Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1. Σε τεντωμένο σχοινί η διαπραγμάτευση

Και ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλαν «φρένο» και ζήτησαν εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το έκτακτο βοήθημα για του συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Τσίπρας είναι ήδη στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, στη γραμμή Αθήνας συντάσσεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί αναφορικά με την εμπλοκή που δημιουργήθηκε στην διαπραγμάτευση μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα για την 13η σύνταξη.

2. Ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή «13ης Σύνταξης» στους χαμηλοσυνταξιούχους

Κίνηση με την οποία στέλνει μηνύματα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς σήμερα, Πέμπτη, θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την χορήγηση της 13ης σύνταξης. Με αυτή την κίνηση το Μαξίμου πετάει επίσης το γάντι στη ΝΔ, καθώς εάν καταψηφίσει θα βρεθεί έκθετη, όπως σημειώνουν, στα μάτια συνταξιούχων και νησιωτών.

3. Παρέμβαση SSM στην Τράπεζα Πειραιώς: Ζήτησε αναβολή της επιλογής διευθύνοντος συμβούλου

Διεκόπη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία είχε ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης, με θέμα την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΣ της τράπεζας θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή. Η διακοπή οφείλεται σε παρέμβαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), ο οποίος, με επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ζήτησε την αναβολή της απόφασης.

4. Στόχος ληστών το λογιστήριο των γραφείων της «Υφαντής»

Δύο άντρες πυροβολήθηκαν στα πόδια με καλάσνικοφ από τέσσερις ληστές που εισέβαλαν το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία της εταιρείας αλλαντικών Υφαντής στην Κηφισιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους τραυματίες είναι ο ιδιοκτήτης της «Υφαντής», ενώ ο δεύτερος είναι ο γιος του. Ακολούθησε συμπλοκή με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Με αφορμή το περιστατικό, συνδικαλιστές αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι την ώρα της καταδίωξης οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. που δέχθηκαν πυρά από καλάσνικοφ, δεν μπορούσαν να διαβιβάσουν στο κέντρο επιχειρήσεων λόγων των απαρχαιωμένων αναλογικών ασυρμάτων.

5. Αυξάνει τα επιτόκια η Fed

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, αύξησε κατά 0,25% τα επιτόκιά της την Τετάρτη και άφησε να εννοηθεί ότι θα τα αυξήσει περαιτέρω το 2017, τη χρονιά που αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της χώρας ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχόμενος να αυξήσει την ανάπτυξη προωθώντας φοροαπαλλαγές, αύξηση των δαπανών σε συγκεκριμένους τομείς και απορρύθμιση σε άλλους. Στο σκεπτικό της απόφασής της η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed επικαλέστηκε την ήδη συντελεσθείσα και την προσδοκώμενη πρόοδο όσον αφορά τις «συνθήκες στην αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό».

Δημοφιλή