Το στοίχημα το κέρδισε στο προπονητικό κέντρο ο Μαρίνος Ουζουνίδης

Το στοίχημα το κέρδισε στο προπονητικό κέντρο ο Μαρίνος Ουζουνίδης
Contra.gr

Οι παρεμβάσεις του Μαρίνου Ουζουνίδη έξω από τις γραμμές του γηπέδου έκαναν τη διαφορά. Τώρα όμωςχρειάζεται και ενίσχυση για να έχει και συνέχεια αυτό που είδαμε στα δύο πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος. Τι συμβαίνει με τις περιπτώσεις των Ανσαριφάρντ, Κάτσε, Τζαβέλλα. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης αποδεικνύει πως για την άμεση βελτίωση, το σουλούπωμα της ομάδας ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος. Είχε βάλει τον εαυτό του εδώ και πολλά χρόνια στην λογική του να είναι υποψήφιος για τον πάγκο του Παναθηναϊκού, κάτι που ο ίδιος ποτέ δεν το έκρυβε.

Συμπεριφέρεται λες και είναι χρόνια μέλος της ομάδας και αυτό προς το παρόν λειτουργεί θετικά. Γνωρίζει λεπτομέρειες, που πρέπει να δουλέψει και αυτές κάνουν την διαφορά.

ΟΜΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ

Πέρα από τα θέματα τακτικής τα οποία τα αναλύσαμε στο κείμενο της Δευτέρας, υπάρχουν σημαντικά πράγματα στην λειτουργία μίας ομάδας που κάνουν την διαφορά. Ο προπονητής δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο σαν ένας άνθρωπος που μεταφέρει ποδοσφαιρικές συμβουλές πάνω στο τακτικό κομμάτι, είναι ένα πολυσύνθετο και δύσκολο επάγγελμα.

Έχεις να διαχειριστείς ανθρώπους χαρακτήρες. Πέρα από το ποδοσφαιρικό κομμάτι, ένα από τα προβλήματα που παρουσίαζε ο Παναθηναικός επί Στραματσόνι ήταν πως έμοιαζε με ομάδα μισθοφόρων. Το ελληνικό στοιχείο περιορίζεται στον Κουτρουμπή, τον Χουχούμη, τον Μαρινάκη, τα παιδιά που κατά καιρούς προωθούνται από τις ακαδημίες και τον βετεράνο πλέον Κοτσόλη.

RNB TETAΡTH, AΡΓΥΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ο Στραματσόνι δεν κατάφερε, δεν προσπάθησε για την ακρίβεια να βάλει όρια και να μετατρέψει αυτό το περίεργο σύνολο παικτών σε ομάδα. Δεν δημιουργήθηκαν κανόνες, ισορροπίες, στην καθημερινότητα οι ποδοσφαιριστές ένιωθαν πως μπορούν να λειτουργούν ανεξέλικτοι.

Η προπόνηση ήταν σε χαμηλή ένταση, οι ατομικές άδειες δινόντουσαν εύκολα, τις οποίες κάποιοι ποδοσφαιριστές τις εξασφάλιζαν μόνιμα στις προπονήσεις της Πέμπτης για να πάνε σε πάρτι RNB την προηγούμενη. Ποδοσφαιριστές που έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα κάθε Κυριακή βρισκόντουσαν σε κακή κατάσταση στον Αργυρό και έπαιρναν μαζί τους και νέα αποκτήματα, που δεν έχουν προσφέρει το παραμικρό στο γήπεδο.

Ο Γιάννης Αλαφούζος όταν πήγε να παραπονεθεί για την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας βρέθηκε και απολογούμενος για τις καθυστερήσεις στην μισθοδοσία. Όλα αυτά δημιούργησαν μία περίεργη κατάσταση, με τον Παναθηναϊκό να μοιάζει τόσο ακυβέρνητος που δόθηκε το δικαίωμα στους οργανωμένους να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και αυτή η κίνηση να βρίσκει υποστηρικτές ακόμα και από παλαίμαχους της ομάδας.

ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Ο Ουζουνίδης ανέλαβε λοιπόν μία δουλειά, που πρώτα έπρεπε να επιβληθεί και να αλλάξει πολλά στο προπονητικό κέντρο και στην καθημερινότητα των παικτών. Να τους ανεβάσει την ένταση στις προπονήσεις, να χαλάσει συνήθειες και ευκολίες σε παίκτες που και αυτοί είχαν παράπονα από την συμπεριφορά της ομάδας και να δημιουργήσει μέσα σε ένα ζοφερό κλίμα συνθήκες για να κάνει ένα περίεργο σύνολο ομάδα.

Άμεσα ανέβασε την ένταση και την συγκέντρωση των ποδοσφαιριστών στις προπονήσεις. Έκοψε τα εύκολα ρεπό, μίλησε με τους ποδοσφαιριστές, για την εξωγηπεδική τους ζωή και τους έδωσε να καταλάβουν πως κρίνονται για τα πάντα.

ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΜΑΖΙ

Στάθηκε σε λεπτομέρειες που έλειπαν από τον Παναθηναϊκό και σε κάνουν ομάδα. Σε δένουν με τον συμπαίκτη σου και με το κλαμπ, όπως ο τρόπος που πανηγυρίζουν τα γκολ. Δεν έχω ακούσει ξανά προπονητή, να ασχολείται με τον τρόπο που πανηγυρίζουν οι ποδοσφαιριστές του τα γκολ που σημειώνουν, αλλά στον Παναθηναϊκό υπήρχε η υποχρέωση να ασχοληθεί με τα πάντα!

Από τον τρόπο που πανηγύριζαν οι ποδοσφαιριστές του τα τέρματα που σημείωναν ήταν φανερό πως δεν υπήρχε το απαιτούμενο δέσιμο μεταξύ τους. Δεν υπήρχε το δέσιμο που χρειάζεται μία ομάδα. Αυτός ήταν και ένας λόγος που δεν μπορούσε ο Παναθηναϊκός να κρατήσει αποτέλεσμα όταν δεν είχε δυνάμεις ,να κρατήσει την μπάλα. Δεν συμπεριφερόντουσαν οι ποδοσφαιριστές στο γήπεδο σαν ένας οργανισμός, ο καθένας κοίταγε την πάρτη του.

Ο Ουζουνίδης, με την παρότρυνση-απαίτηση να πανηγυρίζουν όλοι μαζί τα γκολ δείχνει πως ψάχνει παντού στοιχεία που λείπουν για να ξανακάνει τον Παναθηναϊκό ομάδα.

ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΑΛΟΘΙ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Άμεσα προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα που με μεγάλη ευθύνη της διοίκησης έχει κάνει πολύ κακό στην ψυχολογία των παικτών του και στην συγκέντρωση τους την ώρα του παιχνιδιού. Τους τόνισε από την πρώτη προπόνηση πως για την διαιτησία υπεύθυνη είναι η διοίκηση και την ώρα του αγώνα μιλάω μόνο εγώ, «δεν είναι δικιά σας δουλειά να ασχολείστε με το τι σφυρίζει ο διαιτητής».

Είναι νωρίς ακόμα, αλλά υπάρχει μία αλλαγή. Ο Σιδηρόπουλος έκανε ένα μεγάλο λάθος στην κίτρινη κάρτα που έδωσε στον Ζέκα, στην συνέχεια ο Πορτογάλος μπήκε στην γνωστή λογική να γκρινιάζει προς τον διαιτητή. Με τον Αναστασίου και τον Στραματσόνι, έβρισκε σύμμαχο από τον πάγκο, ο Ουζουνίδης του φώναξε να ηρεμήσει και του είπε "την έδωσε τώρα τι να κάνει, να την πάρει πίσω;".

Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΓΚ

Ο Μπεργκ σκόραρε στο Περιστέρι, αλλά όλη είδαμε για ακόμα μία φορά τον Σουηδό επιθετικό να είναι ανόρεχτος. Σκυθρωπός χωρίς να μοιάζει να έχει κέφι για αυτό που κάνει, στην συνέντευξη τύπου ο Ουζουνίδης δεν πέταξε αετό. Ο άνθρωπος έδειξε πως έχει γνώση, αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και τόνισε πως είχε συζήτηση για αυτό το θέμα μαζί του πριν από το παιχνίδι.

Φυσικά αυτό είναι ένα κομμάτι δουλειάς που έπρεπε οπωσδήποτε να κάνει ο επόμενος προπονητής μετά τον Στραματσόνι για αυτό τον λόγΟ ήταν για μένα απαραίτητο αυτός να είναι ο Ουζουνίδης. Γιατί ήταν έτοιμος από καιρό για την συγκεκριμένη θέση και είχε φροντίσει να έχει άμεση γνώση της κατάστασης.

Για να φτάσει βέβαια στο επίπεδο που πρέπει να βρίσκεται ο Παναθηναϊκός δεν φθάνουν μόνο τα στοιχεία που αναφέρω στο εκτός γηπέδου κομμάτι, ούτε στις τακτικές αλλαγές που τόνισα στο κείμενο της Δευτέρας. Χρειάζεται εξέλιξη και στην καθημερινή δουλειά και φυσικά στην ποιότητα του ρόστερ.

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ

Βρίσκω θετικό που για τις μεταγραφές που θέλει να πραγματοποιήσει ο Παναθηναϊκός δεν διαβάζουμε τρέλες, αλλά συγκεκριμένη στόχευση σε αυτά που έχει ανάγκη η ομάδα.

Το τονίζω αυτό γιατί ειδικά στον Παναθηναϊκό τα αυτονόητα αποτελούν μία μεγάλη πολυτέλεια και τα προβλήματα ξεκινούσαν επειδή δεν τα έβλεπαν. Έχουν περάσει μεταγραφικές περίοδοι με τον Παναθηναϊκό να έχει στα δεξιά τον Μπούρμπο, η πλευρά να είναι χώρος οργίων για τον κάθε μέτριο εξτρέμ, ο Παναθηναϊκός να μην παίρνει τίποτα θετικό επιθετικά και να διαβάζεις πως ο Αναστασίου θέλει επιθετικό.

ΠΑΡΤΕΝΕΡ ΓΙΑ ΖΕΚΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΜΠΕΡΓΚ

Ο Ουζουνίδης είναι ξεκάθαρο πως σαν πρώτες επιλογές έχει βασικούς ποδοσφαιριστές στην θέση 6 και παρτενέρ του Μπεργκ, θα κοιτάξει επιλογές για κάτω από τα δοκάρια και βάθος στα αριστερά της άμυνας.

Ακριβώς εκεί που πονά ο Παναθηναϊκός. Το 4-4-2 απαιτεί ένα πιο 6άρι από τον Λουντ για να μπορεί να πάρει ελευθερίες ο Ζέκα. Ο Ουζουνίδης θέλει κοντά στον Μπεργκ έναν ποδοσφαιριστή που θα έχει καλύτερη τελική απόφαση από τον Ιμπάρμπο.

Στα αριστερά ο Χουχούμης, δεν κάνει για δεύτερο μπακ και ψάχνει έναν να μπορεί να παίζει όλη την πλευρά για να καλύψει και το κενό που θα αφήσουν ενόψει Κοπά Άφρικά οι Εμποκού, Γουακάσο.

ΑΝΣΑΡΙΦΑΡΝΤ, ΚΑΤΣΕ, ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ

Ο Ουζουνιδης την ελληνική αγορά ξέρει καλά και είναι της άποψης πως το να προστεθεί ελληνικό στοιχείο είναι απαραίτητο. Όταν λέμε ελληνικό στοιχείο αυτό δεν χρειάζεται να αποτελείτε από Έλληνες παίκτες, αλλά από ποδοσφαιριστές που ξέρουν το περιβάλλον και το πρωτάθλημα. Δηλαδή το ιδανικό για τον νέο τεχνικό του Παναθηναϊκού θα είναι να αποκτήσει στην θέση 6 τον Κάτσε και πίσω από τον φορ τον Ανσαριφάντ.

Η διοίκηση δεν θέλει να εμπλέκει στα εσωτερικά του ΠΑΟΚ, και τις υποθέσεις του Κάτσε, αλλά και του Τζαβέλλα θα τις δει πολύ διακριτικά και θα ασχοληθεί αν η διοίκηση του ΠΑΟΚ δεν έχει πρόβλημα. Του Κάτσε φαίνεται δύσκολο και συγκεντρώνει σήμερα λίγες πιθανότητες, αλλά όσο ο Ιβιτς δεν τον υπολογίζει ο Αλβανός χαφ είναι μετέωρος.

Για τον Τζαβέλλα είναι μονόδρομος και έχει φροντίσει να κάνει γνωστό εκεί που πρέπει πως θέλει να παίξει στην ομάδα της καρδιάς του, αλλά όσο υπάρχει εκκρεμότητα με τον ΠΑΟΚ μοιάζει δύσκολο να εμπλακεί ο Αλαφούζος.

Αν βρεθεί και άκρη με τα συμβόλαια των Σάμπα, Λεντέσμα, Ρινάλντι που δεν υπολογίζει ο Ουζουνίδης, ακόμα και με τον Ιμπάρμπο, ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να κοιτάξει για 4-5 κινήσεις χωρίς να ανεβάσει καθόλου το μπάτζετ του. Για τις μεταγραφές κίνηση θα υπάρχει από την επόμενη εβδομάδα. Ο Ουζουνίδης θέλει αν είναι δυνατόν να έχει το 6άρι και τον δεύτερο φορ στην πρώτη προπόνηση μετά την επιστροφή από την εορταστική άδεια.

Δημοφιλή