Είσαι Ευρωπαίος πολίτης και μένεις στη Βρετανία; Απόδειξη

Είσαι Ευρωπαίος πολίτης και μένεις στη Βρετανία; Απόδειξη
Getty Images/iStockphoto

Οι Ευρωπαίοι που μένουν στη Βρετανία θα πρέπει να ετοιμάζουν ένα φάκελο με έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι έμεναν στην χώρα πριν τον Ιούνιο που έγινε το δημοψήφισμα για το Brexit, σύμφωνα με την επικεφαλής της Επιτροπής της Βουλής των Λόρδων.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η Helena Kennedy πρότεινε να αρχίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες να μαζεύουν λογαριασμούς, αποδείξεις από ενοίκια, αποδεικτικά από τον μισθό τους κ.α.

«Κάντε ένα φάκελο τώρα με αποδείξεις για την παρουσία σας και μια επιστολή από γνωστούς σας, ανθρώπους που είχατε στην εκπαίδευση ή που είχατε επαγγελματικές συναναστροφές», είπε σε συνέντευξή της στον Guardian.

Η υποεπιτροπή των Λόρδων για την ΕΕ μόλις ολοκλήρωσε την έρευνα για τα «κεκτημένα δικαιώματα» των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους Βρετανοί που ζουν στην Ευρώπη. Και προειδοποίησε για την βαθιά ανησυχία μεταξύ των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία, αλλά και τους Βρετανούς υπηκόους που ζουν στην ΕΕ.

Αφού άκουσε τις απόψεις μιας σειράς από ειδικούς, πρέσβεις από όλη την Ευρώπη και Βρετανούς που ζουν στο εξωτερικό, η ομάδα της θα απευθύνει έκκληση για εγγυήσεις ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία.

Τονίζοντας δε ότι η Τερέζα Μέι έχει «βαριά ηθική υποχρέωση» να κάνει την πρώτη κίνηση, προειδοποιεί επίσης:

  • Τα όποια ερωτηματικά για τα δικαιώματα των υπηκόων της ΕΕ να ζουν στη Βρετανία «μπορεί να τροφοδοτήσουν ξενοφοβικά αισθήματα», όπως τόνισε ο πρέσβης της Βουλγαρίας.
  • Οι άνθρωποι που ζουν στη Βρετανία για περισσότερα από πέντε χρόνια, μπορεί να μην είναι επιλέξιμοι για μόνιμη διαμονή λόγω της ελάχιστα γνωστής προϋπόθεση για φοιτητές και μη εργαζόμενους να έχουν ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη.
  • Η αβεβαιότητα κάνει τη Βρετανία λιγότερο ελκυστικό προορισμό, που θα μπορούσε να διευρύνει το χάσμα σε βασικά τμήματα της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η έκθεσή της καταλήγει επίσης ότι το διεθνές δίκαιο ίσως να μην παρέχει κάλυψη στους πολίτες της ΕΕ. «Τα δεδομένα που έχουμε καθιστούν σαφές ότι το δόγμα των κεκτημένων δικαιωμάτων υπό το δημόσιο διεθνές δίκαιο, θα παρέχουν ελάχιστη, αν όχι καθόλου, προστασία για τα πρώην ευρωπαϊκά δικαιώματα, μόλις η Μεγάλη Βρετανία φύγει από την ΕΕ», τονίζεται.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν υποεπιτροπή Δικαιοσύνης, το να ζητάς από εκείνους που έχουν τα προσόντα για να παραμείνουν στη Βρετανία να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη διαμονή, θα οδηγήσει σε μια «τεράστια» γραφειοκρατική επιβάρυνση για το δημόσιο.

Αντ 'αυτού η επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο στάτους για όλους τους Ευρωπαίους στη Βρετανία, πριν από την καθορισμένη ημερομηνία.

Παρόλο που η έκθεση δεν προτείνει στους Ευρωπαίους πολίτες να συγκεντρώσουν αποδεικτικά έγγραφα για τη διαμονή τους, η Kennedy είπε στον Guardian ότι θα ήταν λογικό να αρχίσουν οι πολίτες αυτοί να προετοιμάζονται, ειδικά αν δεν έχουν αποδεικτικά που σχετίζονται με την απασχόληση.

Δημοφιλή