλης έχουν πει πως φοβούνται αντίποινα από τις κυβερνητικές δυνάμεις ή αναγκαστική στρατολόγηση. Επίσης, έχουν υπάρξει αναφορές περί κτηνωδιών. Την Τρίτη, ο ΟΗΕ ανέφερε πως έλαβε «αξιόπιστα στοιχεία» για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, λέγοντας πως σε τέσσερις περιοχές 82 πολίτες σκοτώθηκαν από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, και πως πολλοί περισσότεροι ίσως είναι νεκροί. Από πλευράς τους, η συριακή κυβέρνηση και η Ρωσία χαρακτηρίζουν αναληθείς τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι παραμένουν στις πολιορκημένες περιοχές του Χαλεπιού. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Σταφάν ντε Μιστούρα, εκτιμά πως πρόκειται για 50.000. Όπως είπε, υπάρχουν περίπου 1.500 αντάρτες, περίπου το 30% εκ των οποίων προέρχονται από τη τζιχαντιστική οργάνωση που ήταν γνωστή μέχρι πρόσφατα ως «Μέτωπο αλ Νόσρα».

Άλλες τοπικές πηγές κάνουν λόγο για μέχρι και 100.000 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από περιοχές που κατέλαβαν πρόσφατα οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, ο υποστράτηγος Στίβεν Τάουνσεντ επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων οι οποίες δρουν κατά του ISIS, δήλωσε ότι ο οπλισμός που άρπαξαν οι τζιχαντιστές όταν κατέλαβαν ξανά την Παλμύρα στη Συρία αυξάνει τον κίνδυνο για τα στρατεύματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ- αν και έκρινε ότι η απειλή μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ο υποστράτηγος Τάουνσεντ ανέφερε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ότι ανάμεσα στα όπλα που άρπαξαν οι μαχητές του ISIS όταν κατέλαβαν την αρχαία πόλη προ ημερών ήταν τεθωρακισμένα και αντιαεροπορικά.

«Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος (...) για το τι άρπαξαν. Πιστεύουμε ότι (ο οπλισμός) συμπεριλαμβάνει μερικά τεθωρακισμένα οχήματα και βαριά όπλα, πιθανόν κι εξοπλισμό αεράμυνας», είπε ο Τάουνσεντ. «Βασικά ό,τι κι αν αρπάζουν θέτει υπό απειλή (τις δυνάμεις των χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό), αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές και θα το κάνουμε».

Ο υποστράτηγος ανέφερε ακόμη πως οι εξελίξεις στο Χαλέπι δεν μεταβάλλουν σημαντικά την κατάσταση σε ό,τι αφορά τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ επιχειρήσεις για την κατάληψη της Ράκας, της πρωτεύουσας του «χαλιφάτου» του ISIS.

Δημοφιλή