ΔΙΕΘΝΕΣ
15/12/2016 06:26 EET | Updated 15/12/2016 06:26 EET

Πώς ένα σχόλιο του Τραμπ ίσως προκαλέσει την εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν

U.S. President-elect Donald Trump speaks at the USA Thank You Tour event at the Wisconsin State Fair Exposition Center in West Allis, Wisconsin, U.S., December 13, 2016. REUTERS/Shannon Stapleton
Shannon Stapleton / Reuters
U.S. President-elect Donald Trump speaks at the USA Thank You Tour event at the Wisconsin State Fair Exposition Center in West Allis, Wisconsin, U.S., December 13, 2016. REUTERS/Shannon Stapleton

Η Κίνα θα πρέπει να ανακαταλάβει την Ταϊβάν δια της βίας γράφει ο κινεζικός, φιλοκυβερνητικό Τύπος, λίγες ημέρες αφότου ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, κατάφερε να «σπάσει» το πρωτόκολλο σχετικά με την αναγνώριση μιας ενωμένης Κίνας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο μεγιστάνας είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την εξουσία της και άρα την αυτοκυριαρχία της περιοχής. Λίγες ημέρες αργότερα, ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ακολουθήσουν την πολιτική της «ενωμένης Κίνας», προκαλώντας την οργή της κινεζικής κομμουνιστικής κυβέρνησης. Οι σχέσεις Κίνας-Τραμπ ήταν ήδη τεταμένες, με τον τελευταίο να ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική της υπερδύναμης της Ασίας.

Όπως φαίνεται όμως, η αμφισβήτηση της ενωμένης Κίνας, εκτός από τριγμούς στις σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτει σε κίνδυνο και την ίδια την Ταϊβάν. Η Κίνα προσπαθεί εδώ και χρόνια να εμβαθύνει τις εμπορικές σχέσεις με την νησιωτική χώρα, όμως η κυβέρνηση της Ινγκ-γουέν θέτει εμπόδια σε αυτά τα σχέδια. Ανησυχία τώρα προκαλεί το γεγονός ότι η ασιατική υπερδύναμη ίσως εκμεταλλευτεί τις θέσεις των ΗΠΑ για να εισβάλει στην Ταϊβάν.

«Εάν η Κίνα δεν πιέσει περισσότερο για μια επανένωση δια της βίας, οι πιθανότητες για μια ειρηνική επανένωση απλώς θα χαθούν. Η ειρήνη δεν αξίζει στους λιπόψυχους», γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, The Global Times.

Sponsored Post